mainos_1077

Projektiesittelyt (kohteessa mukana)
Rakentaminen (rakennussuunnittelu)
Sisäpinnat ja tilaosat (alakatot)

Forssan Sisärakenne Oy toteutti stadionin uudistuksessa tyylikkäät alakatot ja levyväliseinät

artikkelikuva: Forssan Sisärakenne Oy toteutti stadionin uudistuksessa tyylikkäät alakatot ja levyväliseinät

Helsingin Olympiastadionin uudistus on valmis. Heinäkuun lopussa kohde luovutettiin rakennuttajana toimineelle Helsingin kaupungille, ja stadion avattiin ja vihittiin käyttöön 22. elokuuta.

Stadion on jo läpäissyt kaupungin palo-, pelastus- ja rakennustarkastuksen ja avajaisjuhlat on pidetty. Maljojen kilistelyyn – ellei muuta niin etänä – oli kyllä aihetta, sillä pitkä ja tarpeellinen urakka oli nyt saatu maaliin. Alkuvalmisteluineen projekti kesti kaikkiaan yli 11 vuotta.

Stadionrakennuksen uusi katos säväyttää ulkoapäin tarkasteltuna, mutta parhaat ”herkut” löytyvät sisältä. Tornitilan alle on rakennettu isot liikuntatilat, kentän alle on tehty harjoitusjuoksurata ja linkittyypä kokonaisuuteen myös iso logistiikkakeskus. Uudistilaa on kaikkiaan 19 700 neliötä.

Kahden vuoden kova vääntö

Skanskan vetämässä mahtiurakassa oli mukana mittava määrä alihankkijoita. Forssan Sisärakenne Oy:n vastuualueena olivat Olympiastadionin alakatot, levyväliseinät ja akustiset ruiskutteet. Toimitusjohtaja Petri Söyring Forssan Sisärakenne Oy:stä kertoo, että yritys tuli mukaan projektiin normaalin kilpailutuksen kautta vuonna 2017 – ja sitten seurasi kaksi vuotta varsin tiivistahtista työntekoa.

”Meillä oli tyypillisesti 15-20 henkilöä työmaalla, huippuaikoina jopa 30”, kertoo Söyring.

kuva

Forssan Sisärakenne Oy:n erikoisalaa on uudisrakennusten sekä saneerauskohteiden alaslaskettujen kattojen, akustointien ja levyväliseinien asennukset kokonaisurakkana tai työurakkana tilaajan materiaalista. Valttikorttina yrityksellä ovat mm. piilokiinnitteiset alakatot ja seinät, puurimakatot ja -seinät, viilukatot ja -seinät. Söyringin mukaan stadionprojekti vastasi erittäin hyvin sitä, mitä forssalaiset ovat tottuneet eniten tekemäänkin.

”Tämä projekti oli juuri sitä meidän erikoisosaamisaluettamme.”

Vain harkittuja askeleita työmaalla

Vaikka työsarka oli mieluinen, riitti projektin varrella haasteita. Suojellun kohteen uudistaminen on aina herkkää touhua, jossa esimerkiksi kaikki käytetyt materiaalit pitää hyväksyttää etukäteen. Museovirasto seurasi projektin edistymistä haukkana:
kansallisomaisuudesta haluttiin pitää huolta ja varmistaa, että ikoninen kohde saa ansaitsemansa kohtelun kaikin tavoin.

”Arkkitehtien kanssa käytiin jokainen rakentamisen yksityiskohta huolella läpi ennakolta”, toteaa Söyring ja kiittelee samalla suunnitteluportaan ammattitaitoa: arkkitehdeillä säilyi hyvä tuntuma työmaahan läpi koko urakan ja keskusteluyhteys toimi hyvin.

Olympiastadionin uudistuksessa projektiarkkitehtina toimi Juha Sundqvist K2S Oy:stä.

”Juhan kanssa olemme tehneet aikaisemminkin yhteistyötä hotelli Paasitornin uudistuksen yhteydessä – ja tälläkin kertaa kaikki rullasi eteenpäin erittäin hyvin”, toteaa Söyring.

Rima korkealla alusta asti

Forssan Sisärakenne Oy palvelee yrityksiä yli 30 vuoden kokemuksen tuomalla ammattitaidolla ja on ollut mukana jopa stadionprojektia isommissa väännöissä. ”Meille tämä ei ollut se kaikkein isoin projekti, mutta kyllä yksi haastavimmista”, vahvistaa toimitusjohtaja Söyring.

Söyringin mukaan yrityksen kädenjälki näkyy nyt katoissa ja seinissä, joiden yhteenlaskettu neliöpinta-ala liikkuu tuhansissa. ”Tämä on meille ison luokan referenssi ja työporukalle tietysti ylpeyden aihe, kun on ollut tekemässä tällaista kansallista kohdetta.”

kuva

Noin 30 oman työntekijän ohella yrityksen palveluksessa toimii myös joukko vuokratyöläisiä. Säyring muistuttaa, että laadukas työn jälki lähtee aina hyvästä työnjohdosta ja tekijöiden tinkimättömästä ammattitaidosta.

”Meillä on se vaadittava kokemus, jonka avulla vaativiakin kohteita voidaan toteuttaa tehokkaasti”, hän summaa. Toimitusvarmuutta pönkittää oma varasto, josta materiaalit löytyvät tarvittaessa lyhyelläkin varoitusajalla.

Ykkösketjun rakentajien luottonimi

Forssan Sisärakenne Oy:n asiakaskuntaan kuuluu Skanskan, SRV:n ja YIT:n kaltaisia isoja rakentajia, ja julkisista tiloista on vakiintunut yritykselle tärkeä leipäpuu. Viimeaikaisia kohteita ovat esimerkiksi Länsimetro ja Mall of Tripla.

kuva

Söyringin mukaan kunkin ison projektin onnistuminen on pitkälti kiinni tekijöiden yhteistyötaidoista ja suunnitelmallisesta otteesta. Etenkin saneerauskohteissa rakentamisessa tulee yllätyksiä vastaan aina, mutta hyvällä suunnittelulla niihin osataan varautua; tiiviillä, joustavalla yhteistyöllä karikot vältetään. Kun jotain odottamatonta sattuu, on tärkeää, että arkkitehdit ja kentän toteuttajat saadaan nopeasti yhteisen pöydän ääreen sopimaan jatkosta.

”Esimerkiksi 3D-mallinnos on aina vähän eri asia kuin se itse käytäntö työmaalla – piirustuksia noudatetaan niin pitkälle kuin mahdollista, mutta kun tulee haasteita, neuvotellaan arkkitehdin kanssa siitä, mikä on järkevin tapa edetä.”

Söyringin mukaan jokainen haaste on omannäköisensä pähkinä: ”Rakentamisessa vastaan tulevat ongelmat ratkaistaan aina tapauskohtaisesti keskustelemalla läpi. Lopputulos on se, mikä ratkaisee”, hän kiteyttää.

Lisätietoja: www.fosira.fi

Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuvat: Wellu Hämäläinen

Forssan Sisärakenne Oy

- aloitti toimintansa toukokuussa 2007

- suorittaa uudisrakennusten sekä saneerauskohteiden alaslaskettujen kattojen, akustointien ja levyväliseinien asennukset kokonaisurakkana tai työurakkana tilaajan materiaalista

- erikoisalaa mm. piilokiinnitteiset alakatot ja seinät, puurimakatot ja -seinät, viilukatot ja -seinät sekä Barrisol-asennukset

- suorittaa PVC-kalvosta valmistettuja sisäkattoasennuksia (esim. Vecta Design)

- yksi kolmesta suomalaisesta toimijasta, jolla on lisenssi Barrisol-tekniikkaa varten

- toimii koko Suomen alueella

- noin 30 työntekijää

- yritystä pyörittävät Petri Söyring, Joni Söyring ja Samuli Söyring

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 2/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »