mainos_1077

Projektiesittelyt (kasvatuksen ja opetuksen rakennukset)

STEP-koulutuksen Järvenpään kampusalueen uusi rakennus on ekologinen ja toiminnoiltaan joustava nykyaikainen oppilaitosrakennus

artikkelikuva: STEP-koulutuksen Järvenpään kampusalueen uusi rakennus on ekologinen ja toiminnoiltaan joustava nykyaikainen oppilaitosrakennus

STEP-koulutuksen Järvenpään kampusalueen uusi oppilaitosrakennus, Lastu toimii kaikkien yhteisenä kokoontumispaikkana, joka tuo yhteen oppilaitoksen monet eri toiminnot. Samalla se täydentää useista rakennuksista muodostuvan kampuksen yhdeksi kokonaisuudeksi, jossa eri aikoina toteutetut rakennukset asettuvat luontevasti vuoropuheluun.

Kohdetiedot: STEP-koulutuskampuksen uudisrakennus LASTU
Tilaaja: Kirkkopalvelut ry / Antti Kervinen
Arkkitehtisuunnittelu: OOPEAA
Pääarkkitehti: Anssi Lassila
Projektiarkkitehdit: Tuuli Tuohikumpu ja Timo Etula
Pääurakoitsija: Arkta Rakennuskultti Oy
Rakennuttajakonsultti: Sweco Finland Oy

JÄRVENPÄÄN OPISTON kampusalue on alun perin muodostunut 1940-luvun lopussa järjestetyn kutsukilpailun voittaneen Dag Englundin ja Toivo Pellin ehdotuksen pohjalta. Kampuksen vanhin edelleen käytössä oleva rakennus on vuonna 1949 valmistunut, kilpailun voittaneiden arkkitehtien suunnittelema rakennus. 1960-luvulla valmistuneet kappeli-auditorio ja kirjasto ovat Dag Eklundin käsialaa.

Vuosikymmenten varrella kampusta on jatkuvasti täydennetty uusilla rakennuksilla, ja nyt valmistunut rakennus Lastu tuo jälleen oman aikansa kerrostuman opistoalueen kokonaisuuteen. Terveydenhuollon ammattien sekä kauneus- ja hiusalan opetustilojen lisäksi rakennuksessa on iso monitoimisali, seminaaritilat ja kuntosali. Koulutuskeskuksen tarpeisiin suunniteltuja tiloja voidaan myös vuokrata erilaisiin kokoontumisiin, esityksiin ja kokouksiin. Uudessa oppilaitosrakennuksessa on myös opiskelijoiden ylläpitämä kahvila ja kauneushoitola sekä aikuisten erityisopetukseen tarkoitettuja tiloja.

”Julkisivuun integroitu puurimoitus on muunnelma perinteisistä rimalaudoista.

Sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää rakentamista

Uusi oppilaitosrakennus on tietoisesti haluttu toteuttaa mahdollisimman ekologisesti. Samalla on haluttu luoda joustavia ja toimivia tiloja monimuotoiseen käyttöön sosiaalisesti kestävällä tavalla. Puun luonnollisia ominaisuuksia rakennusmateriaalina hyödyntävä rakennus tarjoaa inspiroivia ja viihtyisiä tiloja oppimiseen ja alueen yhteisön yhteiseen käyttöön.

Uusi, kampusta täydentävä rakennus on huolellisesti sovitettu maisemaan ja alueen olemassa oleviin rakennuksiin. Rakennuksen vaalea väri sitoo sen osaksi ympäröivien rakennusten kokonaisuutta. Sen muoto on harkitusti suunniteltu niin, että se on mittakaavaltaan ihmisen mittainen ja helposti lähestyttävä. Tilaohjelmaltaan rakennus on kuitenkin monipuolinen ja se tarjoaa tilavat puitteet sekä monimuotoisen, nykyaikaisesti järjestetyn opetuksen tarpeisiin, että yhteisöllisyyteen ja monenlaisille tapahtumille.

Arvostus puuta kohtaan rakennusmateriaalina oli keskeinen lähtökohta hankkeessa ja sille oli niin tilaajan kuin myös rakennuttajan ja käyttäjän edustajien vahva tuki. Puu tuo lämpöä ja ilmettä rakennukseen ja luo miellyttävän ilmapiirin oppimiselle ja yhdessäololle. Koulutustilojen lisäksi uusi oppilaitosrakennus Lastu, tarjoaa palveluita myös koko lähiseudun asukkaille Järvenpäässä. Rakennuksen sydämen muodostaa aulan leveä porras, joka toimii myös monitoimisalin laajennettuna katsomona isompien tapahtumien tarpeisiin.

Luonnonmateriaalien hyödyntäminen

Pääosin luonnonmateriaaleista valmistettu massiivipuurakenteinen rakennus on rakennettu CLT:stä ja myös väliseinät ja eristeet ovat puumateriaalia. Myös katto on puurakenteinen. Se on eristetty puumassalla ja peitetty metallilevyillä.

Julkisivuun integroitu puurimoitus on muunnelma perinteisistä rimalaudoista. Sen avulla luodaan valon ja varjon vaihtelua julkisivuun. Se muodostaa myös kantavaa massiivipuurakennetta suojaavan vaipan. Samalla se luo myös sisätiloja varjostavan elementin, joka heijastaa ja jakaa sisään tulevaa auringon valoa.

Puu on vahvasti läsnä myös sisätiloissa. Aulan tilassa ja käytävillä akustiset levyt ovat villaeristettyjä ja niiden pinta muodostuu puisesta rimarakenteesta. Sen avulla luodaan miellyttävä akustinen ympäristö. Sisustuksen väripaletti ammentaa puupintojen lämpimistä sävyistä ja toimii harmoniassa sen kanssa. Pinnat on käsitelty vain öljyllä eikä niissä ole käytetty muovilakkaa. Lattiamateriaalit ovat joko linoleumia, puulattiaa tai kierrätysmateriaaleista valmistettua mattoa.

”Puu on vahvasti läsnä myös sisätiloissa.

Yksiaineisuuden ansiosta on voitu välttää ylimääräisiä eristekerroksia. Rakenteen monomateriaalisuus mahdollistaa rakennuksessa käytettyjen materiaalien uudelleenkäytön tai kierrätyksen tulevaisuudessa. CTL-elementtien käyttö rakennuksen kantavana rakenteena puolestaan on mahdollistanut työmaavaiheen pitämisen lyhyenä ja rakentamisen aikaisen kuormituksen ympäröivälle maastolle mahdollisimman vähäisenä. Tontin puustoa on kyetty säilyttämään mahdollisimman paljon ja pihasuunnittelulla on pyritty myös luomaan ihanteelliset puitteet varjoisuudelle lämpökuorman vähentämiseksi. Talon ympärillä olevalla pihalla on säilytetty mahdollisimman paljon alkuperäisiä korkeita mäntyjä. Vapaasti kasvava luonnonnurmi peittää maan muodostaen vahvan yhteyden ympäröivän luonnonmaisemaan.

Yhdessä materiaalin kanssa luonnonvalo toimii tärkeänä osana rakennuksen kokonaisuutta. Korkeat, koko seinän mittaiset ikkunat avautuvat uuden kampustalon keskusaulasta ulos järvelle. Avoimet näkymät yhdistävät sisätilat saumattomasti ympäröivään maisemaan. Luonnonvalon optimoimiseksi rakennuksessa on etelään aukeavat kattolyhdyt, jotka tuovat epäsuoraa luonnonvaloa sisätiloihin. Ne toimivat myös savunpoistoluukkuina. Rakennuksessa hyödynnetään maalämpöä.

Joustavat tilat tarjoavat puitteet monenlaiseen toimintaan

Rakennus tarjoaa monipuolisen sarjan erilaisia joustavasti muunneltavissa olevia tiloja. Se sisältää monitoimisalin, jota voidaan käyttää joko yhtenä suurena tilana tai jakaa useaan pienempään tilaan tarpeen mukaan. Joustavat opetustilat puolestaan soveltuvat sekä opetukseen paikan päällä että etäopetukseen. Rakennuksen monialainen käyttö ja tilojen joustavauus tuovat uutta arvoa koko kampukselle. Se mahdollistaa monipuoliset toiminnot ja täydentää ja tukee olemassa olevia rakennuksia. Näin uusi rakennus tuo pitkäikäisyyttä myös olemassa oleviin rakennuksiin.

Korkeakattoinen monitoimisali muodostaa uuden kampustalon sydämen. Monitoimisali on suunniteltu niin, että se voidaan helposti muuntaa täysin varustelluksi teatteri- ja esitystilaksi, jossa on huippuluokan valaistus- ja äänijärjestelmät. Yksinkertaisella verhojärjestelmällä, joka erottaa tilat tehokkaasti toisistaan sekä akustisesti että visuaalisesti, sali voidaan myös jakaa kolmeen pienempään tilaan erilaisten tarpeiden mukaan. Lavatekniikka on piilotettu seinien sisään ja katon muoto antaa rytmiä suureen tilaan.

Monitoimisalin kattorakenteen muoto heijastuu myös ulkonäössä, mikä antaa rakennukselle tunnistettavan muodon ja selkeän identiteetin. Kattolyhdyt antavat rakennuksen hahmolle rytmiä, joka lisää entisestään rakennuksen veistoksellista luonnetta. Ne tuovat valoa ja tilan tuntua sisätiloihin muodostaen pieniä, kutsuvia kokoontumistiloja, jotka tukevat hyvin ammattikoulutuskeskuksen joustavaa opetustyyliä.

”Rakennus tarjoaa monipuolisen sarjan erilaisia joustavasti muunneltavissa olevia tiloja.

Yhteiseen tekemiseen kutsuvat opetuksen tilat

Aulan leveä keskiporras toimii opiskelijoiden epävirallisena kohtaamispaikkana rakennuksessa. Opetustilat jäsentyvät keskiportaan ympärille. Luokkahuoneet on huolellisesti suunniteltu niin, että ne tarjoavat puitteet sekä opetukseen paikan päällä että etäopetuksen tarpeisiin. Rakennuksessa on myös luokkahuoneita, jotka on erityisesti suunniteltu tarjoamaan alustan hybridioppimiselle, kuten esimerkiksi terveydenhuollon käytäntöjen simulointiin sekä sairaalahoidossa että kotihoidossa. Rakennuksessa on myös kampaamostudioita. Ne toimivat päiväsaikaan koulutustiloina ja muuntuvat iltapäivisin liiketiloiksi.

Hius- ja kauneusalojen luokkahuoneet sekä yleiset opetustilat on sijoitettu toiseen kerrokseen, jossa on myös sarja monipuolisia taiteille omistettuja tiloja. Taidetilat ovat hyvin varusteltuja ja niissä on muun muassa uuni keramiikkatyötä varten ja huippuluokan sahakoneet. Opettajien työtilat sijaitsevat siivessä toisessa kerroksessa. Siiven opettajatiloista on näkymä ensimmäisen kerroksen monitoimisaliin.

Kampus osana kulttuurihistoriallisesti arvokasta rakennetun ympäristön kokonaisuutta

Järvenpään STEP-opiston kampus sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Tuusulanjärven rannalla. Järven ympäristössä on useita historiallisesti merkittäviä taiteilijahuviloita, ja opistoalue on osa Vanhan Tuusulan Rantatien rakennettua kulttuuriympäristöä ja osa Tuusulanjärven länsirannan kulttuuriympäristöä.

Opiston vierestä kulkeva Järvenpääntie on osa alueen kulttuurihistoriallisesti merkittäviä kohteita yhdistävää reittiä. Alueen nähtävyyksiin kuuluvat arkkitehti Lars Sonckin vuonna 1904 suunnittelema säveltäjä Jean Sibeliuksen koti Ainola ja suomalaisen kirjailijan Juhani Ahon ja hänen vaimonsa Venny Soldan-Brofeldtin koti Ahola. Järven rannalla on myös 1901 rakennettu Järnefelt-suvun käytössä edelleen oleva Suviranta englantilaistyylisine puutarhoineen. Alvar Aallon vuonna 1969 säveltäjä Joonas Kokkosen kodiksi suunnittelema Villa Kokkonen on uusin taiteilijakodeista järven ympärillä.

Uusi opistorakennus Lastu täydentää opistokampuksen kokonaisuutta ja luo siihen uuden kerrostuman. Se on huolellisesti sijoitettu puiden ja kampuksen olemassa olevien rakennusten lomaan nivoen ne entistä selkeämmin yhteen yhdeksi kokonaisuudeksi. Ulkohahmollaan rakennus poimii ympäristön mittakaavan ja tuo siihen oman, veistoksellisen lisänsä.

Teksti: OOPEAA

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 2/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA




Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »