mainos_1039

Runko ja rakennustuotteet (julkisivutuotteet)

Julkisivujen pintasuojaus on taloudellisesti ja esteettisesti kannattava investointi

artikkelikuva: Julkisivujen pintasuojaus on taloudellisesti ja esteettisesti kannattava investointi

Rakennusten pintasuojakäsittely on kustannuksiltaan promilleluokkaa rakennushankkeen kokonaiskustannuksista. Investointi maksaa itsensä nopeasti takaisin, koska suojatun julkisivun huolto- ja ylläpitokustannukset putoavat jyrkästi verrattuna suojaamattomiin pintoihin.

"Rakennusten julkisivujen pintasuojaus on lyönyt nyt itsensä läpi myös Suomessa, kuten Keski-Euroopassa on ollut jo pidemmän aikaa. Suunnittelijat ja rakennuttajat ovat löytäneet suojaaineiden käytön hyödyt", toimitusjohtaja Kari Enroth Uudenmaan Pintasuojaus Ky:stä kertoo.

Pintasuojaus tuo niin paljon hyötyjä pienellä investoinnilla, että käsittelyjen voi ennustaa leviävän hyvin nopeastikin. Varsinkin kun pintakäsittely kehittyy erittain nopeata vauhtia.

Esimerkiksi Helsingin Kalasatamaan nousseen korttelin laajuisen K-Kampuksen ja siihen liittyvän täydennysosan eli Kalasataman Kampuksen vaaleat ja rapatut tiilijulkisivut on pintasuojattu kokonaisuudessaan Uudenmaan Pintasuojauksen Faceal Oleo HD -pintasuoja-aineella.

Myös kiinteistön alakerrassa sijaitsevan parkkihallin betoniseinät kuultovärjättiin Faceal Color-suojan vaalean harmaalla sävyllä pehmentämään betonin visuaalista ulkonäköä. Samoin suojakäsiteltiin pääsisäänkäynnin noin tuhannen neliön laajuinen valkoinen kävelykiveys.

"Viimeisimmän sukupolven tuotteemme ovat jo sellaisia, että ne puhdistavat aktiivisesti pintaa tuottamalla valon avulla hapen radikaaleja. Nämä hävittävät hapettamalla alkutekijöihinsä pinnalle tulevia pienen pieniä lika-, home- ja muita orgaanisia partikkeleja. Orgaaninen aines hajoaa pinnassa, jolloin sadevesi pääsee huuhtelemaan lian pois. Sen lisäksi tällaiset pinnat puhdistavat aktiivisesti kaupunki-ilmaa", Enroth sanoo.

Lika ei pääse imeytymään
Julkisivujen pintasuojaus vähentää kosteuden mahdollisuuksia päästä rakenteisiin. Näin ilman epäpuhtaudet, kuten noki ja muut pienipartikkeliset lika-aineet eivät pääse imeytymään julkisivupintaan. Vesi leviää suojatussa pinnassa hyvin ja vie lian mennessään, eli pinta toimii samoin kuin siinä olisi pesuainetta, vaikka ei ole.

"Tämä tuo merkittävästi säästöjä kiinteistön huollossa. Pinta pysyy puhtaana ja kauniina ilman kalliita julkisivupesuja, millä on suuri merkitys myös rakennuksen visuaalisen ilmeen kannalta. Rakennusten ilme säilyy läpi vuosien sellaisena kuin arkkitehdit ovat sen alun perin suunnitelleet", painottaa yrityksen toinen osakas Merja Enroth.

Pintasuojauksessa syntyy pitkäikäinen, pysyvä suojapinta, koska suoja-aine reagoi kiven kanssa ja muuttuu tavallaan osaksi kivimateriaalia, eli suoja-aine ei lähde pesemällä pois.

"Käytettäessä pysyviä suoja-aineita voidaan graffitit pestä pois huomattavasti helpommin ja pintoja säästäen kuin suojaamattomalta pinnalta. Suoja-aine kestää toistuvia pesuja samasta kohdasta, kunhan pesu tehdään ohjeiden mukaan. Ilman pintasuojausta graffitien poisto voi olla mahdotonta, tai joka tapauksessa graffitin poistosta jää ikävät ja näkyvät jäljet seinäpintaan", Kari Enroth toteaa.

Ilmastonmuutos tuo mukanaan lisää orgaanista likaa julkisivupinnoille myös Suomessa. Suojattuun pintaan eivät levä, home tai muut mikrobit pysty tarttumaan. Suurin osa liasta lähtee sadeveden mukana pois eikä kalliita julkisivupesuja tarvita kuin harvoin.

Pinta säilyttää ilmeensä ja värinsä
Faceal Oleo HD on suoja-aine, joka ei muuta suojattavaa pintaa mitenkään, eli suoja-aineen kuivuttua ei silmällä pysty erottamaan kuivasta pinnasta, minne suoja-ainetta on levitetty.

"Tämä on yksi pinnoitteen hienous. Se on sikäli tärkeä asia, että arkkitehdit haluavat julkisivupinnan olevan tietyn värinen, ja meidän suojaaineemme ei muuta pinnan väriä mitenkään. Suojauksen huomaa vasta, kun seinän kastelee. Vesi imeytyy käsittelemättömään kohtaan, sen sijaan käsitelty pinta ei kastu. Samoin tapahtuu lian suhteen", Merja Enroth sanoo.

Hän korostaa myös sitä, että on olemassa monenlaisia suoja-aineita, joista pitää osata valita oikea aine oikeaan paikkaan. Oikean aineen valinta ei ole ollenkaan yksiselitteistä eri kohteissa.

"Olemme joskus ehdottaneet arkkitehdille joissakin kohteissa, että voitaisiinko aiottu suoja-aine vaihtaa toiseen aineeseen, joka sopii paremmin kyseiselle pinnalle. Ja aina on päästy yhteisymmärrykseen."

Uusi väri betonille
"Meillä on myös värillisiä suoja-aineita betonin suojaamiseen ja värjäämiseen työmaalla. Eli työmaalla voidaan tehdä betonista sen väristä kuin halutaan. Ei tarvita kallista ja epävarmaa väribetonia. Suunnittelijat saavat näin työkalupakkiinsa aivan uuden vaihtoehdon", Kari Enroth toteaa.

Esimerkiksi Helsingin Länsiterminaalin betoniset sisätilan seinät on suojattu Faceal Color -betonin kuultovärisuojauksella. Näin seiniin saatiin kauniimpi betonipinta, joka suojaa myös käsien kosketuksesta tarttuvilta likatahroilta.

Faceal Color on betonin kuultoväri ja suoja-aine samassa tuotteessa. Tuote soveltuu kaikille betonisille pystypinnoille. Ohjeen mukaisesti hoidettuina väri ja pinta pitävät kutinsa julkisivuissa vuosikymmeniä. Värivalikoimasta löytyvät kaikki mahdolliset värit.

"Olemme tehneet myös valmiiden väribetonipintojen sävykorjauksia jälkeenpäin värillisellä Faceal Color -tuotteellamme, kun alkuperäisestä väribetonipinnasta ei ollut saatu toivottua väriä aikaiseksi. Tilaajat ovat olleet erittäin tyytyväisiä", Kari Enroth kertoo.

Uudenmaan Pintasuojaus Ky on vuonna 2002 perustettu suoja-aineiden johtava ja uraa uurtava asiantuntija Suomessa. Yrityksen tuotevalikoima on markkinoiden laajin. Se kattaa laajan tuotekirjon suojattavan pinnan ulkonäköä muuttamattomista tuotteista betonia suojaavaan kuultoväriin saakka. Yritys edustaa ja käyttää alan parhaita tuotteita, muun muassa sveitsiläisen PSS Interservice AG:n korkealaatuisia suoja-aineita. https://pintasuojaus.com/

Teksti: Jari Peltoranta
Kuvat: Uudenmaan Pintasuojaus KY

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 1/2024

prointerior-lehti
mainos_1036
mainos_1052

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »