mainos_373

Projektiesittelyt (julkisrakennukset ja -tilat, vapaa-ajan ja viihtymisen rakennukset)

Kirkkonummen kirjastotalo Fyyri

artikkelikuva: Kirkkonummen kirjastotalo Fyyri

Kuva: Tuomas Uusheimo


Kuparinen julkisivu kietoo sisäänsä uudet laajennustilat, vanhan rakennuksen ja monipuolisen kohtaamispaikan kuntalaisille. Fyyri on kirkkonummelaisten uusi yhteinen olohuone, joka kutsuu viettämään aikaa tiedon äärellä.

Kohdetiedot: Kirkkonummen kirjastotalo Fyyri
Tilaaja: Kirkkonummen kunta
Arkkitehtisuunnittelu: JKMM Arkkitehdit
Pääsuunnittelija: Teemu Kurkela
Projektiarkkitehti: Jukka Mäkinen
Sisustusarkkitehtisuunnittelu: JKMM Arkkitehdit
Sisustussuunnitteluprojektin vetäjä: Tiina Rytkönen
Rakennuttajakonsultti: WSP Finland Oy
Pääurakointi: EKT Infra Oy (maanrakennusurakka), Rakennus Omera Oy ja SRV Rakennus Oy

”LAAJAN TILAOHJELMAN jäsentyminen oli pitkä evoluutio”, kertoo Fyyrin projektiarkkitehti Jukka Mäkinen JKMM Arkkitehdeilta. ”Viriteltiin varsin pitkään, missä kunkin toivotun tilan paikka on.”

Kirkkonummen kirjastotalo kokoaa saman katon alle pääkäyttäjän – kirjastotoimen lisäksi useita käyttäjäryhmiä kuten nuorisotoimen, asukaspuiston, pienten lasten musiikkileikkikoulun sekä kunnan työllistämisyksikön toimintaa.

kuva
Uniikit valaisimet kohteeseen toteutti Saas Instruments.
Kuva: Pauliina Salonen

”Tilaohjelma sisältää kokonaan uuden lukusalin aikuisille, lasten- ja nuorten tilat, huippuesitystekniikalla varustetun monitoimisalin, Porkkalasalin, galleriakäytävän näyttelytilat, studion ja soittohuoneen sekä varattavissa olevia kokoustiloja”, luettelee Mäkinen.

Yhteisessä olohuoneessa on kuntalaisten hartaasti toivoma kahvila, johon on yhdistetty lehtisali. Lisäksi sisätiloja täydentää kaksi terassia, ja kirjastossa on kolme kutsuvaa sisäänkäyntiä asiakkaille.

kuva
Kuva: Pauliina Salonen

”Meille on ollut tärkeää, että Fyyrin tarjoamat palvelut, elämykset ja toiminta ovat kaikille kuntalaisille, ja että jokainen rakennuksen käyttäjä tuntisi sen omakseen ja löytäisi sieltä oman tilansa”, Mäkinen kuvailee.

Kirjastotalo kunnioittaa naapuriaan

Lokakuussa 2020 ovensa avannut kirjastotalo sijaitsee aivan Kirkkonummen ytimessä, historiallisen Pyhän Mikaelin kirkon vieressä. Alkuperäinen kirjasto valmistui vuonna 1982 ja se on arkkitehti Ola Hanssonin suunnittelema. Uusi kirjastorakennus edustaa uuden sukupolven kirjastoja Suomessa ja sen on suunnitellut JKMM Arkkitehdit. Kohteen pääsuunnittelijana toimi arkkitehti Teemu Kurkela. Toriaukion reunaan sijoittuvan Fyyrin arkkitehtuuri kunnioittaa naapuriaan, vanhimmilta osiltaan keskiaikaista kirkkoa. Kuparinen julkisivu muodostaa arvokkaan parin historialliselle arvorakennukselle.

”Kuparisuomuverhous liittää julkisivun vanhan keskiaikaisen kirkon kattoon”, kertoo Jukka Mäkinen. ”Väri muuttuu ajan saatossa mustan kautta vihreäksi. Moderneissa suomuissa voi nähdä myös kalaverkon, mikä viittaa Kirkkonummen merelliseen sijaintiin.”

”Samalla tavalla käsitelty julkisivu kätkee sisäänsä uudet ja vanhat tilat, jotka on suunniteltu yhdeksi kokonaisuudeksi; oli luontevaa verhoilla molemmat osat samalla materiaalilla”, Mäkinen tarkentaa.

Uudisosan myötä kirjastorakennuksen kokonaislaajuudeksi muodostui 4 700 kerrosneliömetriä, ja se on nyt kooltaan kaksinkertainen entiseen verrattuna. ”Koko tontti on nyt käytetty mahdollisimman tehokkaasti”, toteaa Mäkinen. ”Kun vanha kirjasto aikanaan suunniteltiin tontille, tiedettiin, että jossain vaiheessa tarvitaan laajennus. Pohjoisseinässä oli peltiverhous sitä varten, että laajennetaan pohjoiseen päin.”

”Kirkon puolella vanha ulkoseinä jäi sisäseinäksi. Tälle sivulle sijoitettiin lisäksi kahvilan katettu.

Yhtenäistä, avointa ja avaraa tilaa

Uudisrakennuksen helmi on aikuisten osasto, joka muodostaa kirjastotalon uuden päätilan.

Veistoksellinen betonirakenne tekee lukusalista tilallisesti elämyksellisen. Pitkästä ikkunaseinästä siivilöityy luonnonvaloa epäsuorasti korkeaan tilaan.

”Valkobetonisia pilareita on yhteensä sata ja niiden väleihin jää 99 kapeaa ikkunaa”, kertoo Jukka Mäkinen. ”Ikkunan ääreen sijoittuu 48 metriä pitkä sisustusbetonista tehty lukupöytä, jonka ääreltä avautuu näkymä viereiseen puistoon päin.”

Vanhan osaan jäi muun muassa henkilökunnan tiloja ja Porkkala-sali, joka säilyi tilaohjelmassa ennallaan.”Vanhat kirjastosalit olivat varsin pieniä, niistä purettiin väliseiniä, jotta saatiin yhtenäistä avointa tilaa lasten ja nuorten osastoille”, kertoo Mäkinen. ”Lastenosasto säilyi entisessä paikassaan. Sen vanhat kattoikkunat säilytettiin ja kunnostettiin. Lisäksi avasimme vanhoihin rakenteisiin porttimaisia kulkuaukkoja, jotka yhdistävät lastenosaston kahvio-lehtisaliin.”

kuva
Kuva: Tuomas Uusheimo

Rakennuksen keskellä on monikäyttöinen suuri lukuporras, joka nousee kirjaston toiseen kerrokseen. Portaan alle jää luolamainen tila, jonka kalteva katto noudattaa porrassyöksyn muotoa. ”Myös tämä tila haluttiin ottaa hyötykäyttöön elämyksellisenä lasten satutilana. Jännittävä mittakaava sopii hyvin lapsille, ja siellä järjestetään esimerkiksi lukutuokioita”, Mäkinen kertoo.

Yksi kutsuva kokonaisuus

”Tavoitteena oli yksi yhteinen kokonaisuus visuaalisesti ja toiminnallisesti”, kertoo Fyyrin sisustussuunnitteluprojektin vetäjä, sisustusarkkitehti Tiina Rytkönen. ”Haasteena on yhdistää vanha ja uusi, ja tämä haaste onnistuttiin täyttämään.”

Rytkönen toteaa, että sisustuskonsepti oli luontevaa löytää Kirkkonummen luonnosta ja merellisyydestä. Erityisesti lasten ja nuorten osastoilla näkyy merellinen teema ja värimaailma. Lehtisalin ja aikuistenosaston ruosteenpunainen väritys sai puolestaan inspiraationsa Kallbådanin majakasta Porkkalan edustalla.

”Tila ja arkkitehtuuri kulkevat käsi kädessä. Pintamateriaalina käytetty puurima yhdistää visuaalisesti vanhan osan uuteen”, sanoo Rytkönen. ”Massiivitammi ja messinki tuovat lämpöä vastakohdaksi valkoiselle betonille, ja puurimapinta toimii hyvin myös akustisena pintana.”

kuva
Kuva: Pauliina Salonen

Monimuotoinen ja kerroksellinen rakennus, joka sisältää paljon korkoeroja ja erityyppisiä alakattopintoja, kaipasi rinnalleen harkitusti pintojen, materiaalien ja värien valikoimaa.

”Kalusteissa käytettiin laadukkaita luonnonmateriaaleja, kuten villaa, nahkaa ja puuta. Tärkeää olivat myös esteettiset arvot ja kestävyys”, kertoo Rytkönen. ”Käytimme sisustuksessa kaarevia ja pyöreitä muotoja kontrastina rakennuksen kulmikkaille ja kalteville muodoille.”

kuva
Saas Instruments toimitti Kirkkonummen kirjastotalo Fyyriin uniikit valaisimet.
Kuva: Tuomas Uusheimo

Valaistuksen suunnittelussa on noudatettu samaa visuaalisen yhdenmukaisuuden periaatetta, ja valaisimia on integroitu osaksi arkkitehtuuria. ”Tarvittiin tyyliltään samankaltainen valaistus sitomaan vanhan ja uuden rakennuksen tilat, ettei kokonaisilmeestä tulisi liian sekava”, Rytkönen toteaa. ”SAAS Instruments oli asiantuntijakumppanina kehittelemässä valaisimia kanssamme”, jatkaa Rytkönen. ”Seinään integroitavien valaisimien ja aikuistenosaston betonilukutason valaisimien lisäksi tilaan suunniteltiin aikuisten osaston hylly- ja lattiavalaisimet, jotka ovat samaa sarjaa ja niiden materiaaliksi valikoitui messinki.”

kuva
Kuva: Tuomas Uusheimo

Fyyrin poikkeuksellista sisäarkkitehtuuria täydentävät näyttävät taideteokset. Pääaulan yläosaan on sijoitettu Petri Vainion valotaideteos Sinne – Minne ja lastenosaston seinillä on Linda Bondestamin huopataideteos I djuphavsdjungeln (suomeksi: Valtameren viidakossa), joka henkii lastenosaston teemaa; merellisyyttä ja saaristoa. ”Taideteokset ovat tosi vahvasti osa kirjastotalon arkkitehtuuria ja tilan tarinaa”, sanoo Rytkönen.

kuva
Kuva: Tuomas Uusheimo

Hyvin kaunis talo

”Onko totta, että tämä on kirkkonummelaisille tehty?”, kertoo Kirkkonummen kirjastotoimenjohtaja Margareta Kull-Poutanen kuntalaisten kyselevän ihastuksissaan. ”Kiersimme kirjastorakennuksia Suomessa todella paljon ja keräsimme rusinat pullasta”, sanoo Kull-Poutanen.

”Ajatus monitoimitalosta lähti siitä, kun totesimme, että kirjastolla, varhaiskasvatuspalveluilla ja nuorisotoimella on pitkälti yhteiset asiakkaat ja samankaltaiset tavoitteet”, Kull-Poutanen kertoo. ”Asiakkaat olivat jonkin verran suunnitteluprosessissa mukana.”

kuva
Kuva: Pauliina Salonen

Erityistä tyytyväisyyttä on herättänyt esimerkiksi hyvä akustiikka, joka oli asetettu yhdeksi tärkeistä tavoitteista.

Kuntalaisten kannalta on tärkeää, että tarjolla on monipuoliset kirjastopalvelut. Kirkkonummen kirjastolla on ollut aina korkea käyttöaste, ja uusi kirjasto on entistä vetovoimaisempi. ”Fyyrissä on ollut huikeat kävijämäärät, 1 500 –1 600 käyntiä päivässä”, toteaa Kull-Poutanen ylpeänä.

Teksti: Tanja Karpasto

kuva
Kuva: Tuomas Uusheimo

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

mainos_455
mainos_477
mainos_447

AJANKOHTAISTA




Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »