mainos_1039

Projektiesittelyt (kohteessa mukana)
Runko ja rakennustuotteet (puutuotteet, rakennuslevyt)

Massiiviset CLT-puulevyt nopeuttavat rakennustöitä

artikkelikuva: Massiiviset CLT-puulevyt nopeuttavat rakennustöitä

CLT-levyt (Cross-Laminated Timber) ovat massiivisia puulevyjä, jotka valmistetaan liimaamalla useita lamellikerroksia ristikkäin. Levyt ovat erittäin lujia ja kapasiteettiinsa nähden kevyitä. Massiivipuulevyt ovat tyylikkäitä ja nopeita asentaa. Ne soveltuvat sekä rakennuksen pysty- että vaakarungoksi

Kainuussa toimiva Oy CrossLam Kuhmo Ltd perustettiin 2014. Yritys on CLT-puulevyjen tuottajana markkinajohtaja Suomessa.

”Teemme massiivisia CLT-puulevyjä erityisesti julkisiin kohteisiin, puukerrostaloihin ja pientalohankkeisiin – usein arkkitehtuuriltaan näyttäviin rakennuksiin”, myyntijohtaja Ville Manninen kertoo.

Viime aikojen toimituskohteita ovat olleet esimerkiksi Pikku-Finlandia Helsingissä sekä useat päiväkodit. Näistä Pikku-Finlandia edusti tilaelementtirakentamista, mihin CLT-levyt sopivatkin hyvin.

”Levyt ovat jäykkiä, kestäviä ja keveitä. Niistä voi muodostaa tilaelementin kantavan rungon.”

”Lisäksi CLT-levy sopii hyvin moduulirakentamiseen. Jäykkänä ja kantavana materiaalina on vaikea löytää tuotetta, joka ominaisuuksiltaan olisi lähelläkään CLT:tä tai LVL:ää tilaelementtirakentamisen runkoratkaisuna. Levy korvaa myös erilliset höyrysulkumuovit, jolloin työmailla voidaan käyttää muovittomia rakenteita”, Manninen toteaa.

Niin ikään CLT-puulevy voi parantaa lämmöneristävyyttä osana rakennusten lämpövaippaa.

kuva

Tilaelementtejä työmaille

Mannisen mukaan Crosslamin toimittama CLT-runko on jo käytössä noin 20:ssä Suomeen rakennetussa puukerrostalossa.

”Kun yhdessä talossa on keskimäärin 60 huoneistoa, kaikkiaan CLT-runko on jo 1 200 huoneistossa. Puukerrostalojen rakentaminen on yleistynyt ja yleistyy vielä lisää, ja niiden rakentamiseen tilaelementit soveltuvat erinomaisesti.”

”Levyt nopeuttavat ja tehostavat rakentamisvaihetta paljon. Työmaille voidaan viedä kuivia, lämpötilavakioituja elementtejä. Myös rakentamisen laatu paranee”, korostaa Manninen.

”Tilaelementteihin on jo valmiiksi asennettu kalusteet ja pintamateriaalit. Työmaalla rakenteet vain kootaan ja tehdään tarvittavat kytkennät. Kaikkiaan rakentaminen nopeutuu vähintään 50 prosenttia.”

Massiivipuu toimii turvallisesti myös tulipalotilanteessa.

”CLT-rakenne ei syty herkästi. Kun massiivipuu hiiltyy, se suojaa paloa vastaan olevia rakenteita. Lisäksi korkeampiin kuin kaksikerroksisiin puutaloihin asennetaan sprinklerijärjestelmät.”

kuva

Innovatiivista suunnittelua

Tyypillisesti CLT-puulevyjä käytetään paljon sekä pysty- että vaakarakenteissa. ”Massiivipuu soveltuu esimerkiksi pientalojen ala-, väli- ja yläpohjalaattarakenteisiin, ja CLT-levyjen käyttö niissä onkin lisääntynyt. Levy sallii lyhyet jännevälit ja sopii hyvin pientaloihin.”

”Levyt mahdollistavat arkkitehtisuunnittelussa uusia innovaatioita. Arkkitehtien aloitteellisuus on auttanut CLT-rakenteiden yleistymistä rakentamisessa”, Manninen mainitsee.

kuva

Kuhmoon lisää tuotantokapasiteettia

Parhaillaan CrossLamilla on meneillään tehdaslaajennus Kuhmon tuotantolaitoksessa. ”Uusi CLT-työstöyksikkö asennetaan nykyisen rinnalle. Samalla toteutetaan uusi jälkikäsittely-yksikkö, jolloin pystymme tekemään yhä vaativampia työstöjä.”

”Massiivipuun tuotanto ja yrityksen liikevaihto kaksinkertaistuvat vuoden 2023 aikana. Näin ollen voimme entistä paremmin vastata tuotteiden lisääntyvään kysyntään, kun CLT-puulevyjen käyttö entisestään yleistyy”, selittää Manninen.

Samalla yrityksen palvelurakennetta muutoinkin monipuolistetaan.

”Sen jälkeen voimme toteuttaa muun muassa uudenlaisia pintakäsittelyjä sekä toimittaa CLT-runkoisia raakamoduuleja.”

Mannisen mukaan uudistukset ovat osa CrossLamin strategiaa, jossa keskeistä on pyrkiä Euroopan parhaiden CLT-pintojen tuottamiseen.

kuva

”Tuotantolaitoksemme sijaitsee kainuulaisen sahan naapurissa, joten saamme taatusti käyttöömme poikkeuksellisen hyvälaatuista puuraaka-ainetta. Tässä tuotantoketjussa puu ei pääse loppumaan kesken”, Manninen vakuuttaa.

Lisätietoja: www.crosslam.fi

Teksti: Ari Mononen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 1/2024

prointerior-lehti
mainos_1036
mainos_1052

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »