mainos_1039

Rakentaminen (rakennussuunnittelu)
Runko ja rakennustuotteet (julkisivutuotteet)

Plootu19 -tapahtuma esittelee metallijulkisivuja

artikkelikuva: Plootu19 -tapahtuma esittelee metallijulkisivuja

Royal Academy of Music -konservatorion kattoon ja julkisivuun asennettiin Aurubiksen valmistamaa ja toimittamaa sinertävän vihreäksi esipatinoitua

Syyskuussa 2019 Helsingin Kaapelitehtaalla järjestetään ’Plootu19’ -tapahtuma, joka keskittyy julkisivujen arkkitehtuuriin ja metallirakenteisiin julkisivuihin. Mukana useita alan yrityksiä ja toimijoita mm. Aurubis Finland Oy. Seminaari- ja näyttelytapahtuma on ensimmäinen laatuaan Suomessa, joten se varmasti kiinnostaa niin metalli- ja rakennusalojen ammattilaisia kuin muutakin yleisöä.

Aurubis Finland Oy:n myynti- ja projektipäällikkö Juha-Pekka Susi kertoo, että Ruotsissa on vuodesta 2008 pidetty vuosittain Plåtseminaarereja. Niissä on esitelty ja myös palkittu hyviä ja toimivia metallijulkisivuja.

"Suomessa ei ole tähän mennessä ollut erityisesti metalliarkkitehtuuriin keskittyvää tapahtumaa. Niinpä päätimme tuoda sellaisen Helsinkiin. Sille on varmasti tarvetta", Susi perustelee.

Plootu19 on osa Helsinki Design Weekin ohjelmaa. Tapahtuma järjestetään Kaapelitehtaalla Ruoholahdessa 12. syyskuuta.

Ruotsin esimerkin mukaisesti tapahtumaan osallistuu eri julkisivumateriaalien valmistajia ja suunnittelijoita sekä arkkitehtejä. Plootu19:ään kutsutut luennoitsijat kertovat muun muassa kupari-, alumiini- ja teräsjulkisivujen mahdollisuuksista sekä uusista ja epätavallisistakin ratkaisuista ja toteutuksista.

Plootu19-tapahtuman yhtenä järjestäjänä on kuparimateriaaleja valmistava ja toimittava Aurubis Finland Oy.

Muita järjestäjäyrityksiä tai -yhteisöjä ovat Ruukki Construction, SSAB, Outokumpu, Novelis, Alupro, SFS Intec, Hilti, Purso, Rheinzinc sekä Julkisivuyhdistys ry. Mukana on siis myös esimerkiksi maalattujen teräslevyjen, rosteri- ja alumiinirakenteiden sekä kiinnikkeiden ja kiinnitysjärjestelmien asiantuntemusta.

Hyviä esimerkkejä
Tapahtuman luennoitsijoina on useita arkkitehtejä, jotka esittelevät eri julkisivumateriaalien avulla toteutettuja käytännön rakennuskohteita. He selostavat materiaalien käyttö- ja asennustapoja sekä uusia ominaisuuksia, kuten ympäristöystävällisyyttä.

Pääpuhujana on turkkilainen arkkitehti Meline Altinişik, joka on työskennellyt pitkään Lontoossa ja jolla nykyisin on oma suunnittelutoimisto Istanbulissa. Viime aikoina hän on muun muassa suunnitellut metallijulkisivuja Soulin robotiikkamuseoon Etelä-Koreassa sekä Çamlican radio- ja televisiotorniin Turkissa.

Lähiaikoina valmistuvasta Çamlican 369-metrisestä tornista on tulossa Istanbulin korkein rakennus. Tornin julkisivun arkkitehtuuri kuvastaa liikettä ja rytmiä, ja rakennuksen siluetti vaihtuu sen mukaan, mistä päin kaupunkia sitä katsotaan. Innovatiivisen rakennuskonseptin ansiosta torniin on saatu mahtumaan viestintätekniikan lisäksi paljon liikeja toimistotilaa.

Suomalaisista kohteista Plootu19:ssä esitellään muun muassa Vantaan Energian uusi pääkonttori, jossa on teräsrakenteinen julkisivu.

"Osallistujayritykset eivät järjestä materiaaliluentoja. Sen sijaan yrityksillä on pieniä näyttelyosastoja, joihin yleisö voi tulla tutustumaan tuotteisiin ja keskustelemaan luentojen väliajoilla", Susi kertoo.

Osastoilla yleisö voi myös tutustua mallikappaleisiin ja näytteisiin eri metallimateriaaleista, joita on mahdollista käyttää katoissa ja julkisivuissa.

Tapahtuman yhteydessä myönnetään ’Suomen metallijulkisivu’ -palkinto sellaiselle innovatiivisesti toteutetulle kohteelle, joka on suomalaisen arkkitehtitoimiston suunnittelema. Kohde voi sijaita joko Suomessa tai ulkomailla.

Palkintoraadissa on mukana sekä arkkitehtuurin että metallirakentamisen asiantuntijoita. Palkinnon luovuttaa voittajalle Julkisivuyhdistys alan puolueettomana asiantuntijana.

Kuparia konservatorioon
Esimerkkinä ansiokkaasta kupariarkkitehtuurista Plootu19-tapahtumassa esitellään Ian Ritchie Architects -toimiston suunnittelema kuparipäällyste Lontoon historiallisessa ympäristössä sijaitsevalle Royal Academy of Music -konservatoriolle. Rakennuksen välittömässä läheisyydessä on useitakin suojeltuja historiallisia kohteita – muun muassa Regent’s Parkin arvorakennuksia – joten samaan kokonaisuuteen oli löydettävä arvokkaita ja ympäristöönsä sopivia materiaaleja.

Kattoon ja julkisivuun asennettiin Aurubiksen valmistamaa ja toimittamaa sinertävän vihreäksi esipatinoitua Nordic Blue Living 1 -tyypin kuparilevyä. Julkisivut suunnitelleen toimiston arkkitehdeillä oli jo yli kymmenen vuoden ajalta kokemusta esipatinoidusta kuparista.

Konservatorion julkisivu ja katto tekevät rakennuksesta näyttävän, mutta samalla se liittyy saumattomasti historialliseen ympäristöönsä. Sekä paikallinen rakennusvalvonta että rakennussuojelun asiantuntijat hyväksyivät kuparipinnoiteratkaisun yksimielisesti.

Uudisrakennukselle on jo myönnetty useita suunnittelupalkintoja, muun muassa ’RIBA London Building of the Year 2018’ -tunnustuspalkinto. Pääsuunnittelija Ian Ritchie on tulossa luennoimaan rakennuksen kuparirakenteiden suunnittelusta Kaapelitehtaalle.

Tyyliä arvorakennuksiin
Uusien rakennustöiden myötä konservatoriolle on saatu paljon lisätiloja. Nyt uusittu teatterisali tuo 40 prosenttia aiempaa enemmän katsomopaikkoja, koska parvitilat on rakennettu uudelleen. Niin ikään orkesterille on saatu suuremmat tilat.

Samaten näyttämön siipi- ja kattorakenteet ja niihin liittyvä lavastetekniikka uudistettiin. Kokonaan uusi satapaikkainen ja 230-neliöinen ’Recital Hall’ rakennettiin akustisesti erilleen konservatorion muista rakennuksista, vaikka se onkin niiden välittömässä tuntumassa. Tämän osaston aulatilaan päästään sekä portaikon kautta että lasiseinäisellä hissillä. Ratkaisu soveltuu hyvin ympäristöönsä, sekä toiminnallisesti että visuaalisesti.

Tehdyt uudistukset helpottavat konservatorion monia nykyaikaiseen oopperaan ja musiikkiteatteriin liittyviä toimintoja.

Konservatorion ulkovaipan kuparirakenteiden sävyt tulevat suunnittelijoiden mukaan ajan myötä kehittymään vieläkin paremman näköisiksi. Juha-Pekka Susi muistuttaa, että kuparimateriaalit yleensäkin soveltuvat erinomaisesti monenlaisiin arvorakennuksiin – niin uudiskohteisiin kuin korjausrakentamiseen.

"Kupari on tyylikäs ja pitkäikäinen materiaali. Sillä saadaan aikaan hienoja ja eläviä julkisivuja, jotka kestävät aikaa ja erilaisia sääolosuhteita."

Teksti: Ari Mononen
Kuvat: Plootu19

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 1/2024

prointerior-lehti
mainos_1036
mainos_1052

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »