mainos_1086

Valaistus (sisävalaistus, ulkovalaistus)

Valolla uutta ilmettä sisä- ja ulkotiloihin

artikkelikuva: Valolla uutta ilmettä sisä- ja ulkotiloihin

Luovaa innovatiivista suunnittelua, uutta teknologiaa sekä joustavasti muunneltavia asennuksia kannattaa soveltaa niin sisä- kuin ulkovalaistuksenkin ratkaisuissa. Tilaan soveltuva ja hyvältä näyttävä valaistus tuo tyyliä monenlaisiin ympäristöihin.

Modulaarista valaistusta Kauppoihin ja teollisuuteen

Erilaisissa myymälä-, toimisto- ja tuotantotiloissa tarvitaan tyypillisesti riittävästi valoa. Sitä saadaan esimerkiksi tyylikkäistä, hyvin toimivista ja kyseistä tilaa varten suunnitelluista valaisinkokonaisuuksista.

kuva
Kuva: Purso Oy

”Toimitamme valaistusratkaisuita mm. myymälöihin, teollisuuteen, liikunta- ja pysäköintitiloihin sekä erilaisiin julkisiin tiloihin. Tuotteiden pääraaka- aine on alumiini, jota Purso kierrättää ja käyttää laajalti muidenkin tuotantolinjojensa materiaalina”, kertoo Purso Oy:n valaistusjärjestelmien tuotepäällikkö Eero Kuoppa.

”Koko toimitusketju on omissa käsissämme. Se onkin ollut hyvä strategia, koska monien materiaalien ja komponenttien saatavuudessa on nyt vaihtelua. Käytämme apunamme etupäässä kotimaista alihankintaa muun muassa LED-komponenttien ladonnassa”, Kuoppa toteaa.

”Valaisimet valmistetaan kierrätetystä alumiinista, joka tulee sulattamoltamme Ikaalisissa.”

Nopeita liitinasennuksia

Kuopan mukaan on tärkeää, että valaisimien suunnittelussa kiinnitetään huomiota asennustyön nopeuteen ja toimivuuteen.

”Tyypillisesti myymälävalaisimemme ovat 2–3 metrin pituisia ja ne kytketään SNEP®-liitoksilla ripustuskiskoon joko suoraan tai ramppikiinnikkeen avulla. Valaisimissa on kaapelit ja pistoliittimet valmiina”, Kuoppa selittää.

”Kun myymälätilojen valaistusta remontoidaan, kauppa pyritään yleensä silloinkin pitämään koko ajan avoinna asiakkaille. Nopea liitinasennus lyhentää valaisinremonttiin tarvittavaa aikaa ja samalla pitää paikat siisteinä.”

Remonteissa on myös keskeistä, että valaisimet saadaan asennuspaikalle juuri oikeaan aikaan.

”Useimmiten ’räätälöimme’ myymälävalaisimet tilauksen mukaan, jolloin voidaan määritellä kohteeseen sopivat valaisinvälit ja kiskokiinnikkeet sekä kaapelien pituudet. Modulaarisuus vähentää virheitä ja tarvittavien komponenttien määrää.”

kuvaKuva: Purso Oy

Energiatehokkuutta ja sähköisiä palveluja

Nykyisin myymälä- ja muuta valaistusta pyritään kehittämään mahdollisimman energiatehokkaaksi.

”Toisaalta myymälöissä usein tarvitaan riittävä määrä valoa. Sitä on saatava niihin kohtiin, joihin sitä halutaan”, korostaa Kuoppa.

”Monesti valonjakoa pohditaan yhteistyössä suunnittelutoimistojen kanssa, muun muassa hyllyjen sijoittelun mukaan.”

Valaistuksen on myös näytettävä miellyttävältä, koska se on tilan yksi sisustuselementti.

”Joka tapauksessa valaistuksen tulee sopia kaupan ilmeeseen. Se ei saa häikäistä. Myös hyvä hyötysuhde on oleellinen kysymys.”

Niin ikään tavoitteena on jo suunnitteluvaiheessa saada tuotteille mahdollisimman pieni hiilijalanjälki.

”Hiilijalanjälkeä on pystytty pienentämään merkittävästi esimerkiksi sillä, että piirilevyjen ladonta on siirretty ulkomailta lähelle valaisinten loppukokoonpanoa. Näin säästetään merkittävästi kaukomailta rahdattavan ilman ja pakkausmateriaalin määrää, pienennetään hävikkiä ja parannetaan laatua”, Kuoppa huomauttaa.

Hänen mukaansa Purso toimittaa myös monenlaisia erikoisvalaisimia – muun muassa valoviivaelementtejä julkisia tiloja varten – sekä teollisuuskohteiden valaisimia.

”Valoviivoilla saadaan aikaan näyttäviä rakenteita. Nekin voidaan asentaa ilman työkaluja.”

Kuopan mukaan erikoisvalaisimet soveltuvat laajalti myös todella vaikeisiin ympäristöolosuhteisiin, muun muassa raskaaseen teollisuuskäyttöön.

”Olemme viime aikoina kehittäneet myös sähköisiä suunnittelupalveluja, kuten internet-sivuilla toimivan SNEP®-tuotevalitsimen. Sen avulla löydetään sopivimpia ratkaisuja eri tilanteisiin. Muitakin sähköisiä palveluja on juuri kehitteillä”, Kuoppa mainitsee.

kuvaKuva: Ledvance

Lisätehoa katuvaloihin ja valonheitinmastoihin

Viime aikoina esimerkiksi Ledvance on tuonut markkinoille tuoteuutuuksia sekä ulko- että sisävalaistukseen.

”Ulkovalaistusta varten on hiljattain kehitetty muun muassa uusi Streetlight Flex -tuoteperhe, joka soveltuu tie- ja katuvalaistukseen monenlaisissa käyttökohteissa”, Ledvance Oy:n myyntijohtaja Samuli Rasinmäki mainitsee.

”Kyseessä on monipuolinen valaisinperhe, joka tuli myyntiin syksyllä 2021. Sen käyttökohteet ulottuvat pieniltä tonttikaduilta aina moottoriteille asti. Ensimmäiset asennukset Suomessa ovat juuri meneillään”, tuoteasiantuntija Riku Varjela selvittää.

”Saatavissa on kolme eri runkokokoa sekä useita eri valovirta- ja avauskulmavaihtoehtoja. Sopivalla avauskulmalla voidaan pylväsväliä optimoida tai olemassa olevaa pylväsasennusta voidaan hyödyntää sellaisenaan.”

Saatavilla on myös useita eri valon värilämpötilavaihtoehtoja. ”Nykyajan trendinä on aiempaa lämminsävyisempi valaistus. Ulkomailla tässä ollaan jo pidemmällä kuin Suomessa.”

Voimakkaita aluevalaisimia

Tehokasta ulkovalaistusta toisaalta tarvitaan myös laajoilla kenttäalueilla, kuten urheilukentillä sekä varasto- ja terminaalialueilla.

”Näihin kohteisiin on suunniteltu Floodlight Max -tuoteperhe, jossa valonheittimet voidaan sijoittaa jopa 20–30 metrin korkuisiin valomastoihin”, Varjela sanoo.

”Floodlight Max -valonheittimet ovat erittäin tehokkaita: suurin tuoteperheen valonheitin on 1200 W:n tehoinen malli, jonka valovirta on jopa 164 000 lumenia. Saatavilla on neljä erilaista avauskulmaa, joista pienimmällä eli 10 asteen kulmalla saadaan spottimaista valaistusta vaikkapa urheilukentälle. Tehokkaan ja hyvin suunnitellun valaistuksen avulla katsojat erottavat hyvin esimerkiksi pallon liikkeen kentällä”, vakuuttaa Varjela.

Langatonta ohjausta saneerauskohteisiin

Valaistuksen ohjaukseen eri tiloissa on saatavilla muun muassa Vivares- järjestelmä, jossa on sekä langallisia että langattomia asennusvaihtoehtoja.

”Monesti langaton järjestelmä on hyvä valinta saneerauskohteisiin, koska se pystytään asentamaan hyödyntämällä olemassa olevaa johdotusta”, Rasinmäki suosittaa.

”Lähiaikoina käyttöön on tulossa pilvipalvelu, joka auttaa muun muassa seuraamaan valaistuksen energiankulutusta. Sen avulla pystytään myös tarkkailemaan valaisimien elinkaarta, mikä helpottaa ja ennakoi kunnossapitoa.”

Ledvancella on Suomessa oma valaistussuunnittelija, joka tarvittaessa avustaa ammattiasiakkaita järjestelmien suunnittelutöissä.

Kotien valaistuksen ohjaukseen on kehitetty wifi-pohjaisia ohjausratkaisuja. Niitä ohjataan joko Ledvancen älypuhelinsovelluksella tai eri yleisimpien valmistajien älykotijärjestelmillä.

”WiFi-älyvalaistustuotteiden käyttö ja ohjaus on erittäin helppoa. Valikoimasta löytyy muun muassa koristeellisia filamenttilamppuja, joilla saadaan aikaan erilaista tunnelmavalaistusta himmentämällä tai valon värilämpötilaa ja sävyä säätämällä”, Rasinmäki kertoo.

kuvaKuva: Cariitti Oy

Innovatiivista saunavalaistusta

Cariitti on perheyritys, jonka valikoimaan kuuluvat monipuoliset valaistusratkaisut sekä saunojen puurakenteet. Yhtiöllä on vuosikymmenten kokemus valaisinvalmistuksesta, ja vuonna 2018 se laajensi tuotevalikoimaansa saunamallistolla.

Cariitti Oy:n toimitusjohtaja Peter Ruokonen korostaa yhtiönsä haluavan tuoda kaikenlaisiin tiloihin valoa ja viihtyisyyttä.

”Nykyaikainen valaistustekniikka mahdollistaa hyvinkin vaihtelevan ja dynaamisen valaistuksen toteuttamisen erilaisissa tiloissa. Valon voimakkuuksia voidaan muuttaa, kuten myös värilämpötiloja. Keinovaloilla voidaan luoda erilaisia luonnonvaloa jäljitteleviä efektejä ja stimuloivia terapiavalaistuksia”, hän sanoo.

Valokuitua kosteisiin tiloihin

Ruokonen muistuttaa, että valoilla voidaan sisustaa monella tavalla. ”Kun esimerkiksi TAIVE-saunoja tehdään mittatilaustyönä asiakkaille, valaistus on integroitu mukaan sisustukseen”, hän toteaa.

”Usein asiakkaat etsivät jotain uutta ja erilaista sisustusratkaisua, joka poikkeaa perinteisestä designista. Tarvitaan uudenlaista suunnittelua, muotoilua ja tekniikkaa.”

”Uusinta uutta on esimerkiksi tyylikäs digitaalinen lämpö- ja kosteusmittari, joka projisoidaan saunatilaan puurakenteen läpi. Mittarissa on myös mukana digitaalinen tiimalasi.”

Uutta Suomessa ovat myös lauteiden ja paneelien pintamateriaalit: niihin on valittu koivuviilua ja hemlock-mäntyä. Lisäksi Cariitin saunat valmistetaan modulaarisista osista.

Koska saunat ovat kosteita tiloja, Cariitti on suunnitellut niihin IP67-luokan kosteussuojattuja valaistusratkaisuja. Ne perustuvat optisiin kuituihin ja LED-valoihin ja soveltuvat käyttöön myös vaikkapa höyrysaunoissa.

”Valokuitu toimii esimerkiksi saunassa hyvin ja on samalla turvallinen valinta. Kuidussa kulkee vain valoa, ei siis sähköä. Märkätilojen valaistuksen ei tarvitse olla liian minimalistista”, tähdentää Ruokonen.

kuvaKuva: Cariitti Oy

Cariitin kostean tilan valaisimia on viime vuosina toimitettu useisiin kylpylöihin ja hotellien kylpyhuone- ja saunatiloihin, muun muassa Spa Bomba -kylpylään Nurmeksessa sekä Lapland Hotels Bulevardi -hotelliin Helsingissä. Niissäkin valaistuksella on keskeinen merkitys tilojen sisustuksen kannalta.

”Asiakkaat osaavat nykyisin vaatia laadukkaita ratkaisuja, ja Cariitti on saanut sellaisista paljon myönteistä palautetta”, Ruokonen mainitsee.

Oikeanlaista ohjausta myymälävalaistukseen

Myymälätiloissa ja messuilla käytetään usein valaisinkiskoja, joiden avulla valaistus saadaan sekä ohjattavaksi että nopeasti muunneltavaksi.

Unipro Oy:n toimitusjohtaja Vesa Samela kertoo, että lähes kaikilla valaisinkiskojen toimittajilla on tarjolla DALI-ohjaukseen pohjautuvia järjestelmiä.

”DALI-systeemeissä käytetään kahta signaalinohjausväylää, joten niiden ohjattavuus ja säädettävyys toimivat eri tavalla kuin kolmivaihekiskoilla. DALIssa tarvitaan vain yksi ulkoinen ohjainlaite, joka pystyy kontrolloimaan isojakin valaisinryhmiä yhdellä kertaa”, hän toteaa.

Tyypillisesti DALI-järjestelmien ohjausväylien jännite on enintään 20 VDC.

”Usein tällaisia DALI-valaistuksenohjausjärjestelmiä käytetään esimerkiksi isoissa marketeissa ohjaamassa erilaisia valotehoja ja valon sävyjä. Tilan yleisvalaistusta voidaan kiinnittää kiskoon, jolloin valaisimia on mahdollista joustavasti vaihtaa alle 30 sekunnissa. Vastaavasti vaikkapa kohdevalaisimia voidaan lisätä järjestelmään tarpeen mukaan”, vakuuttaa Samela.

”LED-valaisimissa on pieni energiankulutus. Esimerkiksi myymälätilassa tarvitaan harvoin niin suuria valaisinryhmiä, että sulakerajat tulevat vastaan.”

Hyvä ennakkosuunnittelu auttaa valaistusremonteissa

Samelan mukaan suunnittelijoilta vaaditaan ymmärrystä nykyaikaisen energiatehokkaan valaistuksen mahdollisuuksista.

”Valaisimien oikea sijoittelu vaatii ammattitaitoa”, hän muistuttaa.

”Kun saneerataan vanhaa kattovalaistusta, uusia kaapeleita ei tarvitse sijoittaa rakenteiden sisään, kun valitaan kosketinkiskojärjestelmä. Kattoon voidaan asentaa uudet pintakiskot, jotka samalla toimivat arkkitehtonisena elementtinä ja tuovat valaisimille ohjattavuutta.”

Tällaiset kiskot on mahdollista kiinnittää myös seinäpintaan, jolloin niihin voidaan kytkeä myös erilaisia seinävalaisimia tai pistevaloja.

”Kosketinkiskoihin kytkettävien laskurien tai liiketunnistimien avulla voidaan selvittää, missä päin myymälää ihmiset liikkuvat eniten. Tähän vain tarvitaan hieman ennakkosuunnittelua.”

Saatujen tietojen perusteella valaisimia pystytään keskittämään myymälän strategisiin kohtiin. Samoille alueille voidaan myös tuoda vaikkapa uutuustuotteiden esittelyjä tai erikoistarjouksia.

Liiketunnistin voi toisaalta ohjata valaistusta siten, että jos tietyllä alueella ei havaita liikettä pitkään aikaan, valaistuksen teho himmennetään siellä 20 prosenttiin normaalista valaistustasosta.

”Mittaustiedot saadaan siirrettyä eteenpäin kiinteällä langallisella tiedonsiirtojärjestelmällä, joka on monipuolinen ja luotettava systeemi. Tiedoista voidaan myös nähdä, mitkä valaisimet tarvitsevat huoltoa tai lampunvaihtoa.”

”LED-lamput toimivat nykyään hyvin myös suurten tilojen valaisimissa. Niillä voidaan myös säästää energiaa jopa 70 prosenttia verrattuna vanhempiin lampputyyppeihin.”

”Oikein valituilla ratkaisuilla saadaan aikaan valaisinjärjestelmiä, joilla pystytään takaamaan kaikkiin tiloihin riittävä ja luotettava valaistusvoimakkuus”, Samela tähdentää.

Teksti: Ari Mononen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 3/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »