mainos_1086

Projektiesittelyt (kohteessa mukana)

Pronssilevyt kruunaavat Budapestin uuden hotellin

artikkelikuva: Pronssilevyt kruunaavat Budapestin uuden hotellin

Unkarin pääkaupunkiin Budapestiin avataan lähitulevaisuudessa uusi Hard Rock Hotels -ketjun neljän tähden hotelli, jossa on kaikkiaan 133 huonetta. Hard Rock Hotel Budapest valmistuu näillä näkymin alkukesästä 2020. Aurubis Finland toimitti hotellin työmaalle Nordic Royal alumiiniprossimateriaalia niin julkisivuja kuin sisätilojakin varten.

Uusi Budapestin hotelli on Hard Rock Hotels -ketjun ensimmäinen hotelli, joka sijaitsee itäisessä Keski-Euroopassa. Hotelli avataan lähikuukausina Budapestin VI kaupunginosaan, entisen Instant Pub & Hostelin paikalle. Alue tunnetaan Budapestin Broadwaynä, koska siellä on teattereiden, klubien ja ravintoloiden keskittymä.

Myös uuteen hotelliin on tulossa useita ravitsemusliikkeitä, muun muassa unkarilaisen ja amerikkalaisen keittiön ruokiin keskittyvä Sessions- ravintola sekä Constant Grind -aulabaari. Sen sijaan Hard Rock Cafe -ketjun kahvilaa hotelliin ei ainakaan toistaiseksi ole tulossa.

Hotellin lähituntumassa on 1800-luvun loppupuolella rakennettu Andrássy-bulevardi, joka liitettiin UNESCOn maailmanperintökohteiden luetteloon vuonna 2002. Bulevardin varrella on paljon historiallisia rakennuksia, kuten Budapestin oopperatalo, Baletti-instituutti, Ferenc Hoppin itäaasialaisen taiteen museo sekä Unkarin taidekorkeakoulu.

kuva

Kulmatontilla sijaitsevaan hotellikokonaisuuteen kuuluvat uudisrakennus sekä uusittu vanhempi rakennus, jonka neljännen ja sitä ylempien kerrosten seinärakenne – niin sanottu julkisivukruunu – on kiiltävää ja perforoitua kullanväristä alumiinipronssia. Materiaalin toimitti Aurubis Finland Oy.

Niin ikään hotellin sisätila-arkkitehtuuriin on suunniteltu monentyyppisiä kupariratkaisuja.

Julkisivuihin haettiin toimivia materiaaleja

Hard Rock Hotel Budapestin suunnitteli Studio 100 Architects -toimisto, joka on aiemminkin suunnitellut unkarilaisia hotelleja. Toimisto ilmoittaa keskeiseksi tavoitteekseen luoda kestäviä ja toiminnallisia rakennuksia, joiden suunnittelussa on kiinnitetty huomiota myös energiansäästöön ja kestävään kehitykseen.

Toimisto on viime vuosina piirtänyt hotellien ohella muun muassa useita suuria toimisto- ja liikerakennuksia. Hard Rock Hotelin lisäksi Budapestissä on rakenteilla Studio 100 Architectsin suunnittelema BudaPart Gate -aluekeskuskompleksi, johon kuuluu suuren kauppakeskuksen lisäksi useita ravintoloita sekä toimistohotelleja.

Aurubis Finland tuli mukaan Hard Rock Hotel Budapestin rakennushankkeeseen alkuvuodesta 2018.

”Olimme tiiviisti mukana jo projektin alkuvaiheessa ja etsimme eri toteutusvaihtoehtoja yhdessä tilaajan ja arkkitehdin kanssa”, kertoo kuparimateriaaleja valmistavan Aurubis Finland Oy:n myynti- ja projektipäällikkö Juha-Pekka Susi.

Pohdittavina olivat muun muassa hotellin julkisivun tekninen toteutus sekä siihen tarvittavat kuparimateriaalit ja niiden oikeat mitoitukset.

”Esimerkiksi kuparituotteiden leveysmitat on hyvä varmistaa ennalta, jotta ne eivät aiheuta työmaalla yllätyksiä ja kenties muutoksia suunnitelmiin”, Susi korostaa.

kuva

Pronssijulkisivu säilyttää värinsä

Kupari ylipäätään on tyylikäs ja hieno luonnontuote, joka on rakennusmateriaalina myös erittäin pitkäikäinen. Kuparipohjaisilla materiaaleilla pystytään toteuttamaan hyviä rakennuksia, joissa on arvokkuutta ja erikoisuutta.

Hotellin julkisivumateriaaliksi valittiin 1,2 mm:n paksuinen Nordic Royal -alumiinipronssi, joka ei patinoidu ajan kanssa vaan säilyttää kultaisen värinsä. Raaka-aine tuotiin Aurubiksen Saksan tehtaalta Aurubis Finland Oy:n tehtaalle Poriin, missä se jatkojalostettiin ja viimeisteltiin.

Nordic Royal -materiaalien käyttö rakentamisessa yleistyy koko ajan. Niillä saadaan aikaan monenlaisia näyttäviä ja korkealuokkaisia seinäpintoja, jollaisia olisi vaikea toteuttaa muilla materiaaleilla.

Varsinkin ulkomailla Nordic Royalia on jo käytetty paljon muun muassa julkisivu- ja kattomateriaalina, ei pelkästään Euroopassa vaan myös Aasiassa.

Hotelliprojektissa mukana ollut Aurubiksen kupariasiantuntija Michal Hudak täsmentää, että julkisivulevyä tarvittiin kaikkiaan noin 1 500 neliömetriä.

”Levyt toimitettiin hotellin yläkerrosten alumiinipronssijulkisivujen sekä sisääntuloaulan asennustöistä vastanneelle Alukonstrukt Kft -yhtiölle”, Hudak sanoo.

”Kuparilevyjä tilasi myös projektiyhtiö Rockwood Ingatlan Kft, joka asennutti niitä muihin sisätiloihin sekä ikkunoiden kuparirakenteisiin. Koko hotellin rakennuttajana toimi kiinteistösijoitusyhtiö Redwood Holding.”

kuva

Kuparimateriaaleja myös sisustuksessa

Pääosa Aurubiksen valmistamasta julkisivumateriaalista toimitettiin Unkariin yhtenä eränä.

”Hotellin sisäosiin asennettavien kuparimateriaalien viimeiset toimitukset ovat parhaillaan meneillään”, Susi mainitsee.

Hard Rock Hotelin sisätiloissa kuparia on tulossa muun muassa aulatilan ja käytävien seinäverhoiluihin, sisääntuloaulan kattoon ja hotellin vastaanottoon sekä hissien oviin. Sisätilojen verhoilulevyissä on montaa eri leveyttä ja myös niiden materiaalivahvuudet vaihtelevat.

Hotellin julkisivun kuparilevyt ovat rei’itettyjä ja osin läpinäkyviä.

”Ajatuksena on, että taustavalaistus näkyy julkisivun läpi pimeän aikaan. Arkkitehdin visio rakennuksen ’kultaisesta kruunusta’ toteutui hyvin”, Susi toteaa.

”Alun perinkin oli tarkoitus, että hotellin julkisivussa käytettäisiin kullanväristä materiaalia. Budapestiläisessä Studio 100 Architects -toimistossa vakuututtiin siitä, että Aurubiksen ehdottama Nordic Royal -alumiinipronssi oli oikea valinta.”

Outokumpu kehitti seoksen aikanaan Eurokolikoita varten.

”Materiaali näyttää messingiltä, mutta ei kuitenkaan tummu ajan myötä. Seos on yhtä kestävää kuin puhdas kupari, joten se kestää seinässä vähintään rakennuksen käyttöiän”, Susi vakuuttaa.

Teksti: Ari Mononen
Kuvat: Aurubis Finland Oy

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 3/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »