mainos_1043

Projektiesittelyt (matkailu ja kulttuurirakennukset)

Inspiraationa Itämeri

artikkelikuva: Inspiraationa Itämeri

Tallink M/S MyStarin tilasuunnittelussa on panostettu kulkemisen sujuvuuteen. Sisustuksessa luodaan erilaisia tunnelmia ja leikitellään väreillä. Itämeren henki näkyy väri- ja kalustevalinnoissa sekä video- ja kuvataiteessa.

Kohdetiedot: Tallink MyStar
Tilaaja: Tallink Silja Oy
Sisustussuunnittelu: dSign Vertti Kivi & Co.

TALLINKIN UUSI alus M/S MyStar aloitti joulukuussa 2022 liikennöinnin Helsinki-Tallinna-reitillä. Teknisesti edistyneellä matkustaja-autolautalla on 12 kantta, ja laivalle mahtuu 2 800 matkustajaa sekä 750 ajoneuvoa. Tallinkin M/S MyStar ja M/S Megastar muodostavat liikennöintikokonaisuuden Helsingin ja Tallinnan välille.

MyStarin sisustussuunnittelusta vastasi sisustusarkkitehtitoimisto dSign Vertti Kivi & Co, jonka käsialaa on myös Megastar-laivan sisustus. dSign Vertti Kivi & Co:n portfolioon kuuluu yli 2 000 kohdetta laivoista lentokoneisiin, hotelleihin ja kauppakeskuksiin sekä muihin kohteisiin.

Tallink Silja ja pääsuunnittelija Vertti Kivi kertovat sisustussuunnittelun lähtökohdista Tallink Siljan tiedotteissa ja MyStar-blogissa. Kivi avaa suunnittelua myös dSign Vertti Kivi & Co:n internetsivuilla.

Tilasuunnittelun lähtökohtana sujuva asiakaspolku

MyStar ja Megastar ovat ulkoiselta ilmeeltään samankaltaisia, mutta sisustukseltaan kumpikin on ainutlaatuinen. MyStarin sisustussuunnittelussa lähdettiin liikkeelle nykypäivän ja tulevaisuuden laivamatkailun tarpeista.

MyStarin tilasuunnittelussa on panostettu matkustajavirtojen sujuvoittamiseen. Laivan aulatiloihin saavutaan kahden sisäänkäynnin kautta. Aulasta voi edetä laivan muihin osiin.

Laivan 14 julkista tilaa on suunniteltu luonteeltaan erilaisiksi orientoitavuuden parantamiseksi. Asiakaspolulla tunnelmat vaihtuvat tilasta toiseen siirryttäessä, mikä houkuttelee seikkailemaan ja tutustumaan eri tiloihin.

Tilat on suunniteltu ilmaviksi ja näkymät tilojen välillä ovat avoimia. Myös merinäkymä avautuu useista kohdista eri puolilla laivaa. Värimaailmassa tuodaan esille kirkkaita ja raikkaita sävyjä, joille tummat sävyt muodostavat taustan.

Itämeren tunnelma näkyy sisustuksessa

Laivan visuaalisen ilmeen lähtökohtana oli elämysten luominen. Itämeren alueen luonto ja kulttuuri ovat toimineet sisustussuunnittelun inspiraation lähteinä. Sisustuksen teemaksi valittu Beauty of the Baltic Sea ilmentää Itämeren tunnelmaa.

Skandinaavista ja Itämeren ilmettä tuodaan esiin ainutlaatuisilla videoteoksilla ja MyStarille suunnitelluilla Itämeri-aiheisilla teoksilla. Teosten yksityiskohdat vedenalaisista kasveista, lintujen sulista ja rantakallioista kertovat Itämeren tarinaa.

Tilojen tunnelman luomisessa myös pintamateriaalit, pintojen kontrastit, värimaailma ja valaistus ovat avainasemassa. Tunnelmavaihteluita eri vuorokaudenaikojen välillä voidaan luoda myös mukautuvan ja monipuolisen valaistuksen avulla.

”Laivan visuaalisen ilmeen lähtökohtana oli elämysten luominen.

”Tiloissa on leikitelty värien kanssa ja laivan jokainen alue synnyttää matkustajassa erilaisen tunteen. Olemme käyttäneet paljon hohkaavia pintoja, jotka sytytetään henkiin erilaisilla valaistusratkaisuilla. Myös eri vuorokaudenajat on otettu väreissä, pinnoissa, sävyissä ja valoissa huomioon”, Vertti Kivi kertoo MyStar-blogissa. (1)

Ostosmaailma MyStarin sydämessä

Keskeisellä paikalla sijaitsevan ostosmaailma Traveller Superstoren suunnittelussa on tähdätty kulkemisen sujuvuuteen. Ylellisen ja boutique-henkisen ostosmaailman läpi kulkiessaan matkustajat voivat tutustua myös tarjonnaltaan säännöllisesti uudistuvien pop up -myymäläpisteiden tarjontaan.

Ostosmaailman alemman kerroksen tilaan on haettu inspiraatiota viinikellareista, ja tila sopiikin hyvin esimerkiksi viininmaistajaisten tai muiden tuote-esittelyjen järjestämiseen. Myös ostosmaailman keskellä sijaitsevan portaikon vierellä olevalla elämyspisteellä voi järjestää maistiaisia.

Megastarilta tutut Business Lounge ja Comfort Lounge on tuotu MyStarilla nykypäivään. Uudessa Platinum Loungessa sijaitsevat eksklusiiviset first class -tilat, joissa voi nauttia ylellisestä välipalatarjoilusta hovimestarin palvelemana.

”Business Loungen sisustuksessa on ripaus messinkiä ja samettipintoja, kuten myös laivan à la carte -ravintolassa. Muualla laivassa on vaaleita ja raikkaita pintoja ja selkeitä sävyjä. Olemme halunneet luopua liiallisesta harmaudesta ja tummista sävyistä”, Kivi kertoo MyStar-blogissa. (1)

”Tilat on suunniteltu ilmaviksi ja näkymät tilojen välillä ovat avoimia.

Viihtyisiä oleskelutiloja sekä ravintoloita

MyStarin ravintolatarjonnasta löytyy erilaisia vaihtoehtoja matkustajien tarpeisiin kahviloista ravintoloihin ja anniskeluravintoloihin. Esimerkiksi kannen 9 peräosassa sijaitsevalla lasikatteisella Garden-alueella voi nauttia meren läheisyydestä ja maisemista.

Puistomainen Family Picnic -alue edustaa uudenlaista tilatyyppiä. Tilan suunnittelussa on huomioitu erityisesti perhematkailijoiden tarpeet. Alueelta löytyy muun muassa Lotte-leikkialue, kahvila ja levähtämiseen sopivia tiloja.

Family Picnic -alueen sisustuksessa näkyvät luonnonläheisyys ja värikkyys. Merihenkeä ja leikkisyyttä tuovat myös katosta roikkuvat riipputuolit sekä pirtinpöydät.

Laivan 46 hyttiä on suunniteltu etenkin rahtiliikenteen kuljettajien lepoa ajatellen, mutta ne ovat myös muiden matkustajien varattavissa. Saatavilla on erikoishyttejä kuten sviitti, toimistohyttejä, allergiahyttejä, invahyttejä ja lemmikkihyttejä. Laivalta löytyy koira-asiakkaille myös kenneltilat.

”Tiloissa on leikitelty värien kanssa.

Kalusteissa pehmeän pyöreitä linjoja

Tilojen kalusteet on suunniteltu MyStarin vaatimusten mukaisesti, ja laivalla käytetään myös uniikkeja kalusteita, mattoja, tekstiilipintoja ja laattoja vakiomallistoista löytyvien tuotteiden lisäksi. Tallink Silja, MyStarin pääsuunnittelija Vertti Kivi ja ISKUn muotoilujohtaja Antti Olin kertovat MyStar-blogissa laivan kalustesuunnittelusta. (2)

Kivi on suunnitellut laivalla käytettävän ISKU MyFlow®-kalusteperheen, johon kuuluu laaja valikoima erilaisia kalusteita. Kalustevalinnoilla haluttiin tukea lähituotantoa.

”MyFlow on laaja tuoteperhe, joka edustaa ISKUn uutta suunnittelun linjaa. Voimakkaat pyöreän pehmeät linjat yhdistävät tätä laajaa valikoimaa. MyFlow onkin todellinen allround-tuoteperhe, joka soveltuu mitä moninaisimpiin tiloihin ja tarpeisiin, kuten laivoihin”, Olin kertoo MyStarblogissa. (2)

Tuoteperheen kalusteet sopivat erilaisiin tiloihin ja tarpeisiin. Laadukkaat ja viehättävät kalusteet on suunniteltu kestämään kovaa kulutusta.

Lähteet:

fi.tallink.com/medialle/-/cision/expanded-release/ba0a7ea3fcee6fbd

fi.tallink.com/blogi

www.dsign.fi/dsign-news/itameren-uusin-tahti-tallinkin-mystar-on-dsignin-suunnittelema

(1) https://fi.tallink.com/blogi/-/blogs/mystarin-sisustussuunnittelu-edistyy

(2) fi.tallink.com/blogi/-/blogs/mystarille-iskun-kalusteita

Teksti: Merja Maukonen
Kuvat: Tallink Silja

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 1/2024

prointerior-lehti
mainos_1052
mainos_1036

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »