mainos_1043

Projektiesittelyt (terveyden ja hyvinvoinnin rakennukset)

Päivitetty palvelutalo kaikilla herkuilla

artikkelikuva: Päivitetty palvelutalo kaikilla herkuilla

Koukkuniemen Männistö on tuliterä, käytettävyyteen ja visualisuuteen panostava palvelutalo Tampereella.

Kohdetiedot: Palvelutalo Koukkuniemen Männistö
Rakennuttaja: Tampereen Tilapalvelut Oy
Arkkitehtisuunnittelu: Avario Oy

PALVELUKOTI MÄNNISTÖ sijaitsee Rauhaniemen kantasairaalan (RAUSA) rakennuksen yhteydessä. Tammikuussa 2021 valmistuneessa laajennusosassa on neljä ryhmäkotia, joissa on yhteensä 60 tehostetun palveluasumisen paikkaa.

Alun perin kaavailluista kahden hengen asunnoista (1kpl/ryhmäkoti) luovuttiin matkan varrella ja ryhmäkotiin on tehty vain yhden hengen asuntoja. Näin piti tehdä, koska kahden hengen asuntoihin oli vaikea löytää sopivia asukkaita.

Männistö toimii ainakin alkuun itsenäisenä, omalla pääsisäänkäynnillä varustettuna yksikkönä sairaalan vieressä. Ratkaisu perustuu siihen, että RAUSA voidaan myöhemmin perusparantaa tehostettuun palveluasumiseen ja että sisäinen liikenne toimii niiden välillä samassa tasossa.

Rakennuksen suunnitellut arkkitehti Matti Haikola Avario Oy:stä kertoo, että ykkösasia mittavassa palvelutalossa – nelikerroksisen kohteen bruttopinta-ala on 4 229 neliömetriä – on esteettömyys.

”Asukkaat pystyvät liikkumaan esimerkiksi parvekkeille helposti ja pärjäävät hyvin sisätiloissa, mukaan lukien saunat”, hän kuvailee.

kuva
Kodikkaat seniorikalusteet toimitti kotimainen Junet Oy. Sohvissa ja nojatuoleissa on kosteussuojaus ja irrotettavat päälliset.

Liike & lepo

Sama suunnitteluperiaate ja toteutustapa näkyy myös pihalla, jonne on helppo mennä ja helppo liikkua; strategisesti sijoitetut varjokatokset tarjoavat levähdyspaikkoja ja lastenlapsille on pystytetty omat leikkitelineet.

Ulkopuolelta tarkasteltaessa rakennuksesta tulee mieleen tietynlainen ryhdikkyys ja suoraviivaisuus. Haikolan mukaan tähän on päästy mm. ”piilottamalla” talotekniikkaa mahdollisuuksien mukaan.

”Talotekniikkaa on nyt kattolinjassa niin, että se ei herätä huomiota.”

Värimaailmaa Haikola kuvailee neutraaliksi: kun alue on täynnä suojeltuja, vanhoja taloja, ei laajennuskohteen haluttu ottavan liikaa roolia vahvan värien käytön kautta.

”Yksittäinen rakennus ei dominoi, vaan kyseessä on kokonaisuus.”

kuva
Junet Oy:n kalusteet on räätälöitävissä kohteen tarpeiden mukaan. Kuvan Jyry lipastoon muokattiin normaalia korkeammat jalat helpottamaan siivousta.

kuva
Keinutuolin ergonomiassa on huomioitu iäkkäiden käyttäjien vaatimukset. Sella keinutuoli on tukeva, sen istuinkorkeus on korotettu ja keinuntasäde pieni.

kuva
Seniorikalusteelta vaaditaan napakkaa istuinmukavuutta, nousuapua, tukevuutta ja helppohoitoisuutta, kotimaiset Sella tuolit täyttävät kaikki nämä kriteerit.

Palvelua 24/7

Männistö tarjoaa kodin ympärivuorokautista hoitoa tarvitseville ikäihmisille. Palvelukodissa työskentelee sairaanhoitajia, lähihoitajia, fysioterapeutti, askartelunohjaaja ja palveluesimies.

Ryhmäkodeissa on yhteiset oleskelu-, ruoka- ja saunatilat. Jokaisella asukkaalla on oma huone, jossa on wc ja suihku. Lisäksi jokaisella asukkaalla on nimetty omahoitaja, joka toimii yhteyshenkilönä asukkaan ja hänen omaistensa sekä ryhmäkodin välillä.

kuva
Ruokailutilan kalusteiksi valittiin mukava Sara tuoli ja esteetön Kesti pöytä. Antibakteeriset, helppohoitoiset pinnat lisäävät turvallisuutta ja helpottavat henkilökunnan arkea.
KUVA: JUNET OY

Ryhmäkodeissa asukkailla on mahdollisuus osallistua monenlaiseen virkistystoimintaan, harrastukseen sekä arjen askareisiin. Arkkitehdin kynää on ohjannut pyrkimys ”koota joukkoja” eli luoda sosiaalista tilaa pieniin tai isompiin kohtaamisiin.

”Esimerkiksi rungon keskellä neloskerroksessa on iso ruokailutila, jonka kummallakin puolella on parveke. Näin asukkaat voivat valita, kummalla puolella taloa sää on mieleinen – näköala on hieno kummaltakin parvekkeelta”, kuvailee Haikola. Kaikilla talon parvekkeilla on varjostusritilät ja ne löytyvät myös julkisivusta.

Kahvihetki kunniaan

Jos ruokailutila on koko talon sydän, niin vastaavanlaisia yhteisöllisiä tiloja löytyy myös esimerkiksi maan tasolta, jossa on pienimuotoista keittiö- ja kioskitoimintaa.

”Kahvittelu onnistuu siellä ja ulos voi siirtyä kätevästi”, toteaa Haikola. Sosiaalista ulottuvuutta on myös akustiikkapaneeleissa, joita on käytetty runsaasti ympäri taloa.

Suunnittelun elinkaariajattelu näkyy mm. siinä, että sisäpintoihin on haluttu ladata turnauskestävyyttä: materiaalit ovat mukautuvia ja kestävät kulutusta ja aikaa. Harkkoväliseinät ovat yksi paljon käytetty ratkaisu.

Henkilökunnan pukuhuoneet ja muut tilat on sijoitettu kellarikerrokseen. Jonkinlaisena erikoisuutena Haikola mainitsee jäähdytysratkaisun, joka hyödyntää viereisen järven vettä kiinteistön viilentämiseen.

”Kun kesällä voi olla todella kuumaa, toimiva jäähdytys on aina tärkeässä roolissa kiinteistöissä – mutta erityisen tärkeää se on vanhojen ihmisten jaksamisen kannalta.”

kuva
Koukkuniemen Männistöön Royal Kalusteet Oy valmisti mm. kaikkien asukashuoneiden kaapistot ja sängynpäätypaneelit, joihin yhteistyössä talotekniikan kanssa integroitiin hoitajakutsujärjestelmät ja muu tekniikka.

kuva

Koukkuniemi on seniorikeidas

Koukkuniemen alue on ollut pitkään kehittämissuunnitelmien kohteena. Vanhainkodin Jukola-rakennus peruskorjattiin vuonna 2014 ja palvelutalo Toukola valmistui 2017. Männistö taas on laajennuskohde, jonka rakentaminen alkoi syyskuussa 2019 ja joka otettiin käyttöön vuoden alussa.

”Toukolan ja Männistön välillä on tiettyä sukunäköä ja alueen rakennuksilla muutenkin. Kaupunkikuvassa on hallittu kokonaisilme, jota pyrimme säilyttämään”, Haikola toteaa.

kuva
Royal Kalusteet Oy valmistaa mittatilauksena, kiinto- ja erikoiskalusteet julkisten tilojen kohteisiin. Käytössämme on nykyaikainen konekanta ja hyödynnämme tietotekniikkaa kalusteiden suunnittelussa ja toteutuksessa. Kaiken kruunaa kuitenkin perinteinen puusepäntaitomme. Koukkuniemen Männistöön valmistimme yleisten tilojen kalusteratkaisuja kaikkiin kerroksiin ja mm. kappelin kalusteet.
KUVA: ROYAL KALUSTEET OY

”Toukolan ja Männistön välillä on tiettyä sukunäköä ja alueen rakennuksilla muutenkin. Kaupunkikuvassa on hallittu kokonaisilme, jota pyrimme säilyttämään”, Haikola toteaa.

Seuraavaksi Koukkuniemessä korjataan Männistön vieressä sijaitseva palvelutalo Havula, jonka perusparannus on suunniteltu vuosille 2022– 2023. Sen jälkeen vuosina 2024–2025 kunnostetaan Varpula ja vuosina 2026–2027 Iltala ja Juhlatalo. Väistötilana käytetään Koukkuniemen Koivula- taloa.

Kaupungin suunnitelmissa huomioidaan pitkän tähtäimen tarpeet: nyt rakennukset pidetään palveluasuntoina, mutta suunnitelmissa varaudutaan siihen, että joskus tulevaisuudessa saattaa olla enemmän tarvetta esimerkiksi opiskelija-asunnoille.

kuva

Hoivamestarit

Avario on erikoistunut hoivaan – ja yrityksen bravuuri on itseasiassa päiväkotien suunnittelu.

”Palvelutaloja ja mielenterveys- ja kuntoutusyksikköjä olemme suunnitelleet noin 15 kappaletta viimeisen 10 vuoden aikana”, kuvailee Haikola.

Haikolan mukaan hoivatilojen suunnittelua tehdään nimenomaan käyttäjien ehdoilla: tavoitteena on aina luoda asiakkaille korkeatasoinen toimintaympäristö, jossa turvallisuus ja esteettömyys yhdistyvät luontevasti pitkän tähtäimen elinkaariajatteluun.

kuva

”Meillä on paljon kokemusta toimivien ratkaisujen löytämisestä tällä puolella”, Haikola toteaa.

Palvelutaloprojekteja tulee varmasti lisää 2020-luvulla, eikä myöskään ihan pienemmästä päästä:

”Näyttäisi siltä, että hoivakotien koot ovat suurenemaan päin tulevaisuudessa.”

Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuvat: Mari Pentinniemi / Tampereen Kaupunki

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 1/2024

prointerior-lehti
mainos_1052
mainos_1036

AJANKOHTAISTA




Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »