mainos_959

Sisäpinnat ja tilaosat (akustoinnit, alakatot)

Puhtaat valkeat alakatot

artikkelikuva: Puhtaat valkeat alakatot

Supercellin pääkonttori Wood City. Kuva: Markku Pajunen

Vitivalkoinen akustiikkalevy katossa heijastaa luonnonvaloa ja auttaa säästämään energiaa. Sisäympäristöstä saa viihtyisän ja raikkaan, mistä nauttivat niin silmät ja korvat kuin mielikin.

”Kun alakkattolevyihin ja akustiikkaan ei kiinnitä rakennuksessa huomiota, niin se on usein hyvä asia”, toteaa aluemyyntipäällikkö Tommi Kankkunen Rockfonilta. ”Silloin melua on osattu vaimentaa sopivalla tavalla ja tila toimii niin kuin sen pitääkin.”

Kankkusen mukaan olennainen ajatus on, että hyvin suunnitelluissa toimitiloissa myös vaimennus on kohdillaan. Hän nostaa käytännön esimerkiksi päiväkodit ja koulut: ”Jos tila ei ole hyvin akustoitu, niin se ei toimi hyvin omassa käyttötarkoituksessaan tai se toimii puoliteholla”, perustelee Kankkunen. ”Paine tilan uudistamiseen tulee aikaisemmin, joten on tärkeää, että rakennuksen materiaalivalinnat ovat pitkäikäisiä kaikin puolin.”

Kankkunen opastaa, että tärkeitä asioita alakattojen suunnittelussa on äänenvaimennuksen lisäksi muun muassa se, että rakennuksen sisään tulevaa luonnon valoa pystytään heijastamaan huonetilaan. ”Joissain tapauksissa voidaan jopa vähentää keinovalon määrää”, kertoo Kankkunen ja esittelee Rockfon Blanka® -tuotesarjan uusinta akustiikkalevyä, jonka pinnassa on pieniä kristallikiteitä. ”Valo heijastuu ja jakautuu valkoisen levyn mattamaisesta ja sileästä pinnasta, mikä auttaa säästämään energiaa, ja valo tekee sisätilasta viihtyisän.”

kuva
Kirkkonummen kirjastotalo Fyyri.
Kuva: Kalle Vuorinen

Sertifioitu, turvallinen ja hyvännäköinen

Akustisilta alakattomateriaaleilta vaaditaan useita ominaisuuksia ja kestävää tulevaisuutta. On tärkeää, että sisäympäristöjen materiaalit ovat turvallisia käyttää, ja että ne edistävät kiertotaloutta.

”Rockfon Blanka täyttää korkeimmat standardit akustisesti, visuaalisesti ja rakennusteknisesti”, Kankkunen kertoo. ”Puhdastilaluokitus on tärkeä asia, ja Rockfon Blanka -tuoteperheen levyistä tiedämme aina, että ne ovat turvallisia, ja hyvännäköisiä”, lisää Kankkunen.

Rockfon Blanka -akustiikkasarja on saanut maailmanlaajuisesti arvostetun Cradle to Cradle -sertifioinnin hopeatason. Sertifikaatti myönnetään ratkaisuille, jotka vaikuttavat myönteisesti maapalloon ja ihmisiin. ”Akustiikkalevyissä käytetty kivivilla on täysin kierrätettävä materiaali”, vahvistaa Kankkunen. ”Maan ydin tuottaa jatkuvasti vulkaanista kiveä sellaisella vauhdilla, ettei sitä kaikkea ennätä muuttaa kivivillaksi. Rakennusmateriaalina kivivilla on ehtymätön luonnonvara, joka voidaan sataprosenttisesti kierrättää ja muodostaa aina uudeksi, jopa entistä paremmaksi akustiikkalevyksi.”

kuva
Supercellin pääkonttori Wood City
Kuva: Markku Pajunen

Isoja ja tukevia akustiikkapintoja

Kankkunen kertoo, että Rockfon Blanka -tuoteperheen uusin juttu on liimattavat puhdastilaluokitellut (ISO4) akustiikkalevyt. Blanka -tuoteperheellä voidaan toteuttaa suuriakin rakennuskokonaisuuksia. ”Samalla tuotteella voidaan tehdä esimerkiksi koko koulurakennus”, sanoo Kankkunen, ja jakaa samalla nosteessa olevan kiinnitysvaihtoehdon. ”Erittäin suosittu ratkaisu tällä hetkellä on alakattoon osittain piilokiinnitetty kivivillalevy, jossa listat eivät juurikaan näy”, paljastaa Kankkunen.

”Akustiikkalevy ikään kuin leijuu katon alapinnassa ja sen lukitussysteemi toimii levyn alapuolelta. Tällä saadaan iskunkestoluokaksi 3A ilman, että asennuskustannukset lisääntyvät juurikaan. Näin voidaan varmistaa, että levyt pysyvät paikallaan, vaikka niihin kohdistuisi mekaanista rasitusta.”

Lisätietoja: www.rockfon.fi

Teksti: Tanja Karpasto

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

mainos_972
mainos_958

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »