mainos_1077

Projektiesittelyt (vapaa-ajan ja viihtymisen rakennukset)

Näyttävä ja persoonallinen original Sokos Hotelli Puijonsarvi

artikkelikuva: Näyttävä ja persoonallinen original Sokos Hotelli Puijonsarvi

KUOPION ORIGINAL Sokos Hotelli Puijonsarvessa Visionary Design Partners Helsinki Oy sai vapaat kädet omaleimaisen tilakokonaisuuden luomiseen tilaajan luoman palvelukokonaisuuden ympärille. Hotellin vastaanotto, aulatilat ja koko sisääntulokerros muotoiltiin uudelleen. Hotelli luopui paikallisesta klassikko yökerhosta ja tilat muutettiin kokous- ja tapahtumakäyttöön, kun huomattiin niille olevan ajassa yökerhoa enemmän tarvetta. Klassinen bankettisali muuntuu niin tapahtumien auditorioksi kuin näyttäväksi juhlatilaksi erilaisiin tilaisuuksiin. Tilaaja halusi myös tarjota erilaisia, elämyksellisiä kokoustiloja asiakkailleen.

Historiallinen ympäristö sai arvoisensa, näyttävän ja tunnelmallisen tulkinnan. Eri vaiheissa rakennetut rakennusosat ja monimuotoinen tilakokonaisuus liittyvät yhteen saumattomasti ja sisääntulokerroksen eri tilojen rohkeasti erilaiset tunnelmat täydentävät toisiaan.

Original Sokos Hotelli Puijonsarven kohdalla Visionary Design Partnersin Jaana Ekman nostaa esiin tilaajan merkityksen. ”Puijonsarvessa tilaajalla oli valtava ymmärrys ajan hengestä ja siitä mitä asiakkaat haluavat. He luottivat suunnittelijaan täydellisesti kerrottuaan oman toiminnallisen visionsa kerrokselle. Suunnittelijan on helppo tehdä yhteistyötä rohkean ja ennakkoluulottoman tilaajan kanssa. Olimme heti samalla aaltopituudella.”

Jaana Ekman avaa ajatuksia Original Sokos Hotelli Puijonsarven persoonallisen kokonaisuuden takana: ”Puijonsarvessa haettiin hieman boutique hotellin yksilöllisyyttä, viihtyisää urbaania olohuonemaista ympäristöä. Tilaajalla oli halu saada hotellivieraiden lisäksi myös kaupunkilaiset istumaan iltaa ja järjestämään palavereitaan hotellin laajassa sisääntulokerroksessa, minne luotiin monipuolinen tilakokonaisuus hotellivieraiden ja kaupunkilaisten käyttöön. Ja tilaajan mukaan tässä on onnistuttu hienosti. ”

Kohti kansainvälisen tason hotelleja
Elämyksellisistä ja näyttävistä hotelleistaan tunnettu Jaana Ekman näkee hotellien nousevat trendit osana kansainvälistä kehitystä: ”Myös suomalaiset hotelliasiakkaat ovat muuttuneet rohkeammiksi ja matkustelleet maailmalla ja ulkomainen asiakasvirta kasvaa hyvää vauhtia. Siksi suomalaistenkin hotellien on noustava kaikilta osa-alueiltaan kohti kansainvälistä tasoa. Hotellien on oltava riittävän persoonallisia ja yksilöllisiä erottuakseen, ja toisaalta hotellien täytyy miettiä myös omaa profiiliaan paikallisesti. Hotelleilta odotetaan elämyksellisyyttä ja tarinaa kaiken takana. Viime vuosina myös tilaajien ymmärrys on muuttunut, ja rohkeuden ja oman näkemyksen merkitys on sisäistetty, että hotelleista ja hotelliketjuista muodostuu riittävän erilaisia suhteessa kilpailijoihin.”

”Niukkuus ja viileä, pelkistetty skandinaavinen ympäristö on jäämässä tältä erää taakse, ja hotelleilta odotetaan voimakkaammin yksilöllisyyttä ja persoonallisuutta. Myös ilmeeltään jäykän yhtenäiset hienostohotelliympäristöt 2 / 19 prointerior 33 jäävät taakse. Toki hotellibisneksessäkin tilat ovat vain yksi osa kokonaisuutta: myös hotellien palvelun on noustava korkealle tasolle. Tilat ovat lisäarvo, ja kokonaisuuden kaikki osat tukevat toisiaan.”

Nousevana trendinä Jaana Ekman näkee rosoisen elämyksellisyyden kaikille aisteille: ”Hotelleilta vaaditaan omaa persoonaa. Sattumanvaraisuus, jossa voidaan yhdistellä asioita, jotka eivät näennäisesti sovi yhteen, mutta silti näkemyksellinen kokonaisuus, tekee myös hotellisisustuksesta mielenkiintoisen ympäristön. Tottakai myös yleiset sisustamisen isot trendit, värikkyys ja boheemius, viherkasveilla sisustaminen, toisaalta kierrätysteema ja luonnonmukaisuus tulevat myös hotelleihin. Sitä kutsuvampi mitä sykähdyttävämpi, ja kaikille aisteille suunnattu elämyksellisyys – ja aina tulee parempi, kun suunnittelijaan luotetaan”, nauraa Jaana Ekman päälle.

Arkkitehdin ja sisustussuunnittelijan yhteistyöllä rikkaampia lopputuloksia
Arkkitehti Sampo Valjus on ollut vuosikymmenten varrella säännöllisesti mukana hotellihankkeissa, kehittäen hotellikokonaisuutta asiakkaan kanssa tarvittaessa vuosien ajan, ennen kuin projekti lopulta rakennetaan ja valmistuu. Esimerkkinä viimeisimmistä Torni hotelli Tampereella.

Sampo Valjus näkee sisutussuunnittelijoiden kiistattoman arvon hankkeissa: ”On aina ollut ilo työskennellä Suomen parhaimpien ammattilaisten kanssa. Sisustussuunnittelijat ovat aina tuoneet hankkeisiin uuden, elämyksellisemmän tason, mikä olisi muuten jäänyt tavoittamatta. Vertaisin tätä työskentelyä suosittuun Vain elämää- konseptiin: on ollut aina koskettavaa nähdä näiden näkemyksellisten suunnittelijoiden tulkinta rakennuksestani. Hankkeiden suunnittelutiimin useammat näkökulmat tekevät lopputuloksesta rikkaamman.”

Valjus näkee arkkitehdin roolin hankkeissa muuttuvan yhä selvemmin järjen ja turvallisuuden ääneksi, joka miettii, kuinka kokonaisuus sovitetaan yhteen, ja sisustussuunnittelija saa rauhassa keskittyä tilojen tunnelman ja elämyksellisyyden luomiseen. Hotellihankkeissa pääsuunnittelijan vastuullinen rooli korostuu, että kaikki tulee varmasti otetuksi huomioon erilaisten määräysten voimakkaasti säätelemässä ympäristössä, sekä toiminnallisesti ruuhkaisten aula- ja ravintolatilojen osalta, että hotellihuoneiden mikrokosmoksessa. Sujuvassa yhteistyössä sekä arkkitehti että sisustussuunnittelija auttavat toisiaan tekemään kohteesta parhaan mahdollisen.

Vastuullisuutta ja ympäristöarvoja
”Elämyksellisyys korostuu hotelleissa. Jokaisella hotellilla täytyy tänä päivänä olla oma persoonallinen tarina. Tämä on ollut jo vuosia voimistuva trendi, että jokaiselle hotellille luodaan omanlaisensa tarina, mitä tuodaan selkeästi sisustukseen. On ollut myös tärkeää korostaa paikallisuutta ja yksilöllisyyttä”, summaa Valjus.

Yhtenä keskeisenä trendinä hotellisuunnittelussa Valjus näkee hotellien toiminnallisuu- ”Hotelleilta odotetaan elämyksellisyyttä ja tarinaa kaiken takana. 34 prointerior 2 / 19 den vaatimusten paremman huomioimisen. ”Käyttäjänäkökulmaan, henkilökunnan tarpeiden huomioimiseen ja hotellin asiakkaille näkymättömän toiminnan tehokkaampaan järjestämiseen on alettu kiinnittää huomiota eri tavalla kuin aikaisemmin. Koska henkilökunnan toiminnan sujuvuus on hotelliliiketoiminnassa myös keskeinen kustannustekijä, itse hotellitoiminnan organisoimiseen panostaminen on karsinut aiemmin usein rakentamisen ehdoilla tehtyjen ympäristöjen epäkäytännölliset asiat pois.”

Valjus näkee seuraavana hotellirakentamisessakin voimistuvana trendinä vastuullisuuden ja ympäristöasiat, joihin hankkeissa halutaan kiinnittää merkittävästi aiempaa enemmän huomioita myös itse hotelliliiketoiminnan vaatimuksesta. Erilaiset rakennuksia ja hotelleja määrittelevät laatu- ja ympäristösertifikaatit ovat nousseet merkittäviksi, ja ne ohjaavat myös hotelleissa materiaalivalintoja, rakenteita ja talotekniikkaakin. Myös rakennusmääräykset ohjaavat tänä päivänä entistä voimakkaammin energia- ja ympäristöasioiden huomioimiseen hotellihankkeissa.

Hotellimaailman vaikutteet leviävät kiinteistökehityksen puolelle
Sampo Valjus näkee hotellimaailman vaikutteiden valuvan väistämättä myös kiinteistökehityksen puolelle. Hän nostaa esiin esimerkiksi Ouluun toteutetun Lipporannan alueen, missä rakennusten maantasokerroksiin suunniteltiin ja toteutettiin näyttävät yhteiset tilat.

”Asuntorakentamisen puolella yhteistiloja on pyritty toteuttamaan jo vuosikymmeniä. On ollut kuitenkin aivan selvää, etteivät nämä tilat toteudu riittävän kutsuvina ja valovoimaisina, ellei hankkeessa ole mukana sisustussuunnittelijaa, joka saa yhteistilat ottamaan vatsanpohjasta elämyksellisyydellään. ”

Lipporantaan toteutettiin hotellitasoiset yhteistilat, missä asukkaiden käyttöön on tarjolla esimerkiksi vierailijahuone, kokous ja oleskelutiloja kuntosalin lisäksi. Lipporannan sisustussuunnittelun on toteuttanut VDP Helsinki. ”Nämä tilat todella palvelevat asukkaita sillä ajatuksella, että pienempikin kämppä riittää, kun vierailijat kehtaa ottaa vastaan talojen yhteistiloissa sisustuksen ansiosta. Yhteistiloissakin sisustuksen on oltava riittävän korkeatasoinen ja laadukas, että se muuttuu osaksi asukkaiden arkea”, Valjus toteaa.

Teksti: Mari Jauhiainen
Kuvat: Lassi Saijets

Sokos Hotelli Puijonsarvi

Sokos Hotelli Puijonsarvi

Sokos Hotelli Puijonsarvi

Sokos Hotelli Puijonsarvi

Sokos Hotelli Puijonsarvi

Sokos Hotelli Puijonsarvi

Sokos Hotelli Puijonsarvi

Sokos Hotelli Puijonsarvi

Sokos Hotelli Puijonsarvi

Sokos Hotelli Puijonsarvi

Sokos Hotelli Puijonsarvi

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 2/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »