mainos_1086

Eteläsataman elämyskeidas

UUTTA DESIGN- ja arkkitehtuurimuseota puuhataan nyt tosissaan. Huhtikuussa Jane ja Aatos Erkon säätiö hyppäsi hankkeen tukijaksi Suomen ennätyssummalla: säätiö on tehnyt ehdollisen päätöksen uuden museosäätiön pääomittamisesta 20 miljoonalla eurolla, mikä on suurin Suomessa koskaan kulttuurille tehty yksityinen lahjoitus.

Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden ovat ehdollisesti sitoutuneet heittämään peliin mukaan neljä miljoonaa. Näin koossa on jo 24 miljoonaa vaadittavasta 30 miljoonasta, jotka tulee valtion ja Helsingin kaupungin laatiman museon toteutusmallin mukaan kerätä yksityisiltä tahoilta.

Kansalliseen hankkeeseen tarvitaan toki myös valtion ja kaupungin tuhti tuki: kummankin kontolle on kaavailtu 60 miljoonaa euroa. Julkista ja yksityistä rahaa yhdistämällä saadaan kasaan uudelle perustettavalle museosäätiölle vähintään 150 miljoonan euron pääoma.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori pitää merkittävänä, että jo tässä aikaisessa hankkeen valmistelua koskevassa vaiheessa on onnistuttu saamaan aikaiseksi yksityisen rahoituksen kokonaisuus, joka miltei kattaa asetetun vaatimustason. Kun Suomen suurimmat säätiöt ovat mukana hankkeessa heti alusta alkaen, tämä on vahva osoitus hankkeen suuresta yhteiskunnallisesta merkittävyydestä ja luo uskoa vaativan hankkeen onnistuneeseen toteutumiseen, linjaa Vapaavuori.

Rahankeruu sujuu ja muutakin tapahtuu. Maaliskuussa 2021 aloitettiin museon perustamiseen tähtäävä selvitysvaihe ja hankkeelle nimettiin ohjausryhmä ja hankejohtaja. Hankkeen valmisteluvaiheen odotetaan kestävän vuoden 2023 loppuun, jolloin tarvittavien selvitysten pohjalta sekä valtiolla, kaupungilla että yksityisillä rahoittajilla on mahdollisuus tehdä lopulliset rahoituspäätökset. Tällöin myös hankkeen varsinainen toteuttaminen voi alkaa.

Uutta design- ja arkkitehtuurimuseota varten halutaan perustaa vielä tämän vuoden aikana uusi säätiö, jonka hallintaan siirtyisivät Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon kokoelmat. Säätiö vastaisi uuden museon varainhankinnasta ja hallitsisi sen pääomaa.

Hallinnollisia kuvioita kiinnostavampaa on tietysti itse museon fyysinen toteutus. Museota varten halutaan toteuttaa uudisrakennus Helsingin Eteläsatamaan osana Makasiinirannan laajempaa kehittämistä. Museon toteuttamisesta on tarkoitus järjestää erillinen arkkitehtuurikilpailu.

Museohanke on kerännyt nostetta suhteellisen lyhyessä ajassa: sen valmistelu perustuu etupäässä vuosina 2018–2019 opetus- ja kulttuuriministeriön ja Helsingin kaupungin yhteistyössä Suomen arkkitehtuurimuseon säätiön ja Designmuseon säätiön kanssa toteuttamaan selvitystyöhön ja museokonseptin laatimiseen. Uusi museo halutaan Eteläsatamaan edustamaan ”laadultaan, näkyvyydeltään ja vaikuttavuudeltaan kansainvälistä huipputasoa” ja toimimaan alansa valtakunnallisena vastuumuseona maassamme.

Eri asiantuntijoiden näkemysten mukaan suomalaisesta designista on muodostunut brändi, jota pitäisi hyödyntää nykyistä enemmän. Vaikka Kaj Franck totesi aikoinaan, että jos tuote ei puhu puolestaan, on muotoilijankaan turha puhua, ei nykypäivän tarina- ja elämystaloudessa voi suurinkaan guru enää kaunopuheisesti vaieta. Suomalaisella designilla ja arkkitehtuurilla on kehityspolku ja identiteetti, jotka ansaitsevat maailmanluokan estradin.

Barack Obama totesi aikoinaan, että Suomessa on maailman paras hallinto ja eniten hevibändejä suhteutettuna väkimäärään – samalla kun fiilisteli asioiden mahdollisella yhteydellä. Voisiko sitten olla niin, että maailman onnellisimman kansan salainen ase onkin sinivalkoinen design ja linjakas rakennettu ympäristö?

Designin suurvalta on näyteikkunansa ansainnut.

Petri Charpentier

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 3/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »