mainos_1086

Kalusteet ja varusteet (kylpyhuone, saniteettitilat)
Sisustussuunnittelu
Sisäpinnat ja tilaosat
Talotekniikka

Tyylikästä toimivuutta keittiöihin ja kylpyhuoneisiin

artikkelikuva: Tyylikästä toimivuutta keittiöihin ja kylpyhuoneisiin

KUVA: GROHE A/S

Hienoja sisustusratkaisuja halutaan nykyisin niin hotellihuoneisiin kuin yksityiskoteihinkin. Myös kylpyhuonetiloihin ja keittiöihin etsitään ylellisiä mutta samalla toiminnallisia kalusteita ja materiaaleja. Toisaalta monissa julkisissa tiloissa ja suurkeittiöissä haetaan saumattomia ja kestäviä ratkaisuja.

Sisustukseen toivotaan värejä ja linjakkuutta

Tätä nykyä värit ovat keskeinen tekijä kansainvälisissä kylpyhuonetrendeissä.

”Kylpyhuoneiden sisustukseen halutaan tuotteita monissa eri väreissä. Ylipäätään suuntauksena on, että kylpyhuoneiden halutaan olevan kauniisti sisustettuja, ikään kuin oleskelutiloja”, kertoo GROHEn projektipäällikkö Tiina Gefwert.

Niinpä valmistajat ovat viime aikoina kehittäneet kylpyhuoneita varten eksklusiivisia, visuaalisesti kauniita tuotteita.

”Markkinoille on tullut esimerkiksi kylpyhuonehanoja, joiden pintaväreinä voi olla kultaa, pronssia tai mattamustaa. Monissa hotelleissa on nykyisin jonkinlaisia värillisiä hanoja”, Gefwert mainitsee.

”Tällaisia värillisiä, linjakkaita ja tyylikkäitä hanoja on nykyään myös keittiöissä. Samalla kuitenkin keittiöympäristöihin halutaan hanoja, joissa on toiminnallisuutta.”

”Yksi esimerkki on hanaveden hiilihapottava keittiöhana. Sellaisia asennetaan nyt paljon vaikkapa luksuskotien keittiöihin. Myös altaisiin halutaan visualisuutta ja luksusta.”

Gefwertin mukaan tällaisista ratkaisuista ovat nyttemmin kiinnostuneet myös isot rakennusliikkeet, joten uusiin kerrostaloihinkin asennetaan monesti aiempaa laadukkaampia vesikalusteita.

kuva
KUVA: GROHE A/S

Uudenlaiset hanat tekevät tuloaan

Veden hiilihapottava hana toimii siten, että tiskipöydässä on toisella puolella tavallinen keittiöhana, mutta toiselta puolelta hanasta tulee hiilihapotettua vettä +4 °C:n lämpötilassa – tai vaihtoehtoisesti heti kylmää vettä ilman hiilihappoa.

”Tällaiset vesikalusteet ovat joka perheen luksusta, ja niitä kyllä kysytään paljon”, Gefwert sanoo.

”Kylpyhuoneiden vesikalusteissa esimerkiksi suihkujen ohjattavuus on lisääntynyt.

”Toinen uutuustuote keittiöissä on kiehuvan veden hana, jollaisia on käytetty ammattikeittiöissä sekä Englannissa. Keittiökaapissa on boileri, josta saa heti +100 °C:n lämpöistä teevettä tai kuumaa vettä ruuanlaittoa varten. Turvallisuuden varmistamiseksi kiehuvan veden toiminnallisuus on hanassa olevan lapsilukon takana.”

Usein kiehuvan veden hanoja on asennettu toimistojen taukotiloihin, mutta niitä hankitaan myös asuntoihin yksityiskäyttöön.

Kylpyhuoneiden vesikalusteissa esimerkiksi suihkujen ohjattavuus on lisääntynyt. Toisaalta ohjausjärjestelmiin on tullut uudenlaisia käyttöliittymiä.

”Vettä on esimerkiksi mahdollista jakaa tulemaan eri suihkuista samanaikaisesti. Juuri nyt varsinkin Smart Control -ohjausjärjestelmät tekevät tuloaan kylpyhuoneisiin”, toteaa Gefwert.

”Toisaalta seinäasennettavat wc-istuimet jatkavat yleistymistään, koska ne ovat hygieeninen ja tilaa säästävä vaihtoehto.”

GROHEn uutuustuotteita suunnittelee Saksassa yhtiön oma kansainvälinen design-tiimi.

”Ympäristöystävällisyys, innovatiivisuus ja kestävä kehitys ovat tärkeitä suunnitteluperiaatteita”, Gefwert linjaa.

kuva
Pukkila Metal Design Steel.
KUVA: PUKKILA OY

Isokokoiset lattialaatat yleistyvät märkätiloissa

”Keittiö- ja kylpyhuonetiloihin asennettavien laattojen kysyntä kasvaa koko ajan”, sanoo Pukkila Oy:n tuotepäällikkö Niina Suominen.

Hänen mukaansa juuri nyt yleistyvänä suuntauksena ovat isot lattialaatat märkätiloissa.

”Aiemmin käytettiin lähinnä 10 x 10 cm:n lattialaattoja, mikä johtui lattiakaivojen ja kaatojen asettamista vaatimuksista. Sittemmin markkinoille on kuitenkin tullut seinän viereen asennettavia linjalattiakaivoja, jotka tekevät isommat lattialaatat mahdollisiksi.”

Nykyisin laattakoko voi olla esimerkiksi 60 x 60 tai 120 x 120 senttimetriä, ja seinissä on mahdollista käyttää 60 x 120 cm:n laattaa.

”Pukkila on tehnyt tuotekehityksessä yhteistyötä esimerkiksi Unidrain- lattiakaivovalmistajan kanssa ja kehittänyt toimivia ratkaisuja”, Suominen kertoo.

”Isoja laattoja on ollut markkinoilla jo joitakin vuosia, mutta nyt ne ovat oikeasti lyöneet itsensä läpi. Arkkitehdit ja laattojen käyttäjät ovat alkaneet suosia niitä, ja monesti myös hotelleihin ja uimahalleihin hankitaan linjalattiakaivoja ja isoja lattialaattoja.”

”Suuri laattakoko vaatii tasaisen asennusalustan, joten asennuspohjan on oltava suora ja tasainen.”

Isoissa laatoissa on vähemmän saumoja kuin pienissä, mikä helpottaa lattian siivouksia.

”Antibakteeripinnoitteita on saatavilla kaikenlaisiin tuotteisiin.

kuva
Pukkila Pure Zebrino.
KUVA: PUKKILA OY

Maanläheisiä ja vaaleita sävyjä

Märkätilalaattojen uusimpana design-suuntauksena ovat Suomisen mukaan esimerkiksi voimakkaan väriset marmorilaatat – myös tummissa sävyissä. Aiemmin vallalla olivat valkoisen eri sävyt.

”Siniset ja metallisävyiset laatat ovat taas tulossa muotiin. Myös vaaleat luonnonvärit ja muut maanläheiset värit tekevät paluuta.”

”Samaten suosittuja ovat tekstiilireliefiratkaisut, joissa laatta näyttää esimerkiksi tekstiilipinnalta. Muuttunut valmistustekniikka yksinkertaistaa uudenlaisten laattojen tuottamista. Koneissa voi olla useita painosuulakkeita, jolloin saadaan aikaan vaikkapa osaksi kiiltäviä ja osaksi himmeitä laattoja”, Suominen selittää.

Hän muistuttaa keramiikan olevan hygieeninen ja bakteereita hylkivä materiaali, jolla on pitkä elinkaari. Se kestää kovaa käyttöä ja puhdistusta.

”Myös antibakteeripinnoitteita on saatavilla kaikenlaisiin tuotteisiin. Niitä voidaan käyttää sairaaloiden lisäksi myös vaikkapa kouluissa ja päiväkodeissa.”

”Laattojen ympäristöystävälliset ekopigmentit osaltaan vähentävät CO2-kuormitusta”, Suominen korostaa.

kuva
KUVA: NANTEN OY

Suurten pintojen saumaton ja kestävä lattiaratkaisu

Muuttuvat toimintaympäristöt ja avarat sisustusratkaisut asettavat uudenlaisia vaatimuksia tilasuunnitteluun.

”Massalattiat ovat saumattomia, erittäin hygieenisiä, ekologisia ja pitkäikäisiä ratkaisuja, jotka muokkautuvat käyttötarpeiden mukaan. Nantenin juuret ovat teollisuudessa, joten olemme tottuneet suunnittelemaan tuotteita vaativiin olosuhteisiin, joissa lattioiden ulkonäöstä ei kuitenkaan tingitä”, toteaa Nantenin kehitysjohtaja Mona Grannenfelt.

Yrityksellä on usean vuosikymmenen kokemus ravintola- ja teollisuuskeittiöiden lattiaratkaisuista.

”Sellaiset kohteet, joissa on suuria lämpötilavaihteluita ja korkeat hygieniavaatimukset tai joissa käsitellään vettä, ovat erityisosaamistamme”, Nantenin toimitusjohtaja Sami Rastas sanoo.

”Jotta lattialle saadaan pitkä elinkaari, on mietittävä lattian ulkonäön ja käyttömukavuuden ohella myös sitä, millainen mekaaninen ja/tai kemiallinen rasitus lattiaan kohdistuu. Valittavissa on näyttäviä lattiamateriaaleja, jotka kestävät keittiöiden kiehuvat vedet ja kuumat rasvat.”

”Massalattiat ovat saumattomia, erittäin hygieenisiä, ekologisia ja pitkäikäisiä ratkaisuja.

Lisää käyttökohteita julkisissa rakennuksissa

Nantenin massalattioita voidaan Rastaan mukaan yhdistää toisiinsa saumattomasti.

”Ne sulautuvat tiloihin myös muiden materiaalien rinnalle. Liittymäkohdat saadaan käsiteltyä täysin vesitiiviiksi.”

kuva
KUVA: NANTEN OY

”Erityisesti keittiöihin ja märkätiloihin suunniteltu Nanten System TR -järjestelmä on akryylibetonia, jonka alla on elastinen ja vahva vedeneristyskerros. Lattia kestää erittäin kovaa mekaanista rasitusta, ja se on karhennettavissa käyttöturvallisuuden lisäämiseksi”, Rastas kertoo. Lattian ei välttämättä tarvitse olla harmaa.

”Nanten-akryylibetonia on saatavissa useissa eri sävyissä. Väri muodostuu värihiekoista, jolloin lopputuloksen sävy on todella luonnollinen.”

Tämäntyyppiset saumattomat lattiaratkaisut ovat tyypillisesti näyttäviä ja ne ovat suurten pinta-alojen kohteissa parhaimmillaan, joten niistä on monenlaisissa julkisissa tiloissa tullut vaihtoehto perinteisten materiaalien rinnalle.

”Vähäinen huollon tarve pitää kustannukset pieninä koko elinkaaren ajan. Valikoimasta löytyy hengittäviä, elastisia ja askelmukavuutta lisääviä lattiamateriaaleja, jotka kestävät kovaa rasitusta.”

Nykyaikaisissa lattiamateriaaleissa on käytettävä laadukkaita, turvallisia ja ympäristöä kuormittamattomia raaka-aineita.

”Esimerkiksi Nantenin lattiaratkaisut sisältävät erittäin vähän haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC). Raakaöljypohjaisia kemikaaleja korvataan lattioissa luonnosta saatavilla mineraaleilla ja biopohjaisilla tuotteilla, joiden valmistuksessa hyödynnetään ravinnoksi soveltumattomia kasvipohjaisia ainesosia”, Rastas selvittää.

Teksti: Ari Mononen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 3/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »