mainos_1008

Rakentaminen (ulkoalueet)
Yhteistyössä (Sisustusarkkitehdit SIO ry)

KOLUMNI

Luonnonkaunis kaupunki

artikkelikuva: Luonnonkaunis kaupunki

Urbaanit vihertilat tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia muotoilulle.

Uudistuvia kaupunginosia rakennetaan tiiviisti ja tehokkaasti. Modernit kerrostalot ovat tyylikkäitä, ne nojaavat lähelle toisiaan ja kiipeävät entistä korkeammalle. Julkisivuja katsellessa näyttää siltä, että kaupunkikuva on saanut yhä enemmän keskieurooppalaisia vaikutteita. Tonttien pinta-alojen pienentyessä vehreät viherkatot kurkistelevat yläilmoista ja taloyhtiöiden komeat istutukset kompensoivat pihamaan kokoa. Kaupunkikävelyillä havainnoidessaan muotoilijan silmään pistää erityisesti terassiparvekkeiden määrän kasvu.

Verrattuna aiempien vuosikymmenten parveketyyppeihin, nämä nykyterassit työntyvät näyttävinä katukuvaan eikä neliömäärissä ole ujosteltu. Kauttaaltaan lasitetut terassiparvekkeet muodostavat kiinnostavan vyöhykkeen ulko- ja sisätilan välille. Ulospäin näkyvät, persoonalliset valaistus- ja kalustusratkaisut herättävät uteliaisuuden: voisiko näissä katetuissa välitiloissa piileskellä uutta mielenkiintoista haastetta muotoilulle?

Luontoyhteys pitää mielen kirkkaana

Suomalaiset arvostavat luontoa ja rakastavat metsää. Tunnistamme luonnon hyvinvointivaikutukset, joita erilaiset tutkimukset vahvistavat: ihminen voi paremmin ollessaan kosketuksissa luontoon. Viime vuosina eri puolilla maailmaa on keskusteltu siitä, mihin luonnon parantava voima perustuu ja kuinka metsä vaikuttaa terveyteen ja henkiseen hyvinvointiin.

Jo Aristoteleen ajoista alkaen filosofit ovat tienneet sen, että kävely ulkoilmassa selkeyttää mielen ja auttaa ajattelemaan. Yhä tiiviimmin sisätiloissa aikaansa viettävä multitaskaajien sukupolvi joutuukin pohtimaan, kuinka säilyttää yhteys luontoympäristöihin nyt ja tulevaisuudessa. On keksittävä uusia keinoja, jotta nykyihmisen psykologinen sietokyky ei ylittyisi ahtaassa kaupunkielämässä, ja että ajattelu säilyisi kirkkaana jatkossakin.

kuva
Asuinkerrostalo Helsingissä.
Suunnittelu: Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Architects.

Pystypuutarhat säilyttävät vihreytensä ympäri vuoden

Muotoilun näkökulmasta tilanne näyttää valoisalta. Tuodaan luontoa sinne, missä ihmisetkin ovat. Kaupunkiviljely, terassipuutarha, kaupunkihuvila, ”pystymetsä”. Kuulostaako tutulta? Hienoja vaihtoehtoja on jo olemassa, kun halutaan muotoilla maanläheisiä ja ympäristöystävällisiä kaupunkeja, joiden asukkaat voivat hyvin.

Terassit, parvekkeet ja rakennusten katot suovat mainion kasvualustan urbaanille viljelylle. Eri vuodenaikojen vaihtelevat sääolosuhteet Suomessa asettavat rajoitteita avoimiin tiloihin, mutta katetut ja lasitetut viherhuoneet ovatkin jo toinen juttu. Hyvän viljely-ympäristön mahdollisuus lämpöä tarvitseville kasveille ja syötäville hyötykasveille piilee lasitetuilla terassiparvekkeilla. Yksinkertaisia ja kevyitä kasvihuoneita on jo nyt saatavana irtorakenteina. Kiinnostavaa olisi nähdä, millaisia pienoiskasvihuoneita pysyisi toteuttamaan uusiin kerrostaloihin, jos niiden suunnittelu olisi osana rakennushanketta.

Kasvit tarvitsevat vettä ja valoa eikä parvekkeelle voi rakentaa mitä tahansa ilman, että kantavuus on tiedossa. Aurinkovoiman ja sadeveden hyödyntäminen on täysin mahdollista, mutta vaatii hyvää suunnittelua etukäteen. Taloyhtiöiden julkisivut saattaisivat saada uutta raikasta ilmettä, jos terassiparvekkeet kukoistaisivat vihreinä läpi vuoden ja kasveille olisi järjestetty kestävät olosuhteet.

Houkuttelisiko kekseliäästi muotoiltu urbaani vihertila myös linnut ja pölyttäjät pysymään kaupunkilaisina? Me tarvitsemme naapuruston monimuotoisuuta jatkossakin, luonnollisesti.

Teksti: Tanja Karpasto
Kuvat: Riitta Malve-Tamminen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 2/2024

prointerior-lehti
mainos_985

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »