mainos_1077

Projektiesittelyt (kohteessa mukana)
Rakentaminen (ulkoalueet)
Runko ja rakennustuotteet (kivi, laatat, tiili)

Ekologiset rakennusmateriaalit ovat kauniita ja kestäviä

artikkelikuva: Ekologiset rakennusmateriaalit ovat kauniita ja kestäviä

Kuva: Kuvatoimisto Kuvio Oy

Kesällä valmistunut Helsingin kaupunkiympäristön virastotalo (Kymp-talo) on kunnianhimoinen hanke ja ympäristötehokkuuden taidonnäyte, jossa hyödynnettiin erityisen pitkän elinkaaren rakennusmateriaaleja. Novenberg Oy toimitti kohteeseen piha-alueiden maatiilet sekä Accoya®-paneelit rakennuksen julkisivuun ja ikkunanpieliin sekä kattotasanteille Accoya®-puuta ulkopenkkejä varten. Accoya® sekä maatiilet ovat molemmat 100 % ekologisia ja erittäin kestäviä, myrkyttömiä ja pitkäikäisiä tuotteita.

Ekologisten rakennusmateriaalien maahantuoja

Uuteen kaupunkiympäristötaloon valittiin pitkän elinkaaren ekologisia rakennusmateriaaleja, joiden maahantuontiin Novenberg Oy on erikoistunut. Meidän tehtävämme on tuoda erilaisissa rakennushankkeissa materiaalituntemuksemme suunnittelijoiden käyttöön ja avustaa materiaalien valinnoissa sekä niiden käytössä. Osaltamme kaupunkiympäristötalon projekti alkoi vuoden 2018 vaihteessa, kun kävimme suunnittelijoiden kanssa läpi projektin materiaalitarpeita. On ollut hienoa olla mukana tässä ympäristötehokkaan rakentamisen kohteessa, sillä ekologiset ja kestävät materiaalit ovat meidänkin toimintamme ydin.

Lahoamaton ja mittapysyvä Accoya®

Ympäristötehokkaassa rakentamisessa materiaaleilta vaaditaan paljon ja niillä on tavallista korkeammat elinkaarivaatimukset. Materiaalien tulee olla kestäviä ja huoltovapaita sekä testatusti ekologisia. Markkinoiden testatuin ja kestävin puu on ”etikkakäsitelty” Radiata-mänty, eli Accoya ja siksi se valittiinkin kaupunkiympäristötalon ikkunanpieliin. Accoya-puu on lisäksi myös lahoamatonta ja mittapysyvää. Accoya® on tuotemerkki ekologisesti ja myrkyttömästi modifioidulle käsitellylle puulle. Puutavara (Pinus Radiata -mänty) saadaan vastuullisesti kasvatetuista ja sertifioiduista metsistä. Puu asetyloidaan, eli kyllästetään väkevällä etikkaliuoksella, jolloin sen solukko muuttuu pysyvästi eikä se turpoa kastuessaan tai kutistu kuivuessaan. Puu ei näin ollen reagoi enää veden kanssa ja siitä tulee lujaa, kestävää ja mittapysyvää.

kuva
Kuva: Marke Maakari

Accoya® on ihanteellinen materiaali vaativiin kohteisiin, joissa puulta vaaditaan korkeaa suorituskykyä. Sillä onkin 50 vuoden kestävyystakuu maanpäällisissä rakenteissa, jopa ilman erillistä pintakäsittelyä. Accoya® on väriltään vaaleaa ja se harmaantuu ulkona muutamassa vuodessa sään vaikutuksesta. Sitä voidaan toki halutessa pintakäsitellä normaaleilla puun pintakäsittelyaineilla.

Novenberg maahantuo Accoya® puun Hollannista Suomeen raakalautana, josta höyläämme erilaisia tuotteita asiakkaiden toiveiden mukaan. Kaupunkiympäristötalon ikkunanpieliin valittiin suosittu 19x195 mm leveä paneeli. Tyylikkäät, lähes oksattomat ikkunapaneelit käsiteltiin maalaamossa värittömällä Teknoksen Aqua Primerilla sekä Nordica Eco 3330 pintamaalilla, jotta paneelit pysyvät mahdollisimman vaaleina. Terassi- ja ulkokalustemateriaaliksi Accoya® on ihanteellinen, koska se ei tikkuunnu ja kestää erinomaisesti säävaihtelua. Terasseja ei tarvitse hioa tai öljytä, eikä ulkokalusteita ole tarvetta viedä talveksi sisään. Kaupunkiympäristötalon neljännen ja viidennen kerroksen ulkopenkkien materiaalit ovat myös Accoya® -puuta.

kuva
Kuva: Marke Maakari

KYMP-talon piha-alueita elävöittävät värikkäät maatiilet

Kaupunkiympäristötalon julkisivun holvikaarikäytävät sekä Työpajanpihan ja Tukkutorinkujan kävelykatujen pinnat saivat kestävän ja ekologisen maatiilipäällysteen. Maatiilissä yhdistyy ekologisuuden edustavuus, toimivuus ja kestävyys yhdellä kertaa. Maatiilien valmistuksessa käytetään 100 % luonnon raaka-aineita, savea ja vettä, ilman ainuttakaan lisä- tai väriainetta.

Kivitavarasavesta korkeapoltetut maatiilet sintraantuvat keramiikaksi ja ne ovat tiiviimpiä ja kestävämpiä kuin matalapolttoiset tiilet. Maatiilet eivät ime juuri lainkaan vettä ja näin ne kestävät erinomaisesti pakkasta sekä vaihtuvia sääolosuhteita ja talvikunnossapitoa. Saven väristä muodostuu lopputuotteen väri, mutta siihen voidaan vaikuttaa myös polttolämpötilaa ja hapen määrää säätämällä tai hiilipoltolla.

Kaupunkiympäristötalon holvikaarikäytävien väriksi valittiin hiekan ja beigenharmaan sävyinen Colima -maatiili. Suomessa suosioon noussut Colima on kolmen eri sävyn sekoitus, joka tuo hillittyä elävyyttä katukivetykseen. Vakiokokoisia tiiliä saa suoraan Tanskan varastostamme pieniä määriä (200 m2 asti) lyhyellä toimitusajalla, mutta isoihin projekteihin teetämme tiilet aina erikseen tilauksesta.

Projekteihin erikseen tehtävissä maatiilissä voidaan vaikuttaa myös jonkin verran kokoon ja käytettävissä on 17 vakiovärin ja 6 vintage-värin lisäksi muutama lisäväri. Holvikaarikäytävissä käytettiin vakiokokoista Colima-maatiiltä, mutta Työpajanpihan ja Tukkutorinkujan kävelykatujen puolelle tulee satunnaista liikennettä ja talvikunnossapitoa, joten käytettäväksi valittiin 70 mm paksuus, joka kestää jatkuvaa rekkaliikennettä ja maantiekäyttöä.

Projektiin poltettiin erikseen kolmea eri sävyistä tiiltä, todellisuudessa siis viittä, koska Colima on jo itsessään sekoitus. Coliman lisäksi käytettiin noin 30 % tummaa violetinruskeaa hiilipoltettua Gotland-maatiiltä sekä noin 10 % kauniin okran keltaista Solera-maatiiltä, jossa on hillitty hiilipoltto, joka antaa satunnaisille tiilille punertavaa lisähohdetta. Värikkäillä maatiilillä on helppo suunnitella näyttäviä ja mielenkiintoisia kokonaisuuksia ja graafisia kuviointeja. Myös yksinkertaisen suoran ladonnan tekee ilmeikkääksi useamman värin käyttö, kuten näillä kävelykaduilla. Pyöräparkkien ja istuinpenkkien alueet ladottiin niitä korostaen tummilla Gotland-maatiilillä.

kuva
Kuva: Marke Maakari

Maatiili on ympäristöystävällinen ja huoltovapaa valinta, joka kestää satoja vuosia. Poltettu maatiili on betonitiiltä kestävämpää. Poltetun maatiilen väri ei haalistu, eikä tiili hierry tai naarmuunnu helposti. Maatiili kestää kovaa kulutusta, raskasta liikennettä, maantiesuolaa ja jopa happoja. Tanskassa käytetäänkin usein maatiiliä karjatilojen pihoilla, joissa käsitellään syövyttäviä ”AIV”-rehuja. Maatiilillä on rakennustarvikkeeksi keskimääräistä pidempi elinkaari ja ne sopivat kestävän kehityksen mukaiseen rakentamiseen erinomaisesti. Ne eivät tarvitse juurikaan huoltoa, vaan tarpeen mukaan vesipesu riittää. Maatiiliä voidaan jopa kierrättää käytön jälkeen esimerkiksi tienrakennuksen pohjatöissä ja maanparannuksessa. Maatiilistä voidaan rakentaa myös mielenkiintoisia muotoja, korokkeita, istuimia tai pöytiä ja tuoda näin kestäviä ratkaisuja kaupunkiympäristöön ja viherrakentamiseen.

Lisätietoja: novenberg.fi

Teksti: Marke Maakari

kuva
Kuva: Kuvatoimisto Kuvio Oy

kuva
Kuva: Marke Maakari

kuva
Kuva: Marke Maakari

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 2/2024

prointerior-lehti
mainos_985

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »