mainos_984

Runko ja rakennustuotteet (auringonsuojaus)

Aurinkosuojauksessa suositaan kaihdinratkaisuja

artikkelikuva: Aurinkosuojauksessa suositaan kaihdinratkaisuja

KUVA: ARTIC STORE / SANDATEX

Suuret ja näyttävät ikkunapinnat tuovat luonnonvalon osaksi sisätiloja. Lamelliverhot, vekkikaihtimet ja screenkaihtimet ovat suosittuja aurinkosuojausratkaisuja, joilla estetään liiallista lämpenemistä ja häikäisyä. Aurinkosuojien värimaailmassa ja muotoilussa näkyy skandinaavinen minimalismi.

Energiatehokkaaseen rakentamiseen yhdistettynä suuret ikkunat voivat johtaa sisätilojen liialliseen lämpenemiseen. Aurinkosuojauksella estetään lämpenemistä ja aurinkosuojaus tarjoaa näkösuojaa. Erilaisten aurinkosuojausratkaisujen materiaalit ja tekniset ratkaisut ovat kehittyneet huomattavasti.

”Aurinkosuojausratkaisuista lamelliverhot sekä vekkikaihtimet ovat selvästi nousussa. Molempia käytetään nykyisin sekä julkisissa tiloissa että kodeissa. Lamelliverhojen selkeät pystylinjat sopivat korkeisiin ikkunoihin ja paljon käytettyihin pystylinjaisiin paneeleihin ja rimaseiniin, ja samalla sisustukseen saadaan minimalistista skandinaavista ilmettä”, sanoo sisustusarkkitehti Inkeri Halla-aho MAIN Interiorsilta.

Lamelliverhot ovat puhtaanapidon ja huoltamisen kannalta esimerkiksi sälekaihtimia huolettomampi vaihtoehto. Värien osalta suosittuja ovat mustan ja valkoisen lisäksi harmaa sekä murretut ja taitetut luonnonläheiset sävyt.

Vekki- eli pliseekaihdin sopii muuntojoustavuutensa ansiosta erilaisiin tiloihin ja käyttötarpeisiin. Skandinaaviseen tyyliin sopivien vekkikaihdinten suosio on kasvanut parin viimeisen vuoden aikana, ja materiaalit ovat kehittyneet.

”Vekkikaihtimiin on saatavilla pimentäviä vaihtoehtoja sekä materiaaleja, joista näkee läpi. Lisäksi vekkikaihtimen saa helposti kokonaan pois näkyviltä, jolloin valo pääsee vapaasti sisään ja näkymä ulos on avoin”, Halla-aho kuvailee.

kuva
Lamellikaihtimen monipuolinen kangas ja mekanismivalikoima mahdollistavat monipuolisen käyttökokemuksen. KUVAT: LUMEO

Skandinaavinen minimalismi on ollut suosittua jo useamman vuoden. Viime aikoina sen rinnalle etenkin kotien sisustuksessa ovat alkaneet nousta runsaan värikkäät sisustusratkaisut.

”Sivuverhoratkaisu on pehmeä, näyttävä ja kodikas. Runsas tyyli toteutetaan kahden verhokiskon sivuverhoyhdistelmällä, jossa valoverholla saadaan tilaan tarvittaessa näkösuojaa ja pimennysverholla voidaan suojautua valolta”, Halla-aho kertoo.

Sivuverhoratkaisut ovat muita aurinkosuojausratkaisuja selkeämmin sisustuselementti, jonka väreillä leikitellään enemmän. Muissa aurinkosuojissa värimaailma on melko neutraali ja siten helposti yhdistettävissä erilaisiin sisustusratkaisuihin.

”Erilaisten aurinkosuojausratkaisujen materiaalit ja tekniset ratkaisut ovat kehittyneet huomattavasti.

Viihtyisä ja toimiva kokonaisuus suunnittelun lähtökohtana

Hyvin suunnitellussa kokonaisuudessa aurinkosuojatuotteet valitaan huomioiden tilan käyttötarkoitus ja ympäristöolosuhteet. Toimivassa tilassa liiallinen lämpeneminen estetään ja hyödynnetään luonnonvaloa sopivissa määrin.

”Meillä kokonaisuus ja tilan viihtyisyys ovat aurinkosuojausta suunniteltaessa tärkeimmät lähtökohdat. Aurinkosuojaustuotteet ovat sisustuselementtejä, joilla vaikutetaan tilan toiminnallisuuteen, energiatehokkuuteen ja sisään pääsevän luonnonvalon voimaannuttavaan määrään”, sanoo Lumeon myynti- ja markkinointipäällikkö Sami Salonen.

Sisäpuoliset aurinkosuojaratkaisut ja kangasvalinnat vaikuttavat valon määrään, häikäisyyn ja tilan akustiikkaan. Oikein suunnitellut kankaat absorboivat lämpöä erittäin vähän, joten kangas ei kuumene ja lämmitä tilaa.

”Suurten ikkunoiden ja näyttävien lasipintojen myötä myös aurinkosuojatuotteiden tulisi olla sisustussuunnittelun keskiössä. Sisäpuolisista aurinkosuojatuotteista OneTouch-lamellikaihdin on todella monipuolinen ja antaa näkösuojan ulkoa sisätiloihin, mutta ikkunasta näkee silti ulos”, Salonen kertoo.

OneTouch-lamellikaihtimen säätömekanismin avulla lamelleja voidaan liikuttaa ja valoisuutta muuttaa yhdellä säätimellä. Helpon säädettävyytensä ansiosta lamellikaihdin sopii myös suurten ikkunapintojen aurinkosuojaukseen. Materiaalivalikoima on laaja sisältäen niin läpikuultavia kuin pimentäviäkin vaihtoehtoja.

kuva
Mikäli aurinkosuojaus on suunnitelman kehyksessä alusta asti, se on myös täysin integroitavissa. KUVA: LUMEO

Sisustuksellinen Zebra-kaksoiskaihdin on monipuolinen tuote, jossa yhdistyvät pehmeiden sisustusverhojen, sälekaihtimien ja perinteisen rullaverhon hyvät ominaisuudet. Kaksoisraitakankaasta toteutetun Zebran avulla tilan valaistusta voidaan säätää tarkasti toivotunlaiseksi.

Kaikki kaihdinratkaisut voidaan automatisoida. Automatisoidulla järjestelmällä voidaan saada vaikkapa makuuhuoneen pimennykset avautumaan haluttuun aikaan, jolloin luonnonvalo herättää lempeästi uuteen päivään.

”Dynaaminen eli automatisoitu aurinkosuojaus tarjoaa huomattavia mahdollisuuksia energiatehokkuudenkin parantamiseen. Huolellisesti suunniteltu ja toteutettu ulkopuolinen aurinkosuojaus vähentää rakennuksen jäähdytysenergiankulutusta jopa 80 prosenttia. Parhaimmillaan viilennyslaitteistoa ei tarvita ollenkaan. Todellinen ekoteko”, sanoo Salonen.

Dynaaminen aurinkosuojausjärjestelmä voidaan toteuttaa myös akkukäyttöisenä, joten sähkökäyttöinen järjestelmä on toteutettavissa kohteesta riippumatta.

”Aurinkosuojausratkaisuista lamelliverhot sekä vekkikaihtimet ovat selvästi nousussa.

Dynaamiset järjestelmät osana talotekniikkaa ja älykoteja

Rakennuksen sisäpuoliset eli joko huonetiloissa tai ikkunan lasien välissä olevat aurinkosuojausratkaisut ovat rakennuksen ulkopuolisia ratkaisuja suositumpia.

”Ulkopuoliset ratkaisut ovat aurinkosuojausominaisuuksiltaan tehokkaampia, mutta sisäpuolisia ratkaisuja on helpompaa käyttää ja huoltaa etenkin korkeissa rakennuksissa. Myös julkisivun arkkitehtuuri saattaa ohjata sisäpuolisten ratkaisujen käyttämiseen”, sanoo Artic-Kaihdin Oy:n toimitusjohtaja Jarno Ahtonen.

Sisäpuolisista aurinkosuojista etenkin kaihdinratkaisut ovat kehittyneet huomattavasti viimeisen viiden vuoden aikana ja valikoimassa on nykyisin runsaasti valinnan varaa. Säle- ja lamellikaihdinten lisäksi screenkaihtimet sekä vekkiverhot ovat kasvattaneet suosiotaan.

”Screenkaihtimien avulla pystytään suojautumaan tehokkaasti auringon liialliselta lämmöltä ja häikäisyltä, mutta samalla säilytetään näköyhteys ulos. Screenkaihtimissa käytettävät metallitaustaiset kankaat mahdollistavat tummienkin värien käyttämisen, sillä ulkopuolen metallisoitu pinta heijastaa valoa ja lämpösäteilyä tehokkaasti”, kertoo Ahtonen.

Myös sähkökäyttöisten tuotteiden kysyntä on kasvanut huimasti viime vuosien aikana, ja esimerkiksi isojen pintojen suojaksi hyvin sopivan pystylamellikaihtimen käyttömukavuus nousee motorisoinnin avulla aivan uudelle tasolle.

kuva
KUVA: ARTIC STORE / SANDATEX

Rakennuksen energiatehokkuutta parantava dynaaminen ja automatisoitu aurinkosuojaus voidaan yhdistää osaksi talotekniikkaa. Olosuhteiden mukaan säätyvillä ratkaisuilla voidaan maksimoida näkyvyys ulos sekä luonnonvalon pääsy sisätiloihin ja samalla suojautua mahdollisimman tehokkaasti liialliselta lämmöltä ja häikäisyltä.

”Dynaamisten aurinkosuojausratkaisujen ohjaamiseen on aiempaa enemmän vaihtoehtoja. Koteihin on saatavilla erilaisia älykoti-integraatioita, ja julkisen puolen rakentamisessa väyläohjattu talotekniikka on jo arkipäivää”, Ahtonen sanoo.

Aurinkosuojauksen suunnittelu vaatii toiminnallisuuden ja sisustussuunnittelun sekä arkkitehtuurin yhteensovittamista. Toteutuksen laadukkuus varmistetaan ottamalla aurinkosuojaus mukaan jo suunnittelun varhaisessa vaiheessa.

”Arkkitehtien ja sisustusarkkitehtien kiinnostus ja tietoisuus erilaisia aurinkosuojausratkaisuja kohtaan on kasvanut huomattavasti. Olemme mielellämme mukana suunnittelutyössä tarjoamalla osaamistamme ja tuotetuntemustamme suunnittelijoiden avuksi”, Ahtonen lisää.

Teksti: Merja Maukonen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 3/2023

prointerior-lehti
mainos_973

BLOGIT

mainos_987
mainos_951

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »