mainos_1078

Sisäpinnat ja tilaosat (akustoinnit, matot, tekstiilit)

Hengittävistä tekstiililattioista hyviä kokemuksia Valteri-koulussa

artikkelikuva: Hengittävistä tekstiililattioista hyviä kokemuksia Valteri-koulussa

Valteri-koulu Onerva valmistui Jyväskylään marraskuussa 2015. Talo otettiin käyttöön tammikuussa 2016. Koulurakennukseen asennettiin paljon ääntävaimentavia materiaaleja, jotka parantavat akustiikkaa ja talon sisäympäristöä sekä helpottavat oppimista. Muun muassa Vorwerkin tekstiililattiat ovat osoittautuneet onnistuneeksi sisustusratkaisuksi.

Valteri-koulut on tarkoitettu oppilaille, jotka tarvitsevat tukea esimerkiksi näkemiseen, kuulemiseen, kieleen tai motoriikkaan liittyvän vaikeuden takia.

”Valteri-koulun toimipisteitä on nyt Suomessa kaikkiaan kuusi”, Valteri-koulu Onervan apulaisrehtori Tuulia Kuntsi toteaa.

Jyväskylän koulurakennuksen tekstiilimatot toimitti Travico Oy. Talon sisustuksessa päädyttiin käyttämään tekstiilipintoja useista eri syistä.

”Ensiksikin opetustilojen akustiikka haluttiin saada hyvälle tasolle, koska monilla oppilailla on kielellisiä erityisvaikeuksia. Ympäristön on oltava kaiuton ja rauhallinen, jotta äänteitä pystytään erottelemaan kunnolla”, Kuntsi selittää.

”Akustikko Henrik Möller alun perin ehdotti kouluun tekstiilimattoja. Koska koulussa on paljon ikkunapintaa, sisustukseen ei olisi muutoin saatu riittävästi akustiikkamateriaaleja.”

kuva

Joustavia opetustiloja

Koulun tilaratkaisut ovat erilaisia kuin perinteisissä koulutaloissa, koska opetustilat on suunniteltu joustaviksi ja muunneltaviksi. Ne on tarkoitettu toiminnalliseen oppimiseen. Tekstiilimatot mahdollistavat oppilaiden työskentelyn myös lattioilla.

Joustavat opetustilat asettavat monenlaisia haasteita akustiikalle ja sisustuksen visuaaliselle toteutukselle.

”Koulu on jo saanut paljon myönteistä palautetta siitä, että rakennus on äänimaailmaltaan rauhallinen”, Kuntsi kertoo.

”Kun tekstiililattiaympäristö vaimentaa hälyääniä, se myös sallii enemmän liikettä ja äänekästä toiminnallisuutta – ilman että oppimiselle aiheutuu häiriötä.”

Toisaalta kouluun haluttiin sisustusmateriaaleja, joista ei aiheudu haitallisia päästöjä sisäilmaan.

”Materiaalit ja kalusteet valittiin huolellisesti, jotta ne eivät aiheuta sisäilmaongelmia eivätkä hengitystieoireita talon käyttäjille. Tästä neuvoteltiin etukäteen suunnittelijoiden kanssa.”

”Tekstiilimatto on hengittävää materiaalia. Se on tärkeää, koska monessa kohdassa maton alla on betonivalulattia.”

kuva

Värit ja struktuurit oppilaiden apuna

Myös tulojen esteettisyys oli tärkeä tekijä sisustusmateriaaleja valittaessa.

”Samalla värien kontrastit auttavat näkörajoitteisia oppilaita hahmottamaan tilaa. Kalusteet erottuvat tummasta matosta ja vaaleista seinistä”, Kuntsi selvittää.

”Matoissa voi olla myös struktuuria, joka helpottaa jäsentämään ja aistimaan tilan suuntaa. On mahdollista esimerkiksi päätellä, missä suunnassa ovet tai ikkunat ovat.”

Myös erilaiset sisustuksen väritunnisteet auttavat koulutiloissa liikkumista. Muun muassa seinät hissien ja portaiden lähellä ovat aniliininpunaisia, koska ne osoittavat kulkureittien sijaintia. Vastaavasti rakennuksen keskellä olevan salin ulkoseinät ovat tummansiniset.

”Tällaiset väritunnisteet ovat tärkeitä niille oppilaille, jotka eivät hahmota ympäristöä tavalliseen tapaan”, muistuttaa Kuntsi.

Matot ovat lisäksi osoittautuneet helposti puhtaanapidettäviksi. Tilat ovat pysyneet siisteinä.

Ääntävaimentavat ja hengittävät Vorwerk-tekstiililattiat ovat Kuntsin mukaan toimineet kaikin puolin hyvin Valteri-koulu Onervassa ja oppimisympäristöissä.

”Rohkaisen käyttämään tällaisia ratkaisuja.”

Tekstiilimatot ja -laatat soveltuvat myös opetus- ja erityistiloihin

Suurin piirtein kolmasosa koulutalon lattioista on peitetty saksalaisen Vorwerkin valmistamilla tekstiilimatoilla.

Hengittävät, vesihöyryä läpäisevät tekstiilimatot (Sd 1.0–0.7) on liimattu alustaan kauttaaltaan. Eniten – noin 3 000 neliömetriä – kouluun on asennettu kudottua tummanharmaata Vorwerk Nandou -mattoa, jossa ei ole erillistä pohjarakennetta.

Maton 100 %:n tekstiilirakenne ei sisällä lainkaan tiiviitä rakenteita, kuten bitumia, bitumisekoitteita tai PVC:tä. Asennustapa mahdollistaa usein myös monipuolisemmat puhdistusmenetelmät, ja lattioista saadaan päästöttömiä, turvallisia ja pitkäikäisiä.

Koulutalon lattia-, seinä- ja kattopinnoilla on käytetty myös erivärisiä tuftattuja Vorwerk Forma -tekstiilimattoja parantamaan akustista vaimennusta.

Mattojen ohella Vorwerk valmistaa myös tekstiililaattoja.

Laatoissa on myös vakiona hengittävä Sonic SL -tekstiilipohjarakenne, joka vaimentaa ääntä maksimaalisesti, jopa 35 dB absorptioarvolla 0,35.

”Tekstiililaattojen Freeform erikoiskoot ja -muodot tuovat myös tarvittaessa lisää vaihtoehtoja suunnitteluun”, Ville Ravila Travico Oy:stä mainitsee.

Travico Oy:llä on yli 30 vuoden kokemus erilaisista tekstiilipintaisista lattianpäällysteistä. Mallistot sisältävät myös opetustiloihin soveltuvat ’flokatut’ Flotex-tekstiililattiat sekä Girloon-tekstiililaatat liukuestepohjalla.

Lisätietoja: www.travico.fi

Teksti: Ari Mononen

kuva

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 3/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »