mainos_1078

Kalusteet ja varusteet (liiketilat)
Talotekniikka (viestintätuotteet, äänen ja videontuotanto)

Genelec toimittaa RAAKAA voimaa B26:n yhteisölliseen työtilaan

artikkelikuva: Genelec toimittaa RAAKAA voimaa B26:n yhteisölliseen työtilaan

Ei perinteisissä toimistoissa mitään vikaa ole, mutta mitä, jos et todella tarvitse sellaista? Vai etkö pienenä yrityksenä löydä tarpeisiisi sopivaa tilaa? Sitten ehkä yhteisöllinen työtila olisi täydellinen ratkaisu.

Ruotsin Västeråsissa sijaitseva B26 tarjoaa 5000 m² ylellisesti varustettua tilaa seitsemässä kerroksessa yrityksille, jotka työskentelevät, harjoittavat liiketoimintaa, kokoontuvat ja luovat yhdessä. B26, jossa on yhdessä tai erillään työskentelyyn varattuja tiloja, kokoushuoneita, ravintola ja laaja kattoterassi panoraamanäkymillä, on Västeråsin ensimmäinen yhteisöllinen työtila, ja se on maailmanluokkaa. B26 antoi palkitulle ruotsalaiselle audiovisuaalisen integraation asiantuntijalle, JML-System AB:lle, toimeksi suunnitella korkealaatuiset AV-järjestelmät koko rakennukseen. JML-System määritteli Genelecin uuden RAW-viimeistelyn 4000-sarjan asennuskaiuttimet täydelliseksi ratkaisuksi B26:n tarpeille.

Rakennuksen, jossa B26 toimii, on suunnitellut 1950-luvulla tunnettu västeråsilainen arkkitehti Sven Ahlbom. Siinä näkyy jälkiä teollistumisesta, jonka kautta Västerås kehittyi pikkukaupungista nykyiseksi suurkaupungiksi. B26 halusi säilyttää tilan teollisen tunnelman mutta luoda samalla nykyaikaisen, lämminhenkisen ilmapiirin. Esteettisyys oli sen vuoksi yhtä lailla osa toimeksiantoa kuin äänenlaatu. JML-Systemin Johnny Franzén selittää:

kuva

”Meidän oli mietittävä niin suunnittelua ja toimintoa kuin huipputekniikkaakin. Koska B26 on aivan uusi konsepti, asiakas halusi vakuuden siitä, että tarjoaisimme parasta, mitä on nykyään saatavilla, mutta mikä myös kestäisi ajan hammasta. Työskentelimme projektin parissa pitkään ennen kuin sovimme parhaasta etenemistavasta.”

”Genelec näytti alusta alkaen hyvältä ratkaisulta, mutta kun tuli selväksi, että RAW-viimeistely oli saatavilla, kaikki osaset loksahtivat paikoilleen”, hän myöntää.

”Visuaalisesti RAW-mallit ”käsittelemättömillä” luonnonvärisillä alumiinikoteloillaan soveltuvat täydellisesti vanhaan paljastiiliseen ja putkistoiseen tehdasympäristöön. Se, että ne ovat ympäristöystävällisiä, oli myös iso pluspuoli B26:lle, koska osa heidän filosofiaansa on aktiivisesti vähentää ympäristövaikutuksiaan.”

Genelecin RAW-mallit eivät vaadi maalausta ja niissä on käytetty vähemmän viimeistelymateriaalia, mikä takaa entistä ympäristöystävällisemmän ratkaisun. Kaiutinkotelot on jo entuudestaan valmistettu kierrätetystä alumiinista, ja RAW-vaihtoehto hyödyntää täysin materiaalin luonnollista kauneutta, joka antaa ainutlaatuisen vivahteikkaan viimeistelyn kullekin kaiuttimelle. Kaikissa Genelecin RAW-malleissa on diffraktiota minimoiva kotelo (MDE), jonka kaareva muoto tarjoaa uskomattoman tasaisen taajuusvasteen, tarkan äänikuvan ja vertaansa vailla olevan akustisen suorituskyvyn.

Esteettisyyden lisäksi teknisenä vaatimuksena oli korkealaatuinen äänijärjestelmä, joka toimisi matalalla tasolla päivällä, mutta joka voitaisiin iltaisin säätää kovemmalle klubimaisen biletunnelman luomiseksi laadun heikkenemättä.

JML-System määritti monivyöhykkeisen hajautetun järjestelmän, joka perustuu 42 tehokkaaseen 4040-asennuskaiuttimeen – suurin 4000-sarjassa – ja pienimmille alueille tarkoitettuun 20 kompaktiin 4020-kaiuttimeen. Pari 8050B-studiokaiutinta tuottavat elokuvalaatuista ääntä avautuvalle projektorin näytölle avoimessa kokoustilassa ja sosiaalisessa tilassa. Tämä tila hyötyy myös pienestä auditorioalueesta, jossa on taitavasti suunniteltu viettävä istuma-alue.

Genelec, B26, JML-System, Genelec RAW

”Valitsimme 4040-kaiuttimet suuremmille alueille, koska ne ovat riittävän tehokkaita ja kehittävät tarpeeksi matalaa ääntä, joten meidän ei tarvinnut lisätä sitä alabassokaiuttimilla”, Franzén sanoo. ”Tämä säästi myös kustannuksia ja tilaa ja tarkoitti myös sitä, ettei meidän tarvinnut huolehtia epätasaisista äänen tasoista. Näin voi joskus tapahtua, kun käytetään alabassokaiuttimia osana hajautettua järjestelmää suuressa tilassa, ellei käytetä useita alabassokaiuttimia. Sitten tuleekin eteen sijoitusongelma. 4040-kauittimilla on kuitenkin riittävästi suorituskykyä, joten niitä voidaan käyttää melko korkealla äänen tasolla todellisen klubi-ilmapiirin luomiseksi työn jälkeen, ja siitä huolimatta ne kuulostavat upeilta. Pienemmät 4020-kaiuttimet sopivat täydellisesti pienempiin tiloihin.”

Äänenlaadun lisäksi toinen tärkeä näkökohta JML-Systemille oli se, että Genelecin 4000-sarjan kaiuttimet ovat aktiivisia. ”Tämä oli meille tärkeää, koska se helpottaa paljon asentamista”, Franzén huomauttaa. ”Meidän ei tarvitse huolehtia ylimääräisestä kaapeloinnista tai tilan löytämisestä vahvistimille. Kaikki tarvittava on jo kotelossa ja Genelecillä on laaja valikoima asennustarvikkeita, jotka sopivat täydellisesti useimpiin tilanteisiin.”

kuva

Sopusoinnussa B26-liiketilojen nykyaikaisen teollisen tunnelman kanssa kaikki kaiutinkaapelit on sijoitettu kiiltävään metalliputkeen, joka sopii täydellisesti yhteen kaiuttimien kierrätysalumiinista valmistetun RAW-pinnan kanssa. Franzén on iloinen tuloksista. ”Äänen näkökulmasta tiedämme, että voimme luottaa Genelecin tuottavan parasta laatua ja niin on asianlaita myös B26:n kohdalla. Yhteistyössä alihankkijamme One4All AB:n kanssa toimitimme joustavan ja helppokäyttöisen järjestelmän, joka kuulostaa hyvältä sekä matalilla että korkeilla äänen tasoilla ilman kuumia pisteitä tai kuolleita vyöhykkeitä. Uskon kuitenkin, että tämän asennuksen todellinen pluspuoli oli RAW-viimeistely. Se näyttää ehdottoman upealta ja on entistäkin ympäristöystävällisempi tuote skandinavialaiselta yritykseltä, joka jo nyt luokitellaan erittäin korkealle kestävyysasteikolla. Tämä oli ehdottomasti se, mikä kallisti tasapainon B26:n puolelle, joka on aivan innoissaan tuloksista jokaisella äänen tasolla.”

Lisätietoja: www.genelec.fi/raw

kuva

kuva

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 3/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »