mainos_1062

Sisäpinnat ja tilaosat (lattiat ja päällysteet)

Pintasuojauksella kestävä, helppohoitoinen ja taloudellinen lattiapinta kovaan käyttöön

artikkelikuva: Pintasuojauksella kestävä, helppohoitoinen ja taloudellinen lattiapinta kovaan käyttöön

Myllypuron kampus

Erilaisten likaantumiselle alttiiden lattiapintojen suojaaminen tehokkailla suoja-aineilla on kannattava toimenpide. Yhä useammassa rakennus- ja korjaushankkeessa on hyödynnetty Uudenmaan Pintasuojaus Ky:n tehokkaita, helppohoitoisia ja kestäviä Faceal-sarjan pintasuojausaineita, joiden avulla voidaan samalla parantaa rakennuksen sisäilman laatua.

Kivi- ja betonilattioiden suojakäsittelyn kustannus tuotteillamme toteutettuna on häviävän pieni verrattuna rakennushankkeiden kokonaiskustannuksiin. Investointi maksaa itsensä nopeasti takaisin, koska suojatun lattiapinnan siivous- ja ylläpitokustannukset putoavat jyrkästi verrattuna suojaamattomiin pintoihin”, Uudenmaan Pintasuojaus Ky:n osakas Merja Enroth toteaa.

Uudenmaan Pintasuojaus Ky:n suoja-ainevalikoima on laaja, suojattavan pinnan ulkonäköä muuttamattomista tuotteista monikäyttöiseen betonin kuultoväriin – Faceal Coloriin, jolla betoni voidaan värjätä lähes minkä väriseksi vain, mukana metallivärit ja tehostevärit. Vain mielikuvitus on rajana.

Kovan kulutuksen kohteisiin

”Meillä on aivan uudenlaisia suoja-aineita, joilla saadaan hyvä suojaus lähes kaikille materiaaleille. Pääsääntöisesti olemme suojanneet kivi- ja betonipintoja, mutta niiden lisäksi suoja-aineemme sopivat myös puulle, metallille, muoville ja tekstiilille. Lisäksi meillä on sisäilmaa pahoista hajuista ja VOC-yhdisteistä, eli haihtuvista orgaanisista yhdisteistä puhdistava käsittely. Ei ole oikeastaan sellaista pintaa, mihin meiltä ei suoja-ainetta löytyisi”, Enroth kertoo.

Pintasuojauksessa rasvantorjuntakyky on olennainen asia. Pintasuojatun pinnan pintajännitys on hyvin pieni, minkä vuoksi esimerkiksi öljytahra ei imeydy pintakerroksen läpi pohjamateriaaliin, kuten kivilaattaan tai betoniin. Lika lähtee yleensä pois pelkällä vedellä ilman pesuaineita. Puhdistuskemikaaleja tarvitaan vain vaikeimmissa tahroissa.

Erityisesti betonipinnoille suunniteltu Faceal Wetlook on oivallinen suoja-aine kovan kulutuksen kohteisiin, kuten vasta valmistuneen Metropolia Ammattikorkeakoulun Myllypuron kampuksen betonilattioille. Kampuksen kaikki lähes 10 000 neliömetrin laajuiset betonilattiat suojattiin valun jälkeen Facial Wetlook -tuotteella. Se on itsessään väritön, mutta hieman suojattavaa pintaa tummentava suoja-aine.

”Faceal Wetlook kestää erinomaisesti kaikkea likaa ja kulutusta ja antaa tosi vahvan suojan. Sillä voidaan käsitellä kaikkia kiviainespintoja, mutta useimmiten Wetlookia käytetään eri tyyppisillä betonipinnoilla. Wetlook on vähän tavallista paksumpi suoja-aine, joka tunkeutuu betonin huokosiin ja täyttää ne, jolloin lika ei pääse imeytymään kiinni huokosiin. Lika jää betonin pinnalle, josta se on helppo pyyhkiä pois ja pitää pinta puhtaana”, Enroth sanoo.

Faceal Wetlookilla on kunnostettu menestyksekkäästi myös mosaiikkibetonipintaisia vanhoja portaita, jotka on perinteisesti vahattu. Wetlookia käytettäessä pintaan ei tarvitse laittaa vahaa ollenkaan.

”Yleensä vahanpoiston tarjouskilpailut on laskettu niin tiukoiksi, että tekijät eivät monestikaan ehdi tekemään vahausta niin huolellisesti kuin se pitäisi tehdä. Tuloksesta tulee helposti epäsiisti. Wetlook-käsittelyn jälkeen pinta on siisti, pysyvästi helppohoitoinen ja kestävä”, Enroth sanoo.

Parempi sisäilma

Pintojen pesuainejäämät ovat erinomaisia mikrobien kasvualustoja. Suojaamattomilla lattiapinnoilla joudutaan käyttämään paljon pesukemikaaleja, joista jää väistämättä aina pesuainejäämiä lattiapintaan. Näin lattian päällimmäinen pintakerros on käytännössä vanhaa pesuainetta, jonne tahra jää uusien pesuainejäämäkerrosten väliin, kun pesulaitteella ajetaan nopeasti lattian yli.

Kun pinnat on suojattu asianmukaisesti, se helpottaa niiden puhtaanapitoa ja materiaalien ylläpitoa. Materiaalit ja tilat pysyvät kauniin näköisinä ja sellaisina, joiksi ne on alun perin suunniteltu. Siksi pintasuojaus kannattaa tehdä jo rakennusvaiheessa. Pintasuojaus suojaa myös saumapintoja, jotka ovat kivirakenteen heikoin kohta.

Suojakäsittelyn jälkeen pinnan puhdistamiseen riittää pääsääntöisesti mikrokuituinen siivousväline, joko koneeseen laitettava mikrokuitulaikka tai käsisiivousmoppi sekä lämmin vesi.

”Sisäilmastoa huonontavia ja hengitysteitä ärsyttäviä pesukemikaaleja voidaan näin jättää pois siivouksesta. Samalla säästetään tietysti myös huomattavasti rahaa pesuainekustannuksissa. Esimerkiksi toteuttamissamme Itä-Suomen kohteissa on pesukemikaalien käyttömäärä pudonnut tutkitusti noin 80 prosenttia”, Enroth toteaa.

kuva

Wetlook Intense tummentaa pintaa

Faceal Wetlook -suoja-ainetta on tarjolla joko matta- tai kirkaspintaisena. Sarjaan kuuluu myös Faceal Wetlook Intense, joka on pintaa tummentava suoja-aine.

Faceal Wetlook Intenseä käytetään useimmiten kivipintojen suojaukseen, vaikka se sopii kyllä betonillekin.

kuva

”Helsingin Makkaratalon edustan lipan alla oleva jalkakäytävä on vanhaa graniittilaattaa. Laatat ovat pitkään olleet niin likaisia, että niitä ei enää saatu pesemällä täysin puhtaaksi. Laatat käsiteltiin pesun jälkeen Faceal Wetlook Intense -tuotteella ja pesun jälkeen laatoista saattoi epäillä, että jalkakäytävälle on laitettu uusi kiveys”, Enroth kertoo.

Faceal Wetlook Intenseä voi käyttää myös julkisivuissa.
”Monessa julkisivussa on kivilaatta, joka on periaatteessa mustaa laattaa, vaikka todellisuudessa se on hyvin kirjavaa ja epämääräisen näköistä. Siitä tulee huiman upea, kun sen käsittelee Faceal Wetlook Intensellä. Kiven oma väri korostuu ja kivi saa vähän mattamaisen pinnan. Olemme käsitelleet muutamia tällaisia julkisivuja”, Enroth kertoo.

kuva
Metropolia Ammattikorkeakoulun Myllypuron kampuksen lähes 10 000 neliömetrin laajuiset betonilattiat on suojattu valun jälkeen Faceal Wetlook -tuotteella, joka antaa lattialle materiaalin omaa haluttua ominaisväriä korostavan kiiltävän tai satiinisen ”kastellun näköisen” pinnan. Käsittelyn jälkeen siivoukseen riittää pääsääntöisesti pyyhkiminen mikrokuituisella siivousvälineellä ja lämpimällä vedellä.

UUDENMAAN PINTASUOJAUS KY on vuonna 2002 perustettu suoja-aineiden johtava ja uraauurtava asiantuntija Suomessa. Yrityksen tuotevalikoima on markkinoiden laajin. Se kattaa laajan tuotekirjon suojattavan pinnan ulkonäköä muuttamattomista tuotteista betonia suojaavaan kuultoväriin saakka.
Uudenmaan Pintasuojaus edustaa ja käyttää alan parhaita tuotteita, muun muassa sveitsiläisen PSS Interservice AG:n korkealaatuisia suoja-aineita.

www.pintasuojaus.com

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 1/2024

prointerior-lehti
mainos_1036
mainos_1052

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »