mainos_1077

Sisäpinnat ja tilaosat (lattiat ja päällysteet)

Lattiapinnoite parantaa akustiikkaa

artikkelikuva: Lattiapinnoite parantaa akustiikkaa

Uudenlaiset lattioiden polyuretaanipinnoitteet vaimentavat ääntä ja tekevät lattian pinnaltaan pehmeämmäksi ja miellyttäväksi kävellä. Samalla vaikkapa koulurakennusten erilaisiin tiloihin voidaan haluttaessa toteuttaa erivärisiä lattioita.

Askelääntä vaimentavilla lattiapinnoitteilla on mahdollista parantaa akustiikkaa esimerkiksi koulutiloissa. Hiljattain Rakennustietosäätiö myönsi Master Builders Solutionsin kehittämälle elastiselle MasterTop -lattiapinnoitteelle M1-luokan tuotesertifikaatin.

”Pinnoite soveltuu hyvin vaikkapa päiväkoti- ja koulurakennuksissa käytettäväksi, sekä uudis- että saneerauskohteissa. M1-luokitusta varten tehtyjen testien mukaan lattiapinnoitteella on erittäin alhaiset VOC-päästöt”, sanoo BASF:n rakennuskemikaalien markkinoinnin ja myynnin kehityksestä vastaava Severi Virtanen.

”Kyseessä on Mastertop 1327 -sarja, jossa on uudentyyppisiä äänenvaimennusominaisuuksia.” Virtasen mukaan pilottikohteina Suomessa on ollut useita koulurakennuksia. Uutta pinnoitetta on jo asennettu muun muassa Uramon kouluun Riihimäellä, missä lattiat ovat väriltään osin punaisia ja osin harmaita. Muita asennuskohteita ovat olleet Kinnarin koulu Espoossa ja Hyökännummen koulu Riihimäellä.

kuva

Monenvärisiä mattapintoja

Asennusvaiheessa betonipinnan päälle lisätään ensiksi pohjusteaineet. Sitten välikerroksena ääntä vaimentava massa ja sen jälkeen kovempi polyuretaani. Pintaan tulee pintalakka, jonka väri voi vaihdella.

Virtanen arvioi polyuretaanipinnoitteen vaikuttavan monella tavalla myönteisesti sisustuksen yleisilmeeseen.

”Sen lisäksi, että pinnoite vaimentaa ääntä, se myös näyttää hyvältä. Sillä saadaan aikaan kauniita ja tyylikkäitä mattapintoja.”

”Samaan rakennukseen voidaan helposti tehdä erivärisiä lattiapintoja, vaikkapa tilojen erilaisten käyttötarkoitusten mukaan. Yksi vaihtoehto on ’marmoroitu’ lattiapinta, jollaista nykyään käytetään paljon esimerkiksi toimistohotelleissa”, Virtanen mainitsee.

”Pinta voidaan toteuttaa myös hiutalepintana. Yksivärisissä pinnoissa lika näkyy helpommin.” Virtanen vakuuttaa pinnoitteen kestävän lattioissa hyvin, myös saneerauskohteissa.

”Pinnoitettu lattia tuntuu jalan alla mukavan pehmeältä, toisin kuin esimerkiksi kova epoksi- tai betonilattiapinta.”

”Uusi pinnoite on saumaton ja helppo pitää puhtaana. Se on myös asennusteknisesti varma ratkaisu.”

Pinnoitteen asennukseen koulukohteessa menee tyypillisesti noin neljästä viiteen päivää, minkä jälkeen materiaalin kovettuminen kestää viisi päivää.

Uutta tekniikkaa lattiarakentamiseen

Nykyisin Master Builders Solutions tarjoaa rakennusten ja lattioiden suunnittelijoille myös suunnitteluapua.

”Kaikki yhtiön myynti-insinöörit palvelevat arkkitehtisuunnittelijoita ja esittelevät uusia innovaatioita arkkitehtitoimistoille. Esimerkiksi pinnoitus- ja vedeneristystuotteiden saralla on tarjolla erilaisia ratkaisuja. Myös suunnittelutyökaluja on saatavilla”, kertoo Virtanen.

Hän muistuttaa, että uusilla tekniikoilla ja ratkaisuilla voidaan saada aikaan samanaikaisesti sekä kustannussäästöjä että kestäviä ja turvallisia lattioita.

”Jos lattioissa on nousevan kosteuden ongelma, yksi vaihtoehto on hengittävä epoksipinnoite. Siinä tosin on kovempi pinta kuin polyuretaanipinnoitteessa”, Virtanen pohtii.

”Esimerkiksi Helsingin Malmin sairaalassa uusitaan lattiapintoja MasterTop 1730 -pinnoitteella, joka on diffuusioavoin järjestelmä. Diffuusioavoimet järjestelmät mahdollistavat kosteuden poistumisen myös pinnoitteen kautta.”

”Lattiapinnoitteiden lisäksi rakennuskemikaalien tuotevalikoimassa on muun muassa betonin lisäaineita, kemiallisia ratkaisuja maanalaiseen rakentamiseen sekä käsin levitettäviä ja ruiskutettavia vedeneristeitä, samoin kuin saumamassoja sekä betonin korjaus- ja suojausratkaisuja.”

Lisätietoja: www.master-builders-solutions.basf.fi

Teksti: Ari Mononen

kuva

kuva

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 2/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »