mainos_1008

Rakentaminen
Runko ja rakennustuotteet (julkisivutuotteet)

Uniikki julkisivuratkaisu maailman korkeimpaan puuelementtikerrostaloon

artikkelikuva: Uniikki julkisivuratkaisu maailman korkeimpaan puuelementtikerrostaloon

Kuvat ja video: Veikka Hännikäinen

HOAS Tuuliniityn näyttävät CLT-julkisivulevyt syntyivät Siparilan pitkäjänteisen tuotekehityksen tuloksena. Korkeaan puukerrostalorakentamiseen soveltuva ulkoverhous on suojattu säärasitukselta Tikkurilan Ultra Prolla.

Espoon Tapiolan keskustaan valmistuu kesällä 2021 komea puukerrostalo, johon tulee 154 yksiötä ja 11 perheasuntoa. Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön rakennuttama 13-kerroksinen HOAS Tuuliniitty on tiettävästi maailman korkein tilaelementeistä rakennettu puukerrostalo. Asuntoelementit rakennettiin ja kalustettiin kodinkoneita myöten valmiiksi elementtitehtaalla Kuhmossa, josta ne kuljetettiin Espooseen ja nostettiin työmaalla paikoilleen.

Modulaarisen puukerrostalon julkisivuratkaisuna on käytetty uutta, vain 20 mm paksuista, piilokiinnityksellä asennettuja CLT-julkisivulevyjä. Siparila Oy:n kehittämä PLATTA-julkisivulevy mahdollistaa monimuotoiset julkisivut ja nopeuttaa rakennusprosessia. Rakenteena käytetään ristiinliimattua kolmikerroksista kuusiliimalevyä, joka tekee levyistä kevyitä käsitellä ja kestäviä käytössä.

kuva

”Päädyimme ristiinliimattuun kerrosliimalevyyn, sillä se todettiin toimivimmaksi ja siinä puun eläminen on vähäisintä. Platalla päästään leveään, levymäiseen pintaan ja saadaan aikaan näyttävämpää julkisivua kuin kapeammilla paneeleilla. Keveä tuote on myös tehokas asentaa: neliöitä tulee nopeasti”, kertoo Siparilan teollisuuden myyntijohtaja Olli Prättälä.

Innovatiivinen julkisivuratkaisu sai parikseen luotetun pintakäsittelyn

Levyt maalataan valmiiksi Siparilan linjastolla, mikä suojaa niitä kosteudelta sekä UV-säteilyn kuluttavalta vaikutukselta. Julkisivujen asennus piilokiinnityksellä parantaa kestävyyttä entisestään: vesi ja epäpuhtaudet eivät pääse vahingoittamaan puuta naulankannoista.

”Piilokiinnitteinen tuote oli kohteeseen ihanteellinen. Säänkesto paranee huomattavasti, kun maalikalvoa ei rikota kiinnityksillä”, Prättälä toteaa.

Siparilalla ja Tikkurilalla on takanaan vuosia kestänyt kumppanuus. Toimivaa pintakäsittelyratkaisua HOAS Tuuliniityn ainutlaatuiseen julkisivuun haettiin yhdessä kokeilemalla.

kuva

”Kokeilimme Tikkurilan kanssa muutamaa erilaista maalausjärjestelmää, ja päädyttiin lopulta kolminkertaiseen Ultra Pro 30 -käsittelyyn. Tämä pintakäsittely toimii säätä vasten ja myöskin tuotantolinjastossa parhaiten. Pintakäsittelyjärjestelmä on aina kokonaisuus, ja luotamme täysin yhteistyökumppanin valitsemaan ratkaisuun. Ultra Pro on ollut pitkään markkinoilla ja hyväksi todettu tuote. Tikkurila puolestaan luotti meidän tuotteeseen. Meillä on hyvä, luontainen kumppanuus”, Prättälä toteaa.

”Teimme paljon säätestejä pintakäsittelyjärjestelmälle, jotta se on varmasti CLT-levylle sopiva. Ultra Pro tarttuu hyvin suoraan puuhun, ja joustaa viileässäkin; kosteushan panee puun elämään eri verran pituus- ja leveyssuunnassa, ja pintakäsittelyn on joustettava liikkeen mukana. Myös julkisivulevyjen tausta on käsitelty Ultra Prolla, mikä hidastaa osaltaan ilman kosteuden imeytymistä puuhun”, kertoo Tikkurilan puuteollisuusmaalien avainasiakaspäällikkö Joni Repo.

Näyttävä julkisivu on esteettinen ja teknisesti kestävä

HOAS Tuuliniityssä julkisivun on kestettävä merkittävää tuulikuormaa ja säärasitusta. Tapiolan keskustaan paraatipaikalle rakennettavan puukerrostalon julkisivuarkkitehtuuriin haluttiin lisäksi saada näyttävyyttä vertikaalisella jäsennyksellä.

”Kohteen julkisivuratkaisua määrittivät sekä tekniset vaatimukset että esteettiset arvot. Levyjen rakenne yhdistettynä pintakäsittely- ja kiinnitysratkaisuihin varmistavat eheän pinnan säätä vasten. Piilokiinnitys estää esimerkiksi kosteutta keräävien kolojen tai taskujen muodostumisen”, kertoo kohteen arkkitehti Jukka Turtiainen Arkkitehtipalvelu Oy:stä.

”Kyseessä on korkea, suhteellisen massiivinen talo näkyvällä paikalla. Julkisivuarkkitehtuuriin piti saada vertikaalista jäsennystä, värejä ja struktuuria. Aluksi päädyimme rakennesuunnittelijan kanssa paksun vaakapuupaneelin ja teräslevyn yhdistelmään, mutta Siparilan levyt tulivat markkinoille juuri sopivasti, ja päätimme vaihtaa teräksen CLT-levyihin. Ne täyttävät rakennustekniset vaatimukset ja antavat puurakennukselle myös esteettistä arvoa”, Turtiainen sanoo.

kuva

Puurakentaminen kasvattaa suosiotaan

Sekä Prättälä että Turtiainen näkevät puurakentamisen olevan vahvassa kasvussa. Kestävänä, uusiutuvana ja osittain myös asumismukavuutta lisäävänä rakennusmateriaalina puuta käytetään lähivuosina entistä enemmän ja monipuolisemmin.

”Puulla on todella vahva kysyntä tällä hetkellä. Meillä on toimintaa viidellä paikkakunnalla ja olemme tehneet merkittäviä investointeja saadaksemme lisää kapasiteettia tehtaisiin. Puuta menee meillä myös paljon vientiin”, Prättälä kertoo.

”Puurakentaminen on tulossa valtavirtaan. Asuntosuunnittelussa puulla on monia hyviä ominaisuuksia: kylmäsillat ovat paremmin hallittavissa ja puu edistää monimuotoista rakentamista. Arkkitehtuurin kannalta puu on jo enemmän mahdollistava kuin rajoittava tekijä”, Turtiainen toteaa.

  • Kohteen vaalea osa on verhoiltu PLATTA-julkisivulevyllä ja tummanharmaa osa Siparilan valmiiksi maalatulla ja piilokiinnitettävällä TOPCOAT-W ulkoverhouspaneelilla.
  • HOAS Tuuliniitty Espoon Tapiolassa on tiettävästi maailman korkein CLT-tilaelementtitalo. Kohteessa on 13 kerrosta, 165 asuntoa ja 4 433 asm2
  • Tuuliniityssä julkisivuratkaisuna on käytetty Siparilan 20 mm paksuisia, valmiiksi maalattuja PLATTA-julkisivulevyjä, jotka asennettiin piilokiinnityksellä.
  • Siparilan kehittämät CLT-julkisivupaneelit käsiteltiin Tikkurilan Ultra Pro 30:lla, joka suojaa ulkoverhousta säältä, kosteudelta, auringonvalolta ja lialta.

HOAS Tuuliniitty valmistuu keväällä 2021. Pääraaka-aineena toimiva suomalainen massiivipuu toimii koko rakennuksen elinkaaren ajan hiilivarastona.

Lisätietoja: www.siparila.fi ja www.siparila.fi/tuote/platta-julkisivulevy

Kuva

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 2/2024

prointerior-lehti
mainos_985

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »