mainos_1078

Rakentaminen (ulkoalueet)
Sisäpinnat ja tilaosat (akustoinnit, alakatot, puu, laminaatti)

Viihtyisä ja ekologinen puu muotoutuu moneen

artikkelikuva: Viihtyisä ja ekologinen puu muotoutuu moneen

Puusta voi luoda arkkitehtuurissa ja sisustuksessa rajattomasti erilaisia muotoja ja tunnelmia. Tummat sävyt sekä ekologiset ja kestävät materiaalit kiinnostavat suunnittelijoita tällä hetkellä. Akustiikkasuunnittelulla huolehditaan viihtyisyydestä ja palonsuojauksella varmistetaan tilan turvallisuus.

Suunnittelua suurella sydämellä

”Puu on lähellä sydäntämme, sillä se on luonnollinen materiaali ja luo luonnonläheistä tunnelmaa. Käytämme mieluiten läheltä saatavia materiaaleja, ja puuta saa kotimaasta”, sanoo arkkitehti Heikki Lamusuo suunnittelu- ja arkkitehtitoimisto Partanen & Lamusuo Oy:stä.

Taiteilija Jaana Partasen ja arkkitehti Heikki Lamusuon luotsaama yritys toimii arkkitehtuurin, taiteen ja muotoilun aloilla. Suunnittelun lähtökohtana on empaattinen ja kuunteleva tutustuminen kohteeseen ja asiakkaaseen.

”Me haluamme kuulla kaikki suunnittelukohteeseen liittyvät unelmat ja haaveet, joiden avulla visioimme millaista rakennusta tai teosta asiakas tarvitsee”, sanoo Lamusuo.

Erilaisten puutuotteiden ominaisuudet antavat mahdollisuuksia toteuttaa erilaisia tunnelmia, ja materiaaleissa on valinnanvaraa halutun muotokielen saavuttamiseksi. Esimerkiksi hirsirakenne ohjaa omanlaiseensa kulmikkaaseen muotoiluun, kun taas pystyhirsistä tai laudoista voidaan toteuttaa myös kaarevia muotoja.

”Puun lämpö, elävyys ja puupintojen emotionaalinen fiilis luovat sisätiloihin miellyttävää tunnelmaa. Puu on hyvä materiaali myös akustiikan kannalta. Esimerkiksi rimoitus toimii sisustusratkaisun lisäksi akustisena elementtinä”, Lamusuo kertoo.

Partanen & Lamusuo huomioivat suunnittelussa aina kohteen sopimisen ympäristöönsä. Materiaalivalinnoilla voidaan vahvistaa alueellista yhteenkuuluvuutta ja identiteettiä. Rantasalmella sijaitsevassa Hotel & Spa Resort Järvisydämessä pintamateriaaleina käytettiin puuta, luonnonkiveä ja lasia. Järvisydän on louhittu kallion sisään.

”Käytimme Järvisydämessä vuosisatoja vanhoja järvenpohjasta nostettuja uppotukkeja ja vanhoja uittopuomeja. Järvisydämen ympäristön luonnossa yhdistyvät järvimaisema, kalliot ja suuret, vanhat petäjät. Kallioon louhittu toteutus on arkkitehtonisesti moderni, mutta muotoilun ja materiaalivalintojen vuoksi ihmiset eivät koe sitä modernina”, Lamusuo kuvailee.

Puu on Lamusuolle mieluisa materiaali, jota voi käyttää sekä arkkitehtuurissa, huonekaluissa että taiteessa. Partanen & Lamusuon paladhuonekalumallistossa käytetään luonnollisia, läheltä saatavia materiaaleja, kuten kotimaista koivua, mäntyä ja kuusta sekä teknisiä viiluja. Malliston huonekalut myös valmistetaan Suomessa.

”Käytämme taiteilija Jaana Partasen kanssa puuta myös taiteessa. Esimerkiksi Pronssivaluma 2 -teoksessa muotoon veistetyn vanerin päälle valutettiin sulaa pronssia, jolloin vaneri paloi luoden aivan omanlaisensa pinnan”, Lamusuo kertoo. ∎

Tunnelmaa ja ilmettä tummilla sävyillä ja tehosteseinillä

Novo Woodin toimitusjohtaja Jarkko Puska on havainnut puun käytön sisustuksessa lisääntyneen. Valkea ja vaaleat sävyt olivat pitkään suosittuja, mutta tällä hetkellä värimaailmaan haetaan aiempaa tummempia sävyjä.

”Pähkinäpuuta on alettu käyttää aiempaa enemmän. Italiassa pähkinä on ollut suosittua jo jonkin aikaa, ja trendi on tulossa myös Suomeen. Väreistä musta ja mattamusta sekä muut tummat sävyt ovat alkaneet näkyä teknisissä viiluissa ja laminaateissa vaihtelevaan puusyykuviointiin yhdistettynä”, sanoo Puska.

Viilulevyillä saadaan sisustukseen massiivipuun tunnelmaa, ja laminaattien teknisillä ominaisuuksilla voidaan parantaa tuotteen käytettävyyttä. Novo Woodin maahantuomat laminaatit ovat vakiona antibakteerisia. Greenlam Anti-Bacterial -laminaatit sopivat sekä koteihin että julkiseen rakentamiseen.

Novo Wood
Oy Novo Wood Ltd – Witka Wood - Tammipaneeli

”Julkisella puolella etenkin päiväkodit, koulut ja sairaalat hyötyvät antibakteerisista ominaisuuksista. Anti-Fingerprint-pinnoitteella käsiteltyihin laminaatteihin puolestaan ei jää sormenjälkiä, ja pinnoite sopiikin julkisten tilojen lisäksi erityisen hyvin esimerkiksi oviin sekä keittiön työtasoihin”, Puska kertoo.

Sisustuksessa puusta toteutetut näyttävät tehosteseinät ovat kasvattaneet suosiotaan. Tehosteseinätoteutuksia voidaan tehdä esimerkiksi viiluista ja paneeleista.

”Massiivipuupaneeli sopii näyttäviin sisustusratkaisuihin niin seinissä kuin katossakin. Suunnittelija Ville Witkan WitkaWood-mallistoon kuuluvassa Premium-paneelimallistossa käytetään puulajeina tammea, saarnea, koivua ja mäntyä”, Puska kertoo.

Mallisto koostuu kolmesta erilaisesta struktuurista, joista kapein muistuttaa rimaseinää. Paneeleilla voidaan tuoda sisustukseen puun luonnollisia sävyjä tai käyttää paneeleita skandinaavisen minimalistiseen tyyliin sopivina valkoisen, mustan, harmaan tai ruskean sävyisinä.

”WitkaWoodin paneelimallistoa käytetään sekä yksityisen että julkisen puolen rakentamisessa”, Puska lisää. ∎

Ekologista rakentamista

Arkkitehdit, suunnittelijat ja urakoitsijat ovat kiinnostuneita rakennusmateriaalien ekologisuudesta. Puutuotteissa on saatavilla kauniita, eettisiä, pitkäikäisiä ja elinkaarikustannuksiltaan kilpailukykyisiä rakennusmateriaaleja.

”Tuotteiden ekologisuus on meille erittäin tärkeä arvo. Esimerkiksi Accoya on luonnonmukainen ja kestävä mäntytuote. Puu asetyloidaan eli kyllästetään vahvalla etikkaliuoksella, jolloin siitä tulee lujaa ja mittapysyvää”, kertoo Novenberg Oy:n hallituksen puheenjohtaja Petteri Huomo.

Asetyloitu puu on suunniteltu kohteisiin, joissa vaaditaan poikkeuksellisen hyvää kosteudenkestävyyttä. Accoya sopii hyvin esimerkiksi julkisivuihin, terasseihin ja kosteisiin tiloihin kuten saunoihin, kylpyhuoneisiin ja kylpylöihin.

Novenberg
Novenberg Oy - Accoya on turvallinen myös perheen pienimmille sekä eläimille.

Accoyasta voidaan toteuttaa vaativiakin rakenneratkaisuja ympäristöystävällisesti sekä huoltovapaasti, sillä pintoja ei tarvitse pintakäsitellä. Accoya-puu on turvallinen valinta muuan muassa lapsille rakennettuun ympäristöön sekä luonnonsuojelualueille.

Accoya on väriltään vaalea, ja pinta harmaantuu ulkona muutamassa vuodessa. Accoya ei vaadi pintakäsittelyä, mutta halutessaan sen voi kuultokäsitellä tai maalata. Pintakäsittelyaineet pysyvät Accoyassa pidempään siistinä kuin tavallisessa puussa, mikä pidentää huoltoväliä.

”Maanpäällisissä rakenteissa käytetylle Accoyalle annamme 50 vuoden takuun, ja maakosketuksessa olevalle 25 vuoden takuun”, Huomo lisää

Novenberg
Novenberg Oy - University Copenhagen.

Puurakentamisessa ja sisustamisessa palonsuojauksesta huolehtiminen on tärkeää. Patentoidulla Burnblock -käsittelyllä saavutetaan tasainen ja kestävä palonsuojaus.

”Burnblock -palonsuoja on täysin biohajoava tuote, jolla saadaan puulle paras mahdollinen paloluokka. Kertakäsittely riittää, eikä palonsuojaa tarvitse esimerkiksi lisätä lautojen sahaamisen jälkeen, sillä tuote imeytyy läpi puun”, kertoo Huomo.

Burnblock estää hapen pääsyn palonsuojalla käsiteltyyn puuhun ja käsittely sopii käytettäväksi sekä sisä- että ulkotiloissa.

”Burnblockilla käsitellystä Accoyasta saadaan huoltovapaita ja paloturvallisia julkisivuja, jotka kestävät vuosikymmeniä”, lisää Huomo. ∎

Akustiikalla viihtyvyyttä ja hyvinvointia

Akustiikkasuunnittelussa lähtökohtana on tilan käyttötarkoitus. Haasteina voivat olla melu tai kaikuisuus, jotka tekevät tilasta käyttäjille epämiellyttävän tai jopa stressaavan. Tilan akustiikkaa voidaan parantaa käyttämällä akustiikkalevyjä, joiden avulla tilan ääniympäristöstä tehdään miellyttävä ja edistetään tilan käyttäjien hyvinvointia.

”Erityisen tärkeää akustiikkasuunnittelu on julkisissa tiloissa kuten toimistotiloissa, oppilaitoksissa, terveydenhuoltoalalla, kauppakeskuksissa sekä teollisuuden sektorilla”, sanoo aluemyyntipäällikkö Tommi Loiri akustiikka-alalla toimivalta Rockfonilta.

Rockfon innovoi ja kehittää jatkuvasti uusia akustiikkaratkaisuja, joiden lähtökohtana on tilaa käyttävien ihmisten viihtyvyys. Ääniympäristön parantamisen lisäksi akustiikkalevyillä voidaan vaikuttaa tilan visuaalisen ilmeeseen.

”Akustiikkalevyjen värimaailma valitaan kohteen vaatimusten mukaisesti. Valkoisten akustiikkalevyjen valonheijastavuudella voidaan lisäksi tuottaa tilaan miellyttävät valaistusolosuhteet luonnonvalon levitessä koko tilaan”, Loiri sanoo.

Rockfon
Markku Pajunen - Rockfon Blanka As (Supercell), Rockfon

Rockfon Blanka -tuoteperheen uusin tulokas Blanka AS on puhtaan valkoinen akustiikkalevy, jolla on A-luokan akustointiluokitus ja jonka valonheijastavuus on korkea.

”Blanka AS -levyä käytetään esimerkiksi Supercellin uudessa Jätkäsaareen valmistuneessa pääkonttorissa, jonka epäsuoran valaistuksen toteuttamiseen levy sopii erittäin hyvin”, Loiri kertoo.

Akustiikkalevyjen väritys voidaan valita myös kohteen muun sisustuksen mukaisesti. Rockfon Color-All -levyllä voi toteuttaa sekä kattoettä seinäratkaisuja. Color-All-levyjen vakiovärivalikoimaa on uudistettu ja lisäksi tilaustuotteiden värin voi valita vapaasti NCS-värisävyistä. Erilaiset reunamuodot ja koot mahdollistavat monipuoliset sisustukselliset ratkaisut.

Rockfon
Markku Pajunen - Rockfon Sonar M (Supercell), Rockfon.

Kivivillapohjaiset akustiikkalevyt parantavat lisäksi paloturvallisuutta. Levymateriaali on myös ympäristöystävällinen, sillä levyjen valmistuksessa hyödynnetään kierrätysmateriaaleja ja käytöstä poistuvat akustiikkalevyt voidaan kierrättää edelleen.

”Akustiikkalevyistämme löytyy sopivat tuotteet useiden eri ympäristösertifikaattien mukaisesti toteutettaviin projekteihin kuten LEED, BREEAM, Cradle to Cradle ja RTS”, lisää Loiri.

Rockfon tekee tiivistä yhteistyötä arkkitehtien, suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden kanssa akustiikkasuunnittelussa ja tilan käyttötarkoitukseen sopivien tuotteiden valinnassa. Rockfon-tuotteiden lisäksi valikoimiin kuuluvat Parafon-akustiikkatuotteet. ∎

Teksti: Merja Maukonen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 3/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »