mainos_1077

Kalusteet ja varusteet (kylpyhuone, saniteettitilat)
Rakentaminen (talo-opasteet)

Edelläkävijät ovat inklusiivisuuden asialla - rakentamisessakin

artikkelikuva: Edelläkävijät ovat inklusiivisuuden asialla - rakentamisessakin

Kaikessa mitä suunnitellaan, rakennetaan ja miten rakennuksia käytetään, korjataan, ylläpidetään ja muunnellaan, näkökulman pitäisi olla se, kuinka toimivia ne ovat moninaisten käyttäjätarpeiden kannalta katsottuna. Inklusiivinen suunnittelu ottaa huomioon eri käyttäjien tarpeet, nykyiset ja tulevat. Miten rakentamisen ammattilaiset varmistavat, että tehdään kaikille toimivia ja esteettömiä kokonaisuuksia, jotka ovat myös esteettisiä?

Ajat, jolloin esteettömyys tarkoitti pelkästään fyysisen ympäristön esteettömyyttä, ovat auttamatta takana. Tällä hetkellä ja erityisesti tulevaisuudessa ne, jotka luovat kaikkia käyttäjiä huomioon ottavia toimintaympäristöjä, käyttäjäystävällisiä tuotteita ja saavutettavia digitaalisia palveluja, erottuvat ja ovat entistä vahvempia.

Inklusiivisuutta toteutettaessa oleellista on, että esteettömyyttä ei tuoda irrallisena osana suunnittelu- ja toteutusprosessiin, vaan se on ajattelutapa, jota ylläpidetään koko suunnittelu- ja toteutusprosessin ajan. Puhutaan myös Design for All -periaatteesta, joka tarkoittaa sellaisia suunnitteluun liittyviä strategioita ja keinoja, joilla varmistetaan ympäristöjen, tuotteiden ja palveluiden käytettävyys, saavutettavuus ja esteettömyys kaikille käyttäjille. Design for All -perusteisessa hankkeessa käyttäjät otetaan mukaan suunnitteluprosessin kaikkiin vaiheisiin, ja eri aloilla toimivien suunnittelijoiden ja muotoilijoiden luovuus ja ammattitaito valjastetaan käyttäjien tarpeiden huomioimiseen.

Onnellisuusmuotoilua ja kauneutta kaikille aisteille

”Ympäristön esteettömyys on jokaisen perusoikeus, ja esteettömän ympäristön tulee olla myös esteettinen. Rakentamisen alalla keskustelu esteettömyydestä kilpistyy lähes aina kuitenkin sen aiheuttamiin kustannuksiin. Keskustelu kuluista tulisi unohtaa”, toteaa Avaavan toimitusjohtaja Terhi Tamminen. ”Ympäristöministeriön selvitysten mukaan esteettömyysvaatimusten vaikutukset rakentamiskustannuksiin ovat minimaaliset, esimerkiksi keskikokoisen kolmion kokoisessa huoneistossa vain noin 25 €/m2.”

Kyse on esteettömyystiedon ja -ratkaisujen tuntemisesta ja oikea-aikaisesta hyödyntämisestä hankkeen aikana. Kun esteettömyyttä kuljetetaan alusta asti suunnittelupöydällä mukana, ei yllättäviä lisäkustannuksia synny. Myös kauniita ja muotoilullisesti hienoja ratkaisuja löytyy, kunhan asiaan paneudutaan ajoissa. Jälkikäteen tehty korjaustoiminta on aina kallista ja ratkaisut usein epäesteettisiä.

”Voidaan puhua itse asiassa onnellisuuden muotoilusta. Ratkaisevaa on oikea, inhimillinen ja empaattinen asenne. Tämän päivän rakentamisen ammattilaiset ovat avainasemassa muotoillessaan toimivaa, itsenäisyyden mahdollistavaa ja yhdenvertaista arkea”, jatkaa Tamminen.

”Avaava haluaa auttaa ammattilaisia kauniiden ratkaisujen löytämisessä. Tuomme esimerkiksi maahan tanskalaisen arkkitehtitoimisto F.C.Möllerin suunnittelemaa muotoilupalkittua kylpyhuonevaruste- ja apuvälinesarja Caverea. Olemme juuri avanneet Durat Oy:n kanssa yhteisen showroomin Albertinkadulle Helsinkiin, jossa Cavere-tuoteperhe on kaikissa väreissään esillä. Verkkosivuiltamme löytyvät lisäksi dwg- ja 3d-kuvat eniten käytetyistä tuotteista sekä esteettömän kylpyhuoneen ja wc-tilan pohjakuvat projektioineen.”

”Opastepuolella autamme suunnittelijoita kaikkia käyttäjiä palvelevan opastuksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Erikoisuutemme on syvällinen näkövammaisten ja sokeiden henkilöiden opastamisen asiantuntemus. Ammattilaisten yhteispelillä on mahdollista luoda kaikille yhdenvertaisia ympäristöjä, palveluita ja tuotteita, kunhan tahtoa löytyy. Ja käyttäjät kiittävät,” iloitsee Tamminen.

kuva
Avaavan johtava esteettömyysasiantuntija Marjo Kivi ja toimitusjohtaja Terhi Tamminen yhdistivät voimansa 10 vuotta sitten, jolloin yhteinen intohiomoinen työskentely esteettisen esteettömyyden puolesta alkoi ja Avaava perustettiin.

kuva

Avaava tuo maahan muotoilupalkittua, tanskalaisen arkkitehtitoimisto F.C. Möllerin suunnittelemaa ja saksalaisen Normbaun valmistamaa kylpyhuonetuotemallisto Caverea. Cavere-mallisto on kattava sisältäen apuvälineiden lisäksi myös kaikki muut kylpyhuonevarusteet vaatekoukuista, saippua-annostelijoihin, roska-astiaan ja wc-harjaan saakka. Avaavan verkkosivuilta löytyvät dwg- ja 3d-kuvat eniten käytetyistä tuotteista sekä valmiit esteettömän kylpyhuoneen ja wc-tilan pohjakuvat projektioineen ja valmiine tuotekuvineen. Cavere-tuotteilla on varustettu esimerkiksi Sokos Hotel Tripla, Noli Studios Katajanokka ja Sörnäinen, Euroopan kemikaalivirasto, Hilton Tallinn Park -hotelli, Lapland Hotels Bulevardi, Messukeskuksen Holiday Inn, Scandic Tampere Station, Olo Ravintola ja Helsingin Kaupunginteatteri.

kuva

kuva

Avaava® on kehittänyt saavutettavuusperiaatteita noudattavan opastus- ja wayfinding-menetelmän, jossa eri tavoin toimimis- ja liikkumisesteiset henkilöt, myös näkövammaiset ja sokeat henkilöt, huomioidaan. Avaava tekee opastamisen logiikan suunnittelua, opastetarvemäärityksiä, opastekonseptien visuaalista suunnittelua ja hoitaa tarvittaessa koko opastetuotannon, asennuksen ja valvonnan. Avaavan oma opastusjärjestelmä sisältää perusopasteiden lisäksi myös näkövammaisia henkilöitä palvelevat ääni- ja koho-opasteet. Avaava on tehnyt lukuisia opastussuunnittelu- ja -toteutushankkeita mm. toimistokiinteistöihin, kaupallisiin tiloihin, kulttuurikohteisiin, sairaaloihin, lääkäriasemille, palvelutaloihin, yliopistoille, kirjastoihin, kirkkoihin ja kurssikeskuksiin. Kuvissa Kallion perhekeskuksen, Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksen ja Kansallisoopperan ja -baletin opasteita.

kuva

Avaava® ammattilaisten tukena – ei määräysten vaan ihmisten vuoksi!

Avaava Oy on konsultti- ja suunnittelutoimisto, joka on vuodesta 2010 toiminut laajasti esteettömyyden, opastesuunnittelun ja digitaalisen saavutettavuuden parissa. Muotoilu ja inklusiivisuus on tärkeä osa Avaava-ratkaisua, jossa monialaisen asiantuntijajoukon osaaminen ja näkemys yhdistyvät. Poikkitieteellinen yhteistyö muotoilun, arkkitehtuurin, tuotannon, vammais- ja vanhusjärjestöjen sekä viranomaisten kanssa takaa tuoreimman, kiinnostavimman ja monipuolisimman tiedon rakentamisen käyttöön. Avaava-asiantuntijat ovat koulutettuja esteettömyyskartoittajia ja sertifioituja saavutettavuusasiantuntijoita. Avaava kuuluu Design for All Europe EIDD:n hallitukseen sekä on European Concept for Accessibility Network EuCAN:n sekä European Network of Accessible Tourism ENAT:n jäsen.

50 opastussuunnitteluhanketta
70 esteettömyyskonsultointihanketta
100 digitaalisten palvelujen saavutettavuushanketta

Lisätietoa: www.avaava.fi

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 2/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »