mainos_885

Runko ja rakennustuotteet (auringonsuojaus, ikkunat)

Ikkunat uusimalla suuri säästö energiankulutukseen

artikkelikuva: Ikkunat uusimalla suuri säästö energiankulutukseen

Ikkunalasin alkuperäinen tarkoitus oli laskea päivänvaloa sisään sekä mahdollistaa läpinäkyvyys toimien samalla suojana säätä ja tuulta vastaan. Lasin perustoiminto on säilynyt samana, mutta nyt voimme vaatia useamman lasin yhdistelmältä paljon enemmän.

Nykyisin tavoitteena on parhaan mahdollisen sisäilmaston aikaansaaminen mahdollisimman alhaisella energiankulutuksella ja ympäristövaikutuksilla. Tässä mielessä lasi on kehittynyt ehkä tärkeimmäksi rakennusmateriaaliksi.

Energiansäästölasit parantavat sisäilmastoa vähentämällä kylmien lasipintojen aiheuttamaa vedontunnetta ja säteilyhaittoja. Lisäksi ne vähentävät lämmitysenergian tarvetta ja tietenkin alentavat energiakuluja. Vaatimusten kiristymisen vuoksi tarvitaan usein jo kaksi energiansäästölasia samaan useampilasiseen rakenteeseen. Näin vältyt korkeidenkin ikkunoiden läheisyydessä epämiellyttävältä kylmän hohkalta ja –vedolta.

Pilkington Optitherm™ S1N energiansäästölasi koostuu tavallisesta kirkkaasta lasista, joka on pinnoitettu selektiivisellä pinnoitteella. Se sekä läpäisee auringon lyhytaaltoisen säteilyenergian, että heijastaa takaisin pitkäaaltoista, huoneesta ulos pyrkivää lämpösäteilyä.

kuva

Ikkunoiden auringonsuojauksen merkitys on lisääntynyt rakennusten energiatehokkuuden parantumisen myötä. Nykyään rakennukset ovat hyvin eristettyjä, eivätkä ne hukkaa lämpöä. Auringonsuojauksen avulla voidaan estää liikalämmön pääsy huonetiloihin ja näin mahdollistaa auringonpaisteellakin miellyttävät olosuhteet, myös suurien ikkunapintojen takana.

Ikkunalasituksessa oleva auringonsuojaus on huoltovapaa ikkunan käyttöiän kestävä ominaisuus ja lisäksi esimerkiksi Pilkington Suncool™ -tuotteet toimivat aina auringonsuojauksen lisäksi myös tehokkaina lämmöneristyslaseina.

Auringonsuojauksen tuoma säästö on merkittävä. Mikäli ikkunassa ei ole auringonsuojaa, on auringon energian kokonaisläpäisy yli 50%. Auringonsuojauksella auringon energiasta läpäisee lasituksesta riippuen alle 30%. Laskelmassa on käytetty Tilastokeskuksen keskiarvoa auringon kokonaisenergiasta jäähdytyskaudella kesä-, heinä- ja elokuussa, kun ikkunat suuntaavat pystyasennossa etelään.

Sähkön spot keskihinta helmikuussa 2023 on noin 10c/kWh ja rakennuksen jäähdyttämiseen tarvitaan energiaa noin kolme kertaa enemmän kuin lämmitykseen, joten jäädytysenergian hinnaksi muodostuu 30c/kWh.

kuva

Esimerkkilaskelmassa ikkunan pinta-alana on yksi neliömetri. Näillä arvoilla jäähdytyskauden säästöksi Pilkington Suncool™ 70/35 auringonsuojalasilla muodostuu 21,46€/m2. Jos ikkunan pinta-alaa on 10 m2, on kokonaissäästö 214,60 euroa. Nykyaikaisten ikkunoiden elinkaareksi voi laskea 20 vuotta, joten näillä arvoilla kokonaissäästö energiakustannuksissa on 4292 euroa. Tämä on huomattava osuus ikkunaremontin kokonaiskustannuksista. Uusimalla ikkunat Pilkington Suncool™ laseihin säästää rahaa, mutta tärkeintä on asumismukavuuden parantuminen rakennuksen lämpenemisen vähentyessä.

Lue lisää auringonsuojauksesta ja energiansäästöstä!

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

LUE MYÖS

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

mainos_926

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »