mainos_984

Kalusteet ja varusteet (vihersisustus)
Sisustussuunnittelu

Vihersisustus tuo luonnon osaksi sisätiloja

artikkelikuva: Vihersisustus tuo luonnon osaksi sisätiloja

Kuva: Aleksi Tikkala

Näyttävät kasviseinät ja -pylväät ovat katseen vangitsevia tunnelman luojia. Viherkasvien lisäksi sammalista ja jäkälistä voi luoda säväyttäviä sisustusratkaisuja.

Runsaat toteutukset viehättävät

Vihersisustuksella voidaan vaikuttaa käyttäjän tilakokemukseen ja luoda tilaan erilaisia tunnelmia. Kokonaiselämys muodostuu kaikkien sisustuselementtien ja -materiaalien kokonaisuudesta.

”Viherkasveilla tilaan voi luoda miellyttävän, helposti lähestyttävän ja samaistuttavan tunnelman. Kasvien avulla voidaan luoda niin harmonisia kuin villimpiä ja yllätyksellisempiäkin kokonaisuuksia”, sanoo johtava suunnittelija ja sisustusarkkitehti Aino Keto Rune & Berg Designilta.

Rune & Berg Design on erikoistunut tilojen kokemuksellisuuteen ja elämyksellisyyteen. Tilasuunnittelun, palvelumuotoilun, graafisen suunnittelun ja design strategeista koostuvan moniammatillisen tiimin monipuolisten näkemysten avulla Rune & Berg luo kokonaisvaltaisia ratkaisuja.

”Asiakkaat ovat aiempaa kiinnostuneempia vihersisustamisesta. Vihersisustuksesta on tullut oleellinen osa tilailmettä. Kokonaisvaltaisia toteutuksia halutaan sekä asiakas- että toimistotiloihin”, kertoo Keto.

kuva
Kuva: Aleksi Tikkala

Luontoyhteys vahvistuu

Suurissa ja näyttävissä sisustusratkaisuissa suositaan isolehtisiä kasveja. Myös pieniä paikallisia toteutuksia käytetään monipuolisesti. Ruukkujen visuaalisella ilmeellä ja sommitelmien koolla voidaan korostaa kasveja ja tilakokonaisuutta.

”Tällä hetkellä biofiilinen sisustaminen kiinnostaa asiakkaita ja suunnittelijoita. Kasvit tuovat luonnon osaksi sisätiloja, ja biofiilisen sisustuskokonaisuuden avulla pyritään vahvistamaan luontoyhteyttä”, Keto sanoo.

Runsaisiin ratkaisuihin saadaan vaihtelua käyttämällä eri kasvilajeja, jolloin toteutuksen sävymaailma on elävä. Viherseinien lisäksi köynnösmäiset sisäkatosta roikkuvat vihersisustusratkaisut tuovat luonnon lähelle.

”Biofiilinen sisustaminen kiinnostaa asiakkaita ja suunnittelijoita.

”Unelmaprojektissani toteuttaisin todella näyttävän viidakkomaisen tilan, jossa kasveja ripustetaan myös katosta ja leikitellään erilaisilla kasveilla, vihersisustuksen runsaudella sekä ympäröivän tilan kalusteiden ja opasteiden sävymaailmalla. Myös ruukkuratkaisuilla saadaan upeita kokonaisuuksia”, Keto visioi.

Kasviseinillä ja viherkasvikalusteilla monipuolisia toteutuksia

Vihersisustuksen trendit leviävät nykyisin nopeasti, mihin vaikuttavat sekä sosiaalisesta mediasta haettava inspiraatio että arkkitehtien ja suunnittelijoiden luomat näyttävät ja viihtyisät vihersisustusratkaisut.

”Suomessa vihersisustamisen suosio on kasvanut huomattavasti viime vuosina ja erilaisia sisustusratkaisuja käytetään rohkeasti ja monipuolisesti. Sisustussuunnittelussa saatetaan nykyisin lähteä liikkeelle viherkasveista ja suunnitella jopa muu sisustus kasvien ympärille”, sanoo vihersisustaja Kenneth Björklöf Viherviisikko Oy:stä.

kuva
Kuva: Viherviisikko Oy

Viherviisikko on toiminut jo 25 vuotta vihersisustamisen, viherkasvien huollon, piharakentamisen ja pihojen ylläpidon parissa. Vihersisustustuotteiden valikoimaan kuuluvat elävät viherkasvit, silkkikasvit, viherkasviseinät ja monipuoliset ruukkumallistot.

”Kasvien lisäksi erilaisilla ruukkuvalinnoilla voidaan vaikuttaa huomattavasti tilan ilmeeseen ja tunnelmaan. Esimerkiksi modernisoituja lattiaruukkuja ja amppeleita on saatavilla eri kokoisina, värisinä ja muotoisina”, Björklöf kertoo.

Kasvi- ja ruukkuvalintaan vaikuttavat tilan koko ja käyttötarkoitus sekä sisustussuunnittelijan näkemys ja asiakkaan toiveet. Isolehtisistä kasveista peikonlehteä käytetään edelleen paljon, ja pieniin tiloihin voidaan luoda viihtyisyyttä trendikkäillä amppeleilla tai pienillä viherkasvitauluilla.

”Kasvien lisäksi erilaisilla ruukkuvalinnoilla voidaan vaikuttaa huomattavasti tilan ilmeeseen ja tunnelmaan.

Modifioitava kasviseinä koostuu moduuleista

Perinteisten ruukkujen lisäksi kasveista voidaan toteuttaa helposti ylläpidettäviä kasviseiniä esimerkiksi Viherviisikon edustamien Mobilane-viherkasvitaulujen ja mittatilausseinä moduulien avulla. Kasviseinän koko voi vaihdella pienestä viherkasvitaulusta tai muutamasta neliömetristä aina kymmeniin neliömetreihin saakka.

”Elävä viherseinä rakennetaan moduuleista, joista voidaan modifioida seinän mittojen mukainen kokonaisuus. Viherkasviseinän kapillaarikastelujärjestelmä huolehtii kasvien veden saannista ja suurissa kokonaisuuksissa automaattinen kastelujärjestelmä”, kertoo Björklöf.

kuva
Kuva: Viherviisikko Oy

Kasviseinä voidaan toteuttaa myös silkkikasveilla, jolloin kastelujärjestelmää ei tarvita. Hybriditoteutuksessa suurikokoisen seinän alaosassa käytetään eläviä kasveja ja yläosassa silkkikasveja, jolloin ylläpitohuolto tulee asiakkaalle edullisemmaksi ja kasviseinän lopputulos on erittäin hyvä.

”Silkkikasveilla voi toteuttaa vaikkapa kirjainlogon tai muun kuvion seinälle. Sekä silkkikasvien että elävien kasvien vaihtaminen ja uusiminen on vaivatonta, joten seinän ilmettä voi halutessaan vaihtaa”, sanoo Björklöf.

Viherkalusteilla ilmavuutta ja muunneltavuutta

Viherkasvikalusteet ovat vaihtoehto vihersisustamiseen tiloissa, joissa ilmavuus, läpinäkyvyys ja muunneltavuus halutaan säilyttää. Viherviisikon ViViKo®-kalustesarjat sopivat myös tilanjakajiksi ja liikuteltavaksi helposti, koska siinä on pyörät ja säätöjalat vakiona mukana, jotka voi valita tarpeen mukaan.

”ViViKon vakiovärit ovat musta ja valkoinen ja tilauksesta saatavissa myös muissa RAL-väreissä. Viherkalusteissa voidaan käyttää eläviä kasveja tai silkkikasveja”, Björklöf kuvailee.

Viherkasvit istutetaan erillisin ruukkuihin, joten kasvien hoitaminen on kätevää. Viherkalusteeseen sisäänrakennetut LED-valot varmistavat, että kasveilla on riittävästi valoa sijoituspaikasta riippumatta.

kuva
Kuva: Vihersisustus Luwasa Oy

Allergiaystävälliset vihersisustusratkaisut vesiviljelyllä

Yli 50 vuoden kokemuksella asiakkaita palveleva kotimainen perheyritys Vihersisustus Luwasa Oy toteuttaa maksuttoman vihersisustussuunnittelun pohjalta istutukset, viherseinät sekä monimuotoiset sammal- ja jäkälätuotteet.

”Teemme paljon yhteistyötä muun muassa sisustusarkkitehtien ja -suunnittelijoiden kanssa ideoiden sopivia vihreitä kokonaisuuksia. Joskus tehdään isompaa ja joskus pienempää – välillä tehdään minimalistista ja siistiä, välillä hullutellaan rönsyilevällä vihreällä. Mittavammista toteutuksista suuret, monimetriset puut ja isot kasviseinät pitävät pintansa, mutta rinnalle on tullut myös mielikuvituksellisia viherpylväs- ja köynnöstoteutuksia. Yhdistävänä tekijänä projekteissa on pyrkimys toimia vastuullisesti ja luonnonresursseja säästäen, joten toteutamme aina pitkäkestoisia ja ajattomia ratkaisuja, joista riittää asiakkaille iloa pitkäksi aikaa”, Luwasan myyntikoordinaattori Jaakko Mali kertoo.

Vesiviljelymenetelmällä toteutettavat ratkaisut ovat Luwasan erityisosaamista. Vesiviljelyssä kasvien kasvualustana käytetään mullan sijasta kevytsoraa. Kasvit saavat kaikki tarvitsemansa ravinteet kasteluveteen annostellusta erikoislannoitteesta. Luwasa-vesiviljelyistutukset soveltuvat hyvin julkisiin tiloihin puhtautensa ja viimeistellyn ilmeensä vuoksi.

”Kevytsora on kasvualustana puhdas ja allergiaystävällinen. Tämä auttaa pitämään kasvit terveinä sekä sisäilman puhtaana. Kasteluiden välinen aika on multaistutukseen verrattuna jopa puolta pidempi, mikä mahdollistaa pitkän ja kustannustehokkaan hoitovälin”, Mali kertoo.

Vesiviljelyssä käytetään kaikenlaisia viherkasvilajikkeita. Menetelmää voidaan hyödyntää eri kokoisissa ja muotoisissa istutuksissa isoista lattiaruukuista amppeleihin ja kasviseiniin. Luwasan vesiviljelymenetelmällä toteutetuissa kasviseinissä vesiviljelyratkaisuissa ei tarvita vesi- ja sähköliitäntöjä tai pumppuja, mikä madaltaa kasviseinän hankintakustannuksia.

kuva
Kuva: Vihersisustus Luwasa Oy

Sammalet ja jäkälät luovat metsän tuntua

”Vesiviljelyn lisäksi sisustussammalen ja -jäkälän suosio on vahvassa kasvussa. Sammalella ja jäkälällä voidaan luoda laaja-alaisia ja upean näköisiä sisustusratkaisuja, jotka sopivat monenlaisiin budjetteihin”, sanoo Mali.

”Sisustussammalen luonnolliset syvät vihreän sävyt ja koostumus säilyvät alkuperäisen kaltaisina pitkään.

Sisustussammal on aitoa, vastuullisesti kerättyä sammalta, jonka luontainen kosteus on korvattu biohajoavalla säilöntänesteellä, joten sisustussammal- ja jäkälätoteutukset eivät vaadi huoltoa. Sisustussammalen luonnolliset syvät vihreän sävyt ja koostumus säilyvät alkuperäisen kaltaisina pitkään.

”Vihersisustamisessa käytetään useita sammallajeja, ja jäkälää värjätään villeihinkin väreihin. Näillä materiaaleilla voidaan päällystää ja täyttää monimutkaisia kuvioita ja muotoja, kuten logotauluja ja muita kolmiulotteisia teoksia. Toteutuksissa vain mielikuvitus on rajana”, Mali toteaa.

Esimerkiksi suuret, yhtenäiset sammalseinätoteutukset tuovat tilaan sammaloituneen kallioseinämän jyhkeyttä. Pienet eri tavoin sommitellut sammaltaulut puolestaan luovat kurkistusaukon suomalaiseen metsään.

Teksti: Merja Maukonen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 3/2023

prointerior-lehti
mainos_951

BLOGIT

mainos_987
mainos_973

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »