mainos_984

Kalusteet ja varusteet
Runko ja rakennustuotteet (puutuotteet)
Sisäpinnat ja tilaosat (puu, laminaatti)

Puussa kiehtovat luonnollisuus ja ekologisuus

artikkelikuva: Puussa kiehtovat luonnollisuus ja ekologisuus

Kuva: Pexels

Luonnollisuus ja ympäristöystävällisyys näkyvät tämän hetken sisustuksessa. Puu on ajaton, kestävä ja monipuolinen ratkaisu. Puutuotteiden innovaatiot tähtäävät puun ominaisuuksien parantamiseen entisestään.

”PUU ON valtavan pidetty ja trendikäs materiaali tällä hetkellä globaalisti. Puu on lempimateriaalini, joten on ollut ilo nähdä, kuinka nuoret arkkitehdit ja sisustusarkkitehdit ovat ottaneet puun omakseen ja kuinka puutuotteiden valikoimat ovat kehittyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana”, sanoo sisustusarkkitehti SIO Kristiina Michelsson Studio Arcibellasta.

Studio Arcibella on Kristiina Michelssonin perustama sisustusarkkitehtitoimisto, jonka ominta alaa on hotellien, ravintoloiden ja julkitilojen sisustusarkkitehtuuri. Kotimaassa ja kansainvälisesti toimivan Studio Arcibellan tavoitteena on ympäristön kuuleminen ja aidon tarinan luominen kohteesta.

”Trendit vaihtelevat maasta ja maanosasta toiseen. Pelkän trendien seuraamisen sijasta toivoisin näkeväni kohteita, joissa suunnittelu ja valitut materiaalit kestävät aikaa. Hyvin suunniteltu ja toteutettu puinen sisustuselementti kestää vuosisadan ja on aina ajankohtainen”, Michelsson pohtii.

Puu näyttää kauniilta ja sen akustiset ominaisuudet ovat hyvät. Lisäksi puulla on vaikutusta myönteisesti sisäilman laatuun ja ilmankosteuteen. Pitkän elinkaarensa ansiosta puutuotteet ovat ympäristöystävällisiä.

kuva

Erilaiset struktuurit tuovat sisustukseen vaihtelua

Michelsson käyttää suunnittelemissaan kohteissa aitoja materiaaleja, joiden struktuureilla voi luoda kontrasteja. Luonnonmateriaalit kestävät käyttöä ja ne ikääntyvät kauniisti. Puu tuo tilaan lämpöä ja tekee sisustuksesta tunnelmallisesti kutsuvan, kodikkaan ja edustavan.

”Sisustussuunnittelun lähtökohtana on, että asiakkaalla ja tilan käyttäjällä on hyvä olla. Jokainen mikrotila ja yksityiskohta mietitään aina asiakkaan kannalta. Aidot luonnonmateriaalit tuovat tilaan viihtyisyyttä, ja puu on valtavan monikäyttöinen ja ominaisuuksiltaan monipuolinen materiaali”, sanoo Michelsson.

Puun monipuolisuutta lisäävät erilaiset pintakäsittelymahdollisuudet. Puun oman värin voi antaa näkyä tai puu voidaan pintakäsitellä halutun näköiseksi. Tämän hetken sisustuksissa näkyvät puun vaaleus, joka korostetaan kuultolakalla. Puupaneloinnit ovat nousemassa takaisin suosioon.

”Leveät, rouheat lankkulattiat ovat selkeästi kasvattamassa suosiotaan.

”Leveät, rouheat lankkulattiat ovat selkeästi kasvattamassa suosiotaan. Muissa Pohjoismaissa leveät lankut ovat olleet suosittuja jo pidempään. Lankkuparketteja on saatavilla erilaisilla struktuuripinnoilla, jotka tuovat vaihtelua sisustukseen”, Michelsson kertoo.

Ympäristöarvot ohjaavat materiaalivalintoja

Ympäristösertifikaattien myötä tummien trooppisten puiden sääntely on tiukentunut niiden säilyttämiseksi. Tällä hetkellä käytetään paljon tammea ja vaaleita puulajeja joko luonnollisessa sävyssään tai värjättynä.

”Sävyjen kirjo on laajentunut. Luonnonmateriaalina puun jalostaminen kuormittaa ympäristöä vähemmän kuin keinomateriaalien valmistaminen. Pitkällä aikavälillä puu on kestävä ratkaisu, sillä se ikääntyy kauniisti ja käyttöikää voi pidentää huoltamalla ja kunnostamalla”, Michelsson sanoo.

Michelsson toivoisi sisustukseen enemmän vaikutteita maan tai paikkakunnan omasta historiasta. Suomessa puun käyttämisessä on pitkät perinteet. Nykyarkkitehtuurissa inspiraatiota voitaisiin hakea perinteisistä kirveellä veistetyistä hirsiseinistä.

”Suunnittelussa voisi tukeutua enemmän paikallisuuteen ja pohtia, millä suunnittelun keinoilla rakennus voidaan liittää paikkakunnan historialliseen jatkumoon. Toivoisin, että meillä suunnittelijat ja tuotanto säilyisivät kunnianhimoisina ja samalla kehitettäisiin kestävyysaspektia. Maabrändiimme sopiva puu on mielestäni kestävä, pitkäikäinen ja ajaton ratkaisu”, summaa Michelsson.

kuva
KUVA: SIPOON PUUTUOTE OY

Puulla on luonnetta

Sipoon Puutuotteella on havaittu ekologisuuden kiinnostavan asiakkaita jatkuvasti enemmän. Puisia kalusteita ja rakenneosia halutaan niin koteihin kuin julkisiin tiloihinkin.

”Puu on elävä materiaali, jolla on luonnetta. Hyvin tehty puutuote on kestävä ja helppohoitoinen. Puusta tehtyjen tuotteiden elinkaarta voi pidentää tarvittaessa kunnostamalla”, sanoo Sipoon Puutuote Oy:n osakas ja puuseppä Inka Laitinen.

Sipoon Puutuotteen monipuolisiin puusepän palveluihin kuuluvat mittatilauksesta valmistettavien ovien, ikkunoiden ja muiden rakenneosien sekä irto- ja kiintokalusteiden valmistaminen, kunnostus- ja entisöintityöt, suunnittelu ja rakennuspalvelut.

”Kotimaisista puista koivu ja mänty sopivat erinomaisesti moniin tuotteisiin.

”Puutuotteille on paljon kysyntää, joten asiakkaiden tarpeisiin vastataksemme investoimme uuteen 5-akseliseen CNC-työstökoneeseen. Koneella voi työstää myös kolmiulotteisia pintoja. Työstökoneen ansiosta voimme valmistaa mittatilauksesta suuriakin sarjoja kustannustehokkaasti ja aiempaa nopeammin”, Laitinen kertoo.

kuva
KUVA: SIPOON PUUTUOTE OY

Kiinnostus materiaalin ekologisuuteen ja lyhyisiin kuljetusmatkoihin näkyy myös kotimaisen puun kysynnässä. Kotimaisista puista koivu ja mänty sopivat erinomaisesti moniin tuotteisiin. Tämän hetkinen kysyntää on enemmän kuin tarjontaa, ja kotimaisen puun osalta on varauduttava korkeampiin hintoihin.

Luonnollisuus nousevana trendinä

Koivu on hyvä kaluste- ja rakenneosamateriaali, jota saa kotimaisena ja tuontitavarana. Kestävänä puuna koivusta voi valmistaa sisätiloihin kovallakin kulutuksella olevia rakenneosia, kuten portaikkoja. Koivu sopii parhaiten sisätiloihin huonon säänkestävyytensä vuoksi.

”Koivu on väriltään hyvin vaalea ja syykuviot erottuvat hennosti, joten ilman värikäsittelyjä tai maalaamista koivun ilme on vaatimaton tämän hetken trendeihin nähden. Luonnollisuus ja voimakkaat syykuviot miellyttävät tällä hetkellä monen silmää, mikä lisää tammen ja saarnen suosiota”, Laitinen sanoo.

kuva
KUVA: SISUSTUSTOIMISTO SISUSTAMO

Myös mäntyä saa kotimaasta. Männyn etuina ovat hyvä muotopysyvyys ja työstettävyys. Ulkokäytössä mänty on helppoa kyllästää, mikä parantaa sen kestävyyttä. Pehmeänä puuna mänty ei sovellu kovan kulutuksen kohteisiin.

”Mänty sopii erittäin hyvin ovien ja ovenkarmien valmistamiseen muotopysyvyytensä ansiosta. Männyllä on ollut hieman huono maine niin sanottuna mökkimäntynä. Perinteisillä kesämökeillä näkee edelleen paljon lakattua, auringonvalon vaikutuksesta kellastunutta mäntypintaa”, kertoo Laitinen.

Kellastumista voi hidastaa nykyisillä pintakäsittelymenetelmillä kuten valkosävytteisellä lakalla, ja jo kellastunuttakin pintaa voi herätellä takaisin eloon hiomalla ja käsittelemällä pinta uudelleen.

Innovaatiot monipuolistavat puun käyttöä

Puuta voidaan käyttää hyödyksi erilaisissa innovatiivisissa sisustustuotteissa. Kulutusta kestävä kovetettu puulattia sopii koteihin sekä julkisiin ja puolijulkisiin kohteisiin, kuten hotelleihin, ravintoloihin, kahviloihin ja toimistotiloihin.

kuva
KUVA: BJELIN FINLAND OY

”Bjelinin kovetettu puulattia näyttää ja tuntuu parketilta, mutta on aivan omaa luokkaansa kestävyydessä ja parkettia edullisempi. Esimerkiksi lapsiperheet tai lemmikkien omistajat voivat nauttia puulattian tunnusta ilman pelkoa naarmuista tai kolhuista”, sanoo sisustussuunnittelija Päivi Kaivola sisustustoimisto Sisustamosta.

Kaivolalla on pitkä kokemus erityisesti kotien sisustussuunnittelusta kotimaassa ja kansainvälisesti. Bjelinin tuotteet ovat Kaivolan luottovalinta, sillä kovetettu puulattia on kaunis ja moninkertaisesti lujempi kuin normaali puulattia.

”Kovetettu puulattia on kaunis ja moninkertaisesti lujempi kuin normaali puulattia.

”Puulattiaa toivoville asiakkailleni tarjoan myös kovetettua puulattiaa perinteisen parketin lisäksi. Kovetetussa puulattiassa erinomaiset tekniset ominaisuudet yhdistyvät kauniiseen ulkonäköön, monipuolisuuteen ja helppohoitoisuuteen”, Kaivola sanoo.

Laajasta valikoimasta löytyy sopiva sävy ja leveys joka kohteeseen

Ruotsalainen perheyritys Bjelin kehittää ja valmistaa innovatiivisia lattiaratkaisuja pääasiassa puusta. Bjelinin kovetetuilla puulattioilla on 30 vuoden takuu.

Bjelinin tammesta tai saarnesta valmistettu kovetettu puulattia perustuu patentoituun Woodura-teknologiaan. Teknologian avulla puu lujitetaan ja koko puu voidaan hyödyntää raaka-aineena, joten hävikkiä ei synny.

Lattialankkuja on saatavilla eri levyisinä ja useissa väreissä vaaleista tummiin. Mallistoon kuuluu myös kalanruotolattioita. Kovettamisteknologian ansiosta leveätkin lankut ovat paksuudeltaan vain 11 millimetriä, joten lattian asentaminen ei vaadi ovien vaihtamista tai muita mittavia muutostöitä.

”Värisävyjen valikoimasta jokaiseen kohteeseen on helppoa löytää juuri oikea sävy. Lankkuja saa myös 27 senttimetrin levyisinä. Leveät lankut ovat ehdottomasti suosikkini, sillä niistä syntyy todella kaunis lattiapinta”, Kaivola kertoo.

Helppo huoltaa ja asentaa

Lankkuja saa kovavahaöljyttyinä ja mattalakattuina. Mattalakattu pinta ei juurikaan vaadi huoltoa, vaan hoidoksi riittää perussiivous. Kovavahaöljypinta käsitellään aika ajoin kovavahaöljyllä.

Bjelinin perustajat ovat kehittäneet aikoinaan muun muassa ensimmäiset laminaattilattiatuotteet ja lukkoponttilattian. Kovetetut puulattiat asennetaan lukkoponttien avulla aluslattian päälle ilman naulaamista tai liimaamista.

”Lukkoponttiteknologian ansiosta lattian asentaminen on helppoa. Olen itsekin asentanut lattian, mutta amatöörinä minulta kului siihen enemmän aikaa kuin ammattilaisilta”, Kaivola sanoo.

Teksti: Merja Maukonen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 3/2023

prointerior-lehti
mainos_973

BLOGIT

mainos_987
mainos_951

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »