mainos_1009

Kalusteet ja varusteet

Käyttöä ja aikaa kestäviä kalusteita

artikkelikuva: Käyttöä ja aikaa kestäviä kalusteita

KUVA: PEXELS

Kotimaisten Paladin ja Junetin mallistoissa käytetään kotimaista puuta, ja kalusteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Kestävän kehityksen mukaisesti suunnitellut kalusteet ovat monikäyttöisiä ja kalusteiden käyttöikä on pitkä.

Kalusteita tarpeeseen empaattisella otteella Suomalaisen designbrändi Paladin kalusteissa yhdistyvät arkkitehtuuri, taide ja muotoilu. Toukokuussa Helsingissä 2023 lanseeratun Paladin takana on kuopiolainen taiteilija-arkkitehtipari Partanen & Lamusuo.

Jaana Partasen ja Heikki Lamusuon yhteistyö on jatkunut yli kaksikymmentä vuotta, ja Partanen & Lamusuo on toteuttanut lukemattomia taide- ja arkkitehtuurihankkeita ja suunnitellut Palad-malliston kalusteita, jotka nyt ovat kaikkien saatavilla.

”Haluamme tukea tasa-arvoisemman maailman kehittymistä ja luoda hyvän olon keitaita, joissa jokainen voi oleskella juuri sellaisena kuin on, kehon koosta riippumatta”, sanoo Heikki Lamusuo.

Paladin slogan Design for all Shapes and Sizes kuvastaa kalusteiden mukautuvuutta käyttäjän tarpeisiin. Palad-tuoteperheiden muotokielessä näkyy lempeän kaartuvia muotoja sekä linjakasta kulmikkuutta. Kalusteiden suunnittelua ohjaavat muunneltavuus ja monikäyttöisyys.

”Palad-mallisto on koottu vuosien mittaan kohteisiimme suunnittelemistamme kalusteista, ja mallisto laajenee kohdatessamme uusia tarpeita. Tälläkin hetkellä tiimimme työstää uusien kalusteiden mallikappaleita”, kertoo Jaana Partanen.

Empaattinen jalanjälki viestii myönteisyyttä

Partanen & Lamusuo haluaa jättää maailmaan empaattisen jalanjäljen, joka tarkoittaa kalusteiden maailmaan luomaa myönteistä vaikutusta. Suunnittelun lähtökohtina ovat tasa-arvo, suvaitsevaisuus ja kestävän kehityksen eri osa-alueet.

”Suunnittelussamme on aina empaattinen ote. Suunnittelutyössä huomioidaan niin sisustussuunnittelijan ja kalusteen käyttäjän kuin tilan siivoojankin näkökulma”, sanoo Partanen.


Kuva: Palad

Empaattisuus sisältää ekologisen näkökulman ja empaattisuuden luontoa kohtaan, mikä näkyy mm. materiaalivalinnoissa. Palad-kalusteissa käytetään kotimaista mäntyä, koivua ja kuusta ja mahdollisimman ekologisia tekstiilejä.

”Käytämme mahdollisimman lähellä kasvanutta puuta. Tällä hetkellä kehitämme toimintaamme siten, että pystymme lähitulevaisuudessa kertomaan täsmällisesti, kenen metsästä käyttämämme puu tulee”, Partanen sanoo.

”Tavoitteemme on luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ja kotimaisen puun arvostuksen lisääminen kalustemateriaalina. Koko tuotantoketjumme toimii lähialueilla. Haluamme tuntea ihmiset, joiden kanssa teemme yhteistyötä”, Lamusuo jatkaa.

Partanen & Lamusuo kantaa sosiaalista vastuuta yhteistyökumppaneistaan ja haluaa tukea lähituotantoa Pohjois-Savon ja Suomen elinvoimaisuuden parantamiseksi.

”Kalusteiden suunnittelua ohjaavat muunneltavuus ja monikäyttöisyys.

Kalusteita voidaan modifioida ja huoltaa

Palad-kalusteet valmistetaan aina tilauksesta. Kalusteita voidaan modifioida mittojen, materiaalien ja muiden ominaisuuksien osalta.

”Kehitämme kalusteita ketterästi asiakkaan kanssa. Esimerkiksi kun asiakkaamme tarvitsi helposti siirreltävän kalusteen, kalusteeseen kehitettiin pyörät”, sanoo Partanen.

Kaikki Palad-brändin kalusteet voi tarvittaessa toimittaa Paladin tuotantolaitokselle huollettavaksi. Pehmustettujen kalusteiden tekstiilit ja pehmusteet voidaan vaihtaa uusiin käyttöiän pidentämiseksi.

Puukalusteiden viimeistelyssä käytetään luonnonvahaa, jolla voi helposti korjata kalusteeseen tulleet kolhaisut itse.

”Otamme vastaan meiltä hankitut käytöstä poistuvat kalusteet. Ensisijaisesti kalusteet huolletaan ja ne jatkavat elämäänsä kierrätettyinä kalusteina. Jos kaluste vaurioituu pahoin esimerkiksi onnettomuudessa, voidaan kalusteiden kaikki osat kierrättää”, sanoo Lamusuo.


KUVA: JUNET

Pitkä käyttöikä on kestävän kalustesuunnittelun perusta

Pitkäikäinen ja huollettava kaluste on ympäristöystävällinen vaihtoehto, sillä kalusteen valmistamisen lisäksi kalusteen käyttö ja käytöstä poistaminen tuovat osansa kalusteen ympäristövaikutuksiin. Kalusteen elinkaarta voi pidentää ottamalla kestävyyden ja korjattavuuden huomioon jo kalustetta suunniteltaessa.

”Pitkän elinkaaren tuotteet ovat olleet jo kauan kalustesuunnittelumme tavoitteena. Kalusteet suunnitellaan ja valmistetaan siten, että osia voi tarvittaessa huoltaa ja vaihtaa uusiin. Pehmustettujen kalusteiden verhoilu on irrotettavissa, jotta verhoilun voi tarvittaessa pestä ja vaihtaa uuteen”, kertoo Junetin markkinointipäällikkö Sanna-Mari Petäjistö.

Tänä vuonna 30-vuotista taivaltaan juhlivalla kotimaisella Junetilla on pitkät perinteet puusepäntaitojen saralla. Kolmen jurvalaisen huonekalutehtaan yhteisyritys tarjoaa kalusteiden lisäksi kokonaisvaltaista sisustussuunnittelua avaimet käteen -periaatteella. Laadukkaat hoivakoteihin ja palvelutaloihin suunnatut kalusteet valmistetaan käsityönä.

”Kestävää kehitystä voi tukea myös materiaalivalinnoilla. Valmistamme kalusteet kestävistä ja hyviksi toteamistamme materiaaleista, kuten kotimaisesta koivusta ja levymateriaaleista sekä Euroopassa valmistetuista kosteudenkestävistä ja pestävistä tekstiileistä. Suosimme lähituotantoa aina kun mahdollista”, Petäjistö sanoo.

Pitkän tähtäimen tavoitteena suljettu kierto

Junet vahvistaa parhaillaan kiertotalouden mukaisia toimintatapoja. Tavoitteena on, että kaikki kalusteiden osat voidaan hyödyntää tuotannossa käyttöikänsä päätteeksi suljetun kierron periaatteiden mukaisesti. Jo tälläkin hetkellä Junet huoltaa käytöstä poistettuja kalusteita uusiokäyttöä varten.

”Suunnittelemme parhaillaan valmistusprosessin ja kaikkien tuotteidemme kartoitusta. Kartoituksen pohjalta tuotteiden rakenteita kehitetään siten, että huollettavuus paranee entisestään ja materiaalien erottelu kalusteen käyttöiän lopuksi helpottuu”, kertoo Petäjistö.

Kiertotaloutta tuodaan vahvemmin osaksi toimintaa myös Junet 30 -suunnittelukilpailussa, joka järjestetään yhteistyössä Ornamon kanssa. Kilpailussa etsitään kiertotalouden mukaisesti suunniteltuja tuotteita osaksi Junetin mallistoa. Erityisesti nuorille suunnittelijoille suunnattuun kilpailuun voi osallistua lokakuun loppuun saakka.

” Kestävää kehitystä voi tukea myös materiaalivalinnoilla.


KUVA: JUNET

Kestävä kehitys kiinnostaa asiakkaita

Tänä syksynä käynnistyvässä Vastuullisesti kohti vihreää siirtymää -hankkeessa Junet hakee tuotteilleen laatu- ja ympäristösertifiointeja sekä aloittaa uusien tuotteiden suunnittelun yhteistyökumppaneidensa kanssa.

Hankkeessa kehitetään myös tuotteiden huoltopalvelua aiempaa vahvemmaksi osaksi kalustehankintaa. Huoltosopimus voidaan solmia kalustetta hankittaessa, jolloin Junetilla on mahdollisuus seurata kalusteen matkaa koko sen elinkaaren ajan ja maksimoida kalusteen käyttöikä.

”Asiakkaat ovat jatkuvasti valveutuneempia ja kiinnostuneempia kalusteiden ympäristövaikutuksista ja tuotannon vastuullisuudesta. On todella hienoa olla mukana prosessissa, joka tukee kotimaista tuotantoa ja taloutta sekä vie meitä kohti tuotteiden vihreämpää ja vastuullisempaa valmistamista ja käyttämistä”, iloitsee Petäjistö.

Teksti: Merja Maukonen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 3/2024

prointerior-lehti

AJANKOHTAISTA




Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »