mainos_1043

Talotekniikka
Valaistus

Valonohjauksella hyvinvointia

artikkelikuva: Valonohjauksella hyvinvointia

Työskentelyyn, opiskeluun ja rentoutumiseen käytettävien tilojen valaistuksen on oltava sopusoinnussa, jotta se parantaa henkilökohtaista hyvinvointia. Otamme Helvarilla vakavasti roolimme ihmiskeskeisen valaistuksen asiantuntijana. Optimaalisesti valaistut tilat parantavat hyvinvointia ja lisäävät vireyttä työympäristössä. Kuva: Helvar Oy Ab

Valonohjauksella voidaan parantaa valaistuksen energiatehokkuutta ja vaikuttaa tilaa käyttävien ihmisten hyvinvointiin. Langaton ohjaus helpottaa käyttämistä.

”AUTOMATISOITU VALONOHJAUS varmistaa, että tilan valaistus palvelee tilan käyttötarkoitusta parhaalla mahdollisella tavalla. Tänä päivänä käytetään etupäässä LED-valonlähteitä, joiden yhteensopivuus valonohjausjärjestelmien kanssa on erittäin hyvä”, sanoo myyntijohtaja Jukka Riikkula Helvarilta.

Helvar on älykkääseen valaistukseen ja valonohjausjärjestelmiin erikoistunut yritys, jonka valaistusratkaisuja käytetään laajasti toimistoissa, oppilaitoksissa, hotelleissa ja ravintoloissa sekä terveydenhuollossa.

”Viime aikoina työpaikkojen valaistuksessa on alettu huomioida hyvinvointinäkökohdat energiatehokkuuden lisäksi. Valaistuksen pitäisi vastata ihmisten henkilökohtaisia tarpeita ja mieltymyksiä optimaalisten työskentelyolosuhteiden luomiseksi”, Riikkula toteaa.

Valonohjauksella voidaan ohjelmoida jokainen valaisin käyttäjille sopivaksi. Esimerkiksi varttuneiden työntekijöiden valontarve on huomattavasti korkeampi kuin nuorten. LEDien avulla voidaan toteuttaa myös erilaisia terveysvaikutteisia valaistusratkaisuja, joissa valaistustason lisäksi säädetään värilämpötilaa.

”Kylmä valo lisää ihmisten aktiivisuutta ja tehokkuutta, lämmin valo puolestaan rentouttaa ja parantaa luovuutta. Värilämpötilaa voidaan hyödyntää toimistoissa työhyvinvoinnin parantamiseksi. Palveluasumisessa voidaan luoda keinovalaistus, joka jäljittelee luonnon valaistusolosuhteita ja siten edesauttaa luontaisen päivärytmin ylläpitämistä”, kuvailee Riikkula.

Automatisoidut ja älykkäät järjestelmät

Tämän päivän valonohjausjärjestelmien digitaalinen ohjelmointi voidaan tehdä erittäin yksityiskohtaisesti. Jokainen valaisin voidaan ohjelmoida kulloiseenkin tarpeeseen ja valaisimista voidaan muodostaa valaisinryhmiä, joilla luodaan tilaan erilaisia valaistusprofiileita.

”Esimerkiksi neuvottelutilaan voidaan ohjelmoida sopivat valaistusolosuhteet kokouksia, neuvotteluita, esityksiä ja siivousta varten. Automatisoidut järjestelmät toimivat ennalta määrätyllä tavalla, mutta halutessaan käyttäjät voivat säätää valaistusta manuaalisesti”, Riikkula sanoo.

Langaton ohjaus ja älykkäät valaistusjärjestelmät ovat alan uusimpia innovaatioita. Ohjainyksikkö ja valaisimet välittävät tietoa toisilleen Bluetooth- yhteyden avulla. Valaistusjärjestelmän tekoäly oppii, miten tilaa käytetään, ja säätää valaistusta sen mukaisesti.

”Esimerkiksi käytävällä valaisimet oppivat keskinäisen sijaintinsa ja käyttäjien liikkumistavat siten, että valaisimet syttyvät oikeaan aikaan. Tilan käytön muuttuessa valaisimet oppivat myös uudet käyttötavat ja säätävät toimintaansa sen mukaisesti”, kertoo Riikkula.

Valaistusta ja tilan käyttöä havainnoiviin tunnistimiin voidaan liittää digitaalisia palveluja, joilla seurataan järjestelmän toimintaa ja mahdollisia häiriötilanteita. Lisäksi sensoreiden avulla voidaan seurata tilojen käyttöastetta. Matalan käyttöasteen tila ei välttämättä vastaa tarkoitustaan, jolloin tilan kalustusta ja käyttötarkoitusta voidaan kohdentaa uudelleen.

Ledvance
Kuva: Ledvance

Ihmiskeskeinen valaistus huomioi käyttäjät

Toimistoissa on usein vähän päivänvaloa. Valo vaikuttaa huomattavasti ihmisen hyvinvointiin ja suorituskykyyn, ja päivänvalonvajaus voi aiheuttaa häiriöitä vuorokausirytmiin. Ihmiskeskeinen valaistus (Human Centric Lighting eli HCL) huomioi valon fysiologiset vaikutukset.

HCL simuloi päivänvalon vaihteluja värilämpötilojen ja valaistustasojen avulla ja antaa siten positiivista tukea vuorokausirytmiin. Esimerkiksi neutraali tai viileä valkoinen valo herättää aamuisin ja lämpimän valkoinen valo puolestaan rentouttaa ja sopii iltaan.

HCL-järjestelmiä on tarjolla älykoteihin ja työpaikoille. Useat eri valmistajat kehittävät tällä hetkellä omia järjestelmiään. LEDVANCE BIOLUX on HCL-järjestelmä, jolle on myönnetty ensimmäisenä maailmassa VDE-sertifikaatti. LEDVANCE on yksi maailman johtavista yleisvalaistuksen toimittajista, jonka tuotevalikoimasta löytyy muun muassa kattava valikoima LED-valaisimia, -lamppuja ja -nauhajärjestelmiä sekä älyvalaistustuotteita ja valonohjausjärjestelmiä.

ZigBee-teknologiaan perustuva BIOLUX-järjestelmä otetaan käyttöön Bluetooth-yhteyden avulla. Järjestelmä on itsenäinen eikä se ole yhteydessä ulkopuolisiin palvelimiin. Älykkään algoritmin avulla valaistus säätyy automaattisesti luonnonvalon vaiheita simuloivaksi vuorokaudenajan ja sijainnin mukaan.

”Langaton ihmiskeskeinen BIOLUX-valonohjausjärjestelmä on erittäin helppo asentaa ja käyttää”, sanoo myyntijohtaja Samuli Rasinmäki LEDVANCElta.

”BIOLUX-sovellus ladataan älypuhelimeen, jonka jälkeen järjestelmän käyttöohjeesta ja asennetuista valaisimista skannataan QR-koodit puhelimen kameralla. Tällöin ohjainyksikkö ottaa automaattisesti yhteyden valaisimiin”, kuvailee LEDVANCEn myynnin teknisen tuen asiantuntija Riku Varjela.

BIOLUX-järjestelmässä voidaan valita sopiva valaistustilanne tehtävän työn mukaan. Halutessaan järjestelmää voi säätää myös manuaalisesti.

Automatisoitujen järjestelmien lisäksi markkinoilla on myös älypuhelimella käytettäviä järjestelmiä.

Ledvance
Kuva: Ledvance

Älyvalaistus kotona

Valaistusjärjestelmiä ja älykotituotteita on saatavilla kotitalouskäyttöön eri tekniikoilla, joihin lukeutuvat muun muassa Bluetooth, WiFi ja ZigBee. Eri tekniikoiden avulla valaistusta voidaan ohjata esimerkiksi älypuhelimella tai puheella älykaiuttimen kautta.

”Koteihin on saatavilla älykkäitä lamppuja, joiden väriä ja värilämpötilaa voi säätää tilanteen ja tunnelman mukaan. Lampuilla voidaan luoda esimerkiksi heräämistä helpottavaa sarastusvaloa”, Rasinmäki sanoo.

Uusien valaistusjärjestelmien ja älylamppujen hintataso on laskenut huomattavasti viimeisen viiden vuoden aikana teknologian kehittymisen myötä, joten kokonaiskustannukset ovat tätä nykyä varsin kohtuulliset.

”Hyvinvoinnin ja viihtyvyyden paraneminen on myös merkittävä hyöty, jonka arvoa on vaikeaa määrittää rahallisesti”, sanoo Varjela.

Teksti: Merja Maukonen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 1/2024

prointerior-lehti
mainos_1052
mainos_1036

AJANKOHTAISTA




Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »