mainos_1062

Projektiesittelyt (kasvatuksen ja opetuksen rakennukset)

EduCity - Turun ammattikorkeakoulu

artikkelikuva: EduCity - Turun ammattikorkeakoulu

Turun Kupittaan Tiedepuiston keskeiselle paikalle kohoaa uusi upea Kampus EduCity. Syyskuussa avautuva rakennus kokoaa yhteen Turun ammattikorkeakoulun eri opetusaloja, toimii yhdistävänä tekijänä rakennuksessa olevien opiskelijoiden ja yritysten välillä sekä tulee olemaan myös mielenkiintoinen lisäelementti tiiviissä kaupunkikuvassa.

Kohdetiedot: EduCity kampus

Rakennuttaja: Turun Teknologiakiinteistöt Oy
Arkkitehtisuunnittelu: Sigge Arkkitehdit Oy
Urakointi: YIT

Vuonna 2015 aloitettu Turun Tiedepuiston yhtenäisen kampusalueen toteuttaminen etenee suunnitellusti. Alueelle syksyllä avautuva näyttävä seitsemän kerroksinen kampusrakennus EduCity on osa kehittyvää Turun Tiedepuistoa. Teknologiakiinteistöjen rakennuttama ja Sigge Arkkitehtien suunnittelema EduCity kampusrakennus tulee olemaan keskeinen paikka niin opiskelijoille kuin usealle eri yritykselle. Kampuksen rakentamisesta vastaa YIT.

EduCity kampusrakennus on ajaton, laadukas ja huolella suunniteltu sekä se jatkaa hienosti Kupittaan jo olemassa olevien rakennusten linjaa. Sigge Arkkitehdeiltä hankkeen pääsuunnittelija ja arkkitehti Pekka Mäki kertoo rakennuksen sijaitsevan kaupunkikuvallisesti haastavalla paikalla. ”Rakennuksen sijainti toi omat haasteensa arkkitehtuurille. Uusi kampus tuli myös liittää jo olemassa olevaan ICT-City rakennukseen. Rakennusten yhdistyminen ratkaistiin keveillä, lasisilla ja värikkäillä yhdyssilloilla mitkä sopivat hyvin kummankin talon ilmeeseen.” Kampusrakennusten yhdistyminen luo Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoille lisää mahdollisuuksia löytää uusia joustavampia mahdollisuuksia hyödyntää molempien rakennusten tiloja ja palveluja.

kuva

Energiatehokas tiilitalo

Uusi Kampus lunastaa hienosti paikkansa muiden alueen rakennuksien joukossa. Rakennuksen päämateriaalina on käytetty tummaa rouheapintaista käsinlyötyä tiiltä, mikä tekee rakennuksesta ryhdikkään, mutta mielenkiintoisen. Eri kokoiset ikkunat keventävät ja tuovat leikikkyyttä rakennuksen julkisivun ilmeeseen.

Jotta kaikki suoraa käyntiä ulos vaativat tilat saatiin mahtumaan pohjakerrokseen, päädyttiin suunnitteluratkaisuun, jossa rakennus täyttää lähes koko tontin reunojaan myöten, eikä piha-alueita juuri jäänyt. Perinteisten ulkoalueiden sijaan piha-alueet ratkaistiin lukuisilla eteläänpäin avautuvilla kattoterasseilla, mitkä toimivat niin opiskelijoiden, opettajien kuin työntekijöidenkin yhteisinä tiloina. Kampuksen jokaisesta kerroksesta pääsee ulkotilaan ja terassit ovat kytketty toisiinsa portailla. Terassit toimivat niin tauko- kuin opiskelutiloinakin.

kuva

”Tavoitteena oli luoda yhteisiä tiloja missä tapahtuu spontaaneja kohtaamisia eli terassit ei ole jaettu perinteisesti käyttäjien mukaan vaan ne ovat vapaasti kaikkien käytössä. Myös sisätiloissa on panostettu esteettömyyteen ja vapaaseen kulkuun”, Teknologiakiinteistöjen rakennuttajapäällikkö ja arkkitehti Anniina Savisalo kertoo.

EduCity kampuksen seitsemän kerrosta ja 18 500 kerrosneliötä tarjoaa opiskelijoille inspiroivan ympäristön missä löytyy myös paljon viimeisteltyjä yksityiskohtia. Kampusrakennus onkin monella tavalla suunnannäyttäjä ja edelläkävijä sekä poikkeaa opiskelijarakentamisen peruskaavasta. ”Nykypäivänä opiskelijoista on kova kilpailu ja opiskelijat haluavat viihtyisän, toimivan ja innovoivan ympäristön. Halusimme toteuttaa opiskelijoille uudenlaiset oppimisen monitoimitilat,” Teknologiakiinteistöjen kiinteistöjohtaja Olli Rosenberg kertoo. Ammattikorkeakoulun lisäksi rakennuksen viidenteen ja kuudenteen kerrokseen järjestyi toimitilat Nordealle ja Cloetta Suomi Oy:n pääkonttorille. ”Rakennus luo puitteita ja mahdollisuuksia yhteisille projekteille opiskelijoiden ja yritysten välillä sekä kannustavat eri toimijoiden väliseen yhteistyöhön”, Rosenberg selventää.

kuva

kuva

kuva

Taidetta ja kiinnostavaa arkkitehtuuria

Kampusrakennuksen rouhea ja tumma julkisivu yhdistyy tyylillisesti avaraan ja valoisaan sisätilaan täydellisesti ja tarkkaan harkitut yksityiskohdat pääsevät oikeuksiinsa EduCityn tyylikkäässä sisustuksessa. Sisätiloja suunniteltaessa luonnonvaloa on hyödynnetty runsaasti.

Kampuksen keskeisellä paikalla tiloja yhdistävänä sydämenä toimii suuri sisäpiha. Korkea valopiha tuo avaruutta ja ilmavuutta rakennukseen sekä luonnonvaloa tulvii sisälle kattoikkunoiden kautta. ”Kampuksen sisäpihan näyttävä erikoisuus on tilaan työntyvät suuret puurimaiset boxit. Boxit toimivat rakennuksen käyttäjien neuvottelu-, kokous ja opetustiloina”, Pekka Mäki kertoo. Rimamaiset laatikot rytmittävät korkeaa tilaa hienosti ja tuovat sisäpihaan mielenkiintoa.

Sisäpihan suurin elementti on Taidonportaat, mitkä tuovat tilaan ryhdikkyyttä sekä ne toimivat niin portaina kuin istuiminakin. Portaiden eteen asennettu suuri läpinäkyvä netseinä toimii muun muassa oppilaiden opetusta kuin elokuvaakin varten. Taidonportaista avautuu kampuksen uudenlainen ravintolamaailma missä voidaan tuottaa erilaisia ruokia kaikille kampuksen käyttäjille. ”Rakennusta suunniteltaessa käyttäjien tarpeet on huomioitu monella eri tavalla. Rakennuksen tilat ovat kaikkien yhteisessä käytössä eli tiloja voi käyttää niin oppilaat, opettajat kuin yrityksien edustajatkin”, Olli Rosenberg selventää.

Rakennuksen vetovoimaisuutta ja omaperäisyyttä lisää myös taide. KampusART-taideohjelman myötä taidetta tuotetaan uuden kampusrakennuksen ulko- ja sisätiloihin. Taideohjelman toteuttajina ovat ensisijaisesti ammattitaiteilijat sekä taideopiskelijoita, joita koulutetaan julkisen taiteen ammattilaisiksi.

kuva

Skandinaavista kauneutta ja yksityiskohtia

Kampuksen sisätilojen materiaalit ovat luonnonmukaisia ja lämpimiä. Materiaaleissa yhdistyy eläväpintainen betoni, lasi sekä lämmin puu. Värimaailma on yleisilmeeltään vaalea ja skandinaavinen, mutta väripilkkuja sisustuksesta löytyy lasi- ja lattiapinnoilta sekä kalusteiden pehmusteista. Sisustuksessa toistuu myös tyylikäs ja ryhdikäs salmiakkikuvio.

kuva

Sisätiloissa näkyy vahvasti teollinen ilme ja talotekniikka on jätetty tarkoituksella esille. Yksi kampuksen uniikeista ratkaisuista on katutason ja 1. kerroksen aulatilat yhdistävä liukumäki. ”Liukumäki on hauska yksityiskohta, millä halusimme korostaa, että kaikki ei aina ole niin vakavaa niin opiskelussa kuin arkkitehtuurissakaan. Liukumäen avulla pääsee tarvittaessa helposti kerroksesta toiseen sekä se sopii myös hienosti rakennuksen teolliseen henkeen”, Anniina Savisalo kertoo.

Viihtyvyyden takaamiseksi tiloihin on lisätty mahdollisimman paljon akustoivia pintoja sekä käytetty ääntä vaimentavia verhoja. Valaistuksen moninaisuuteen, energiatehokkuuteen ja muunneltavuuteen on myös kiinnitetty erityistä huomiota ja valaistuksessa on käytetty useita erilaisia valonlähteitä.

kuva

Oppimisen monitoimitila

EduCityn tilat toimivat uudenlaisena oppimisympäristönä erilaisille käyttäjille. Tilojen muunneltavuuteen ja joustavuuteen on rakennuksessa kiinnitetty erityisen paljon huomiota. Tilat poikkeavat monimuotoisuudellaan ja tehokkuudeltaan valtaosasta ammattikorkeakoulujen opetustiloista. ”Halusimme viedä oppimisen monitilan vielä astetta pidemmälle, joten tilat ovat hyvin monikäyttöisiä ja joustavia sekä perinteisestä luokkamaailmasta on poistuttu. Käytäviä ja luokkia on totuttua vähemmän ja lähes jokainen kampuksen tila voi olla opetustila jollakin tavalla”, Anniina Savisalo selventää.

kuva

Tavallisen koulurakennuksen sijaan tilat ohjaavat yhteisölliseen tapaan toimia ja ne ovat samalla monimuotoiset, muunneltavat ja viihtyisät. ”Tiloja voidaan jakaa ja muunnella hyvin vapaasti sekä huolellisen suunnittelun ansiosta väliseinien ja sisätilaelemettien sijoittelut tuovat tiloihin joustavuutta toteuttaa erilaisia opetustiloja opiskelijoiden tarpeen mukaan”, Arkkitehti Pekka Mäki kertoo. Avoimien yhteisten tilojen lisäksi rakennuksesta löytyy tarvittaessa myös rauhallisia tiloja, kuten luolamaisia istuskelualueita.

LEED-ympäristösertifikaatti

Ympäristöajattelu ja kestävä kehitys on ollut tärkeä osa uutta kampusrakennusta suunniteltaessa. Rakennus on hyvin energiataloudellinen ja se on suunniteltu LEED-ympäristösertifikaatin korkeimman platinatason vaatimusten mukaisesti. Rakentamisessa on minimoitu kiinteistöjen ylläpidosta aiheutuvan haitat ja talossa hyödynnetään lämmöntalteenottoa ja hukkalämpöä tehokkaasti. ”Hyödynnämme kohteessa Are Sensus -järjestelmää eli rakennuksen lämpö ja viilennys tulee kattopaneelien kautta. Kampuksesta löytyy myös maalämpökaivo, mutta se on suurimmalta osin ammattikorkeakoulun laboratorioiden tutkimuskäytössä”, Olli Rosenberg kertoo.

kuva

Ekologisten suunnitteluratkaisujen lisäksi hiilijalanjälkeä pienentävät katoille asennetut mittavat aurinkopaneelit sekä terassien viherkatot. Katoille on asennettu myös suuria alueita maksaruohoa mitkä toimivat hiilinieluna. Viherkatot tuovat viihtyvyyttä ja näyttävyyttä sekä ne toimivat upeasti lehtikuusiterassien kanssa.

Niin arkkitehtoonisesti kuin visuaalisestikin vaikuttava EduCity luo tyylikkäät ja uudenlaiset puitteet innovatiivisen opiskelijakokemuksen luomiseen. Perinteisen ammattikorkeakoulun rinnalle on saatu ainutlaatuinen opiskelupaikka, mikä avaa ihan eri ulottuvuuden opiskelijoille, opettajille kuin työntekijöillekin sekä houkuttelee opiskelijat ja yritykset yhteen.

Teksti: Heli Mäkiranta
Kuvat: Vesa Loikas

”Käyttäjien tarpeet on huomioitu monella eri tavalla.

kuva

kuva

kuva

kuva

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 1/2024

prointerior-lehti
mainos_1036
mainos_1052

AJANKOHTAISTA




Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »