mainos_1039

Kalusteet ja varusteet (vihersisustus)
Sisustussuunnittelu

Vihreydellä viihtyisyyttä

artikkelikuva: Vihreydellä viihtyisyyttä

KUVA: 123RF

Vihersisustuksella voidaan parantaa tilojen viihtyisyyttä ja luoda erilaisia tunnelmia. Kasvien lisäksi ruukut ovat näyttäviä sisustuselementtejä. Kasvi- ja ruukkuvalinnoilla voi vaikuttaa sisustuksen vastuullisuuteen ja hiilijalanjälkeen. Haastavien tilojen sisustuksessa silkkikasvit tuovat tilaan pehmeyttä.

Vastuullisuutta vihersisustukseen

Vihersisustuksella halutaan usein ilmentää vastuullisuutta ja ekologisuutta. Kasvien lisäksi muut vihersisustuksessa käytettävät elementit, kuten ruukut, tuovat oman osansa vihersisustuksen hiilijalanjälkeen.

”Viherkasveilla viestitään vihreydestä, joten kiinnostuimme vihersisustamisen ekologisuudesta ja vastuullisuudesta. Viherkasvituotanto on kestävällä pohjalla, mutta havaitsimme kehitettävää ruukkutuotannossa”, kertoo yrittäjä ja myyntijohtaja Oula Harjula InnoGreeniltä.

kuva
KUVA: INNOGREEN

InnoGreen on vihersisustusalan toimija, jonka missiona on elämänlaadun parantaminen luonnon avulla. InnoGreen suunnittelee, toteuttaa ja huoltaa vihersisustuksia ja viherseiniä sekä piharatkaisuja.

”Pääosa vihersisustuksessa käytettävistä ruukuista valmistetaan Kaukoidässä. Euroopassa on joitakin ruukkuvalmistajia, muuta hekin osin valmistuttavat ruukkunsa Kaukoidässä. Rahtikriisi ja koronapandemia paljastivat ruukkutuotannon haavoittuvuuden”, Harjula taustoittaa.

Koronan vuoksi tehtaat pysähtyivät, ja rahtikriisin vuoksi kuljetuksissa ja sitä kautta ruukkujen saatavuudessa ilmeni haasteita.

kuva
KUVA: INNOGREEN

”On myös valitettava fakta, että ruukkujen valmistusolosuhteita ei tunneta. Näiden syiden vuoksi aloimme kehittää omaa kotimaisesta koivuvanerista valmistettua ruukkusarjaa. Tuotekehityksen tuloksena syntyi Koivu-ruukkusarja, jonka ensimmäiset mallit tuotiin markkinoille toukokuussa”, kertoo Harjula.

Ajattomasti muotoiltuja ruukkuja kotimaisesta koivusta

InnoGreenin Koivu-ruukkusarja on ajattomasti muotoiltu ja tuotettu vastuullisesti. Muotoilunsa ansiosta ruukut sopivat erilaisiin tiloihin ja tunnelmiin. Sisäruukkuina InnoGreen käyttää ruotsalaisen Orthexin kierrätysmuovista valmistamaa ruukkusarjaa.

”Koivu-ruukkusarjan muotoiluun on haettu inspiraatiota Alvar Aallosta ja Artekista. Nastolalaisen hienopuusepän kanssa yhteistyössä muotoilemamme ruukut valmistetaan tilauksesta Nastolassa. Ruukuissa käytettävä yhden millimetrin paksuinen Koskisen vaneritehtaan luja ohutvaneri tehdään kotimaisesta koivusta”, Harjula kertoo.

Tällä hetkellä sarjaan kuuluu lattiaruukkuja ja tilanjakajaruukkuja. Ruukkuja on saatavilla puunvärisenä sekä Tikkurilan värikartan sävyissä. Sarjaa laajennetaan lähitulevaisuudessa, ja sarjan tuotteiden hiilijalanjälkeä lasketaan parhaillaan.

”Amppeli ja hyllyn päälle asetettava ruukkumalli ovat kehitteillä. Näemme Koivu-sarjassa kansainvälistä potentiaalia, sillä ruukkumarkkinoilla kaivataan vastuullista näkökulmaa”, Harjula sanoo.

”Kotimaisten ruukkujen lisäksi asiakkaat ovat kiinnostuneita kotimaisista kasveista.

Suomalaista luontoa sisustukseen preservoimalla

InnoGreen tekee tutkimus- ja tuotekehitystyötä myös kasvien preservoinnissa. Preservoitujen kasvien tuotekehityksessä tähdätään huoltovapaaseen aidoista kasveista tehtyyn vihersisustukseen.

”Etsimme korvaavia ratkaisuja silkkikasveille, joiden myynnistä olemme luopumassa vastuullisuusnäkökohtien vuoksi. Sisustussammalesta on saatu hyviä kokemuksia, ja muidenkin preservoitujen kasvien käyttäminen on nousussa Euroopassa”, Harjula kertoo.

Preservoinnissa käytetään glyseriiniä, jolla käsitellyt kasvit ovat kierrätettäviä ja biohajoavia. Sisustuselementteinä preservoidut kasvit säilyvät muodossaan ja aidon värisinä jopa vuosikymmeniä.

”Kotimaisten ruukkujen lisäksi asiakkaat ovat kiinnostuneita kotimaisista kasveista, ja preservoinnin avulla kotimaiset havupuut ja varvut voitaisiin tuoda osaksi sisätilojen vihersisustusta. Aloitamme marraskuun aikana preservointimenetelmien testaamisen”, sanoo Harjula.

kuva
KUVA: VIHERSISUSTUS LUWASA

Vihersisustus luo toimistoon kodikkaan tunnelman

Työntekijöiden viihtyvyyteen panostamalla voidaan houkutella hybridi- tai etätyötä tekeviä työntekijöitä toimistolle. Kanssakäyminen toisten kanssa on tärkeää hyvinvoinnin kannalta, ja myös yhteys luontoon vaikuttaa hyvinvointiin.

Työpaikan sosiaalisia kontakteja voidaan tukea erilaisilla viihtyvyyttä lisäävillä ratkaisuilla, kuten vihersisustuksella. Toimitilasuunnittelussa elää yhä vahvempi käsitys elävien materiaalien myönteisistä vaikutuksista ihmisten viihtyvyyteen.

”Toimitilojen sisustuksessa tavoitellaan yhä useammin kodikasta ja yhteisöllistä tunnelmaa. Kotoisuutta ja viihtyisyyttä luodaan esimerkiksi eri paikkoihin epäsymmetrisesti asetelluilla pehmeälinjaisilla viherkasveilla tai pörröisellä sisustussammalella”, kertoo Vihersisustus Luwasan toimitusjohtaja Outi Nieminen.

Vihersisustus Luwasa on kotimainen perheyritys, jonka juuret kasvavat rakkaudessa luontoon. Luwasalaiset keskittyvät luomaan asiakkailleen tiloja, joissa ihmisen on hyvä olla.

Vesiviljellyt kasvit ovat allergiaystävällisiä

”Vihersisustuksen toteutustavan valintaan vaikuttaa se, millaista fiilistä tilaan haetaan. Toimistoissa kiinnostaa juuri nyt kodikkuus, toisaalta suurissa tiloissa suositaan usein isoja ja runsaita viherkasvikokonaisuuksia. Ykkösratkaisu julkisiin tiloihin on vesiviljelymenetelmämme”, Nieminen kertoo.

Vesiviljelykasvien allergiaystävällisyys huomioi kaikki tilojen käyttäjät. Luwasan vesiviljelyistutukset ovat täysin mullattomia. Kasvit kasvattavat juurensa puhtaaseen veteen ja kevytsoraan.

Vihersisustuksessa näkyy myös alan ammattilaisten suunnitteluosaamisen mahdollistama leikillisyys ja erilaisiin tiloihin sopivien ratkaisujen monipuolisuus.

kuva
KUVA: VIHERSISUSTUS LUWASA

”Esimerkiksi katosta ripustetut vihersisustukset ovat näyttäviä katseenvangitsijoita, jotka eivät vie lattiatilaa. Vaikkapa ravintoloissa kattototeutukset jättävät lattiat vapaiksi pöydille eivätkä estä työntekijöiden liikkumista tilassa”, sanoo Nieminen.

Tärkeä osa Luwasan palvelua on myös viheralan ammattilaisten suorittama täyden palvelun viherkasvihuolto.

”Vihreä pitää huolta ihmisestä ja me pidämme puolestamme huolta vihreästä”, sanoo Nieminen.

”Sammalseinät ovat helppohoitoisia ja näyttäviä.

Vihersisustuksessa panostetaan pitkäikäisiin ratkaisuihin

Tilan tunnelmaan voidaan vaikuttaa kasvivalinnoilla. Runsaat viherkasvitoteutukset ovat usein tunnelmaltaan eksoottisia, ja runsaudella voi luoda viidakkomaisen tunnelman.

”Elävät viherkasvit ovat säilyttäneet suosionsa. Nyt suositaan suurilehtisiä kasveja, runsaita istutuksia ja maanläheisiä sävyjä”, Nieminen sanoo.

Sisustussammalella ja -jäkälällä voidaan puolestaan tuoda sisustukseen asiakkaiden monesti toivomaa kotimaista, metsäistä tunnelmaa.

”Asiakkaat ovat kiinnostuneita vastuullisuudesta ja luonnon kannalta kestävästä kulutuksesta. Vastuullisesti kerätty ja ympäristöystävällisesti käsitelty sisustussammal vastaa tähän tarpeeseen. Niin sanottu kertakäyttökulttuuri on vaihtunut materiaalitietouteen ja ratkaisujen pitkäikäisyyteen panostamiseen”, kertoo Nieminen.

Sammal on kaunis ja monikäyttöinen ja sopii käytettäväksi myös tiloissa, joiden valaistusolosuhteet ovat haastavat muunlaiselle vihersisustukselle.

”Sammalseinät ovat helppohoitoisia ja näyttäviä. Sammal yhdistetään usein puusta valmistettuihin sisustuselementteihin. Sammalesta ja puusta toteutetut logoseinät ovat esimerkiksi todella suosittuja”, Nieminen sanoo.

kuva
KUVA: VIHERVIISIKKO OY

Silkkikasveilla vihreyttä haastaviin tiloihin

Erilaisilla kasveilla ja ruukuilla voidaan parantaa tilaan viihtyisyyttä ja luoda miellyttävä ympäristö työskentelylle. Viihtyisästi vihersisustetut sisätilat ja terassit luovat myönteisen ensivaikutelman yrityksessä vieraileville asiakkaille ja muille kävijöille.

”Pääsääntöisesti vihersisustuksessa luonto tuodaan sisätiloihin elävien kasvien avulla. Kun valaistusolosuhteet ovat eläville kasveille haastavat, tuovat silkkikasvit tiloihin vihreyttä, viihtyisyyttä ja kodinomaisuutta. Silkkikasvit valitaan siten, että ne ovat mahdollisimman elävän oloisia”, kertoo vihersisustaja Merja Kurki Viherviisikosta.

Kotimainen Viherviisikko on pääkaupunkiseudulla toimiva piha- ja vihersisustusalan toimija, joka tarjoaa viherratkaisuja yrityksille ja taloyhtiöille niin sisä- kuin ulkotiloihin.

”Silkkikasvi on hyvä viherelementti, mikäli tilassa valon määrä on vähäinen, tila on vetoisa tai elävien kasvien huoltaminen olisi haastavaa. Silkkikasveja ja eläviä kasveja voidaan yhdistellä jopa samaan ruukkuun”, Kurki sanoo.

Silkkikasvi on kustannustehokas ratkaisu, joka säilyy hyvännäköisenä vuodesta toiseen. Yksilölliset silkkiset viherseinät toimivat tiloissa, joissa viherseinää ei voida hoitaa tai jossa ei ole luonnonvaloa.

”Valikoimastamme löytyy runsaasti erilaisia silkkikasveja monenlaisiin sisustusratkaisuihin. Korkeissa tiloissa elävää viherseinää voidaan jatkaa silkkisenä, mikäli osassa seinästä kasvu- tai huolto-olosuhteet ovat haasteelliset eläville kasveille. Silkkiseinäkin vaatii kohdevalon, jotta sisustuselementti tulee parhaiten esille”, kertoo Kurki.

”Silkkikasvi on kustannustehokas ratkaisu.

kuva
KUVA: VIHERVIISIKKO OY

Toivottu tunnelma runsaista valikoimista

Silkkikasvit sopivat myös tiloihin, joissa sisustus on alttiina ilkivallalle. Esimerkiksi kauppakeskusten sisustuksessa silkkikasvi kestää kovempaa kulutusta.

Viherviisikko on toteuttanut silkkikasveista mm. ruokakauppojen sisustuksia. Silkkiset viherseinät elävöittävät hedelmä- ja vihannesosastoa, ja myymälän kattoon sekä hyllyille asetetut silkkikasvi-istutukset tuovat tilaan vehreyttä.

”K-Supermarket Mustapekassa vihersisustuksella piilotettiin katon palkkeja ja tilassa olevia pylväitä tuoden tilaan useilla silkkisillä viherseinillä asiakkaita houkuttelevan herkullinen ympäristö. K-Market Pikkupekan silkkikasviseinä puolestaan tuo hedelmä- ja vihannesosastolle puutarhamaista tunnelmaa ja kodikkuutta”, Kurki kertoo.

Silkkikasvien pölyjen pyyhkiminen on hyvä tehdä säännöllisesti, ja pari kertaa vuodessa tehdään perusteellisempi huolto. Viherviisikolta löytyy huoltopalvelu elävien- ja silkkikasvien hoitamiseen.

Tällä hetkellä suosittuja ovat isolehtiset peikonlehdet, kumipuu ja lyyraviikuna, joita saa sekä elävänä kasvina että silkkikasvina. Suosittuja ulkokasveja ovat mm. tuijat ja puksipuut.

”Tämän päivän silkkikasvit ovat erittäin hyvälaatuisia. Silkkikasveja on tarjolla laidasta laitaan ja eri kokoluokissa aina useiden metrien korkuisiin puihin saakka. Isoissa puissa käytetään usein kestäväksi käsiteltyä aitoa runkoa”, Kurki kertoo.

Teksti: Merja Maukonen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 1/2024

prointerior-lehti
mainos_1052
mainos_1036

AJANKOHTAISTA




Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »