mainos_959

Projektiesittelyt (liikerakennukset ja myymälät, toimistorakennukset ja työympäristöt)

Kymppipaikalla Hakaniemessä

artikkelikuva: Kymppipaikalla Hakaniemessä

Siltasaari 10 on valmis. Klassiset maamerkkirakennukset ja historialliset kulmat Hakaniemen sydämessä ovat ennallaan, mutta tilat ja palvelut on päivitetty komeasti 2020-luvulle. 78 miljoonaa euroa maksanut jättihanke saatiin maalin joulukuussa 2021, jolloin rakentaja SRV luovutti projektijohtourakan asiakkaalle, eli kiinteistösijoitusyhtiö Antiloopille.

Kohdetiedot: Siltasaari 10
Tilaaja: Kiinteistöosakeyhtiö Siltala
Rakennuttajakonsultti: A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy
Arkkitehtisuunnittelu:Arkkitehtitoimisto Sarc Oy
Rakennesuunnittelu: Sweco Rakennetekniikka Oy
Projektinjohtourakoitsija: SRV Rakennus Oy

SILTASAARI 10:STÄ löytyy laadukas ravintolakeskittymä, aulapalvelu sekä yhteiskäyttöisiä neuvottelu-, tapahtuma- ja projektityötiloja. Kiinteistön katutasossa on päivittäistavarakauppa, liiketiloja sekä ravintoloita ja kahviloita.

Kunnianhimoisessa Siltasaari 10 -hankkeessa yhdistettiin kolme kiinteistöä, yhteensä 36 075 bruttoneliömetriä, ainutlaatuiseksi kaupunkilaisia ja työntekijöitä palvelevaksi kokonaisuudeksi. Arkkitehdiksi projektiin tuli SARC, joka vastasi aiemmin Elannon tavaratalona tunnetun kiinteistön sekä siihen liitettyjen naapurirakennusten täydellisestä uudistamisesta.

Hakaniemessä osoitteissa Siltasaarenkatu 6, Siltasaarenkatu 8–10 ja Paasivuorenkatu 4–6 sijaitseva uusi uljas kokonaisuus sisältää sekä toimisto- että liiketiloja.

Sadan vuoden tarina

Siltasaari 10:ssä projektiarkkitehtina toiminut Sakari Forsman SARC:sta kertoo, että projektin lähtökohtana oli historiallisen kokonaisuuden kunnioittaminen. Käytännön tasolla tämä tarkoitti vaikkapa taloissa käytettyjen alkuperäisten maalien inventointityötä ja sen miettimistä, miten originaali väri-ilme saadaan välitettyä nykypäivään.

”Tavallaan tämä oli jo aika lähellä arkeologin työtä – todella kiinnostavaa eri vaiheissaan.”

kuva

Tarvittaessa silkkihansikkain

Vuonna 1913 valmistuneen, Onni Tarjanteen suunnitteleman entisen tavaratalon julkisivut ja vesikatto ovat suojeltuja ja ne entisöitiin tiiviissä yhteistyössä kaupunginmuseon kanssa.

”SARCilla on paljon kokemusta suojelluissa rakennuksissa toteutetuista peruskorjausprojekteista, joten siinä mielessä tiesimme kyllä, miten edetä eri vaiheissa”, toteaa Forsman ja kiittelee yhteistyötä kaupunginmuseon ja rakennusvalvonnan kanssa.

”Meillä oli yhtenäinen näkemys siitä, miten projekti pitää hoitaa.”

Kolmen rakennuksen kimppaan laittaminen vaati mm. kerrostasojen yhtenäistämistä, jotta kokonaisuudesta saatiin mielekäs. ”Kaupunkikuvallisesti ratkaisumme toimii mielestäni hyvin.”

kuva
Jaatimet Oy on toimittanut kohteen pääsisäänkäynnin lasiovet, kohteen teräsovet ja teräslasiseinät.

Asiakas kartalla joka käänteessä

Forsmanin mukaan viestintä myös asiakkaan suuntaan sujui mallikkaasti: Antiloopin ”playbook” oli jatkuvasti ajan tasalla ja projekti rullasi eteenpäin tehokkaasti.

”Antilooppi on tiedostava asiakas, joka teki tässä kohdetta itselleen. Se on yleensä hyvä lähtökohta – ja niin tässäkin tapauksessa.”

Haasteitakin toki tuli vastaan näin mittavassa palapelissä. Esimerkiksi uuden talotekniikan mahduttaminen kiinteistöihin osoittautui odotettua hankalammaksi:

”Vaati paljon työtä, ennen kuin kaikki talotekniikkaan liittyvät asiat loksahtivat kohdalleen.”

Kun kaikki toimii

Korona taas aiheutti sen, että potentiaaliset talon käyttäjät empivät sitoutumistaan projektin – ja itse rakennustyössä piti tietenkin noudattaa tiukentunutta terveysprotokollaa. Kaikesta kuitenkin selvittiin:

”Viiveitä tuli jonkin verran, mutta projektin laajuus ja haastavuus huomioiden se saatiin maaliin hyvin”, toteaa arkkitehti ja painottaa toiminnallisuutta: taloon ladatut funktionaaliset tavoitteet ovat palautteen mukaan toteutuneet.

”Projektin lähtökohtana oli historiallisen kokonaisuuden kunnioittaminen.

Samalla Forsman on tyytyväinen, että Hakaniemen ”ikoninen kulma” torin kupeessa on palautettu sille sopivaan arvoon. ”Näiden rakennusten kohdalla saatiin pitkä tovi odottaa aikaa parempaa, mutta nyt tuntuu, että odotus kyllä kannatti.”

kuva

Kestävän kehityksen airut

Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat merkittävässä roolissa Siltasaari 10:ssä. Kohteeseen on haettu sekä ympäristövastuullisuudesta kertovaa LEED-sertifikaattia että käyttäjien hyvinvointiin keskittyvää WELL-sertifikaattia. LEED-sertifikaatissa tavoitellaan saneeratulle kiinteistölle varsin poikkeuksellista Platina-luokitusta ja WELL-sertifikaatissa Gold-luokitusta.

Käyttäjien hyvinvointiin on panostettu muun muassa kohteen kellarista löytyvällä yli 400 paikan pyöräparkilla ja sosiaalitiloilla, joilla pyöräilijöille mahdollistetaan vähintään autoilijoihin verrattavissa oleva käyttökokemus.

kuva

Kaikki kiinteistön käyttämä sähkö on EKOenergia-sertifioitua tuulivoimaa. Ympäristöystävällisyys huomioidaan vettä säästävillä kalusteilla, tehokkaalla kierrätyksellä ja minimoimalla siivouksessa käytettävien kemikaalien määrä.

Hyvinvointikärjellä, totta kai!

Työntekijöiden hyvinvointia lisäävät huolella suunnitellut tilaratkaisut: kaikki tilat ovat mm. jäähdytettyjä ja tilakohtaisesti säädettävissä. Sisätiloissa on kiinnitetty huomiota laadukkaaseen sisäilmaan, valaistukseen, akustiikkaan ja luonnon elementtien läsnäoloon.

Siltasaari 10 on kiinteistösijoitusyhtiö Antiloopin tähän mennessä mittavin saneerausprojekti.

”Tilakysyntä on ollut vilkasta, ja useita vuokrasopimuksia on jo allekirjoitettu”, kertoo Tero Nissinen Antilooppi Management Oy:stä.

”Suunnilleen puolet kaikesta tilasta – koskien kauppoja, ravintoloita ja yrityksiä – on vuokrattu. Korona on hiljentänyt jonkin verran kysyntää, mutta kaikesta näkee, että tämän tyyppistä kohdetta arvostetaan markkinassa”, Nissinen toteaa.

kuva

Maukas ravintolakeidas

Kiinteistöön avautuu muun muassa useita ravintoloita, kuten autenttisia meksikolaisia tacoja valmistava Lopez y Lopez ja eksoottinen Moloko, joka keskittyy suomalaisittain melko uuteen tuttavuuteen, korealaiseen barbequeen. Antiloopissa ollaan luonnollisesti innoissaan tulokkaista:

”Ravintolatilat ovat vain yksi esimerkki siitä, miten Siltasaari 10:n myötä Hakaniemi saa aivan uudenlaista sykettä”, Nissinen toteaa.

Siltasaari 10:n upeisiin uusiin toimistotiloihin muuttavat muun muassa markkinointitoimisto Dentsu, tapahtuma-alusta Brella, digitaalisen liiketoiminnan konsultointiyritys Frantic, tilintarkastuspalveluja tarjoava Tilintarkastusrengas ja Tilitoimisto Lemon Tree. Paluun ”Elannon-taloon” ovat tehneet S-Market ja Emotion.

kuva

POOL tuo joustoja

Lisäksi Siltasaari 10:ssa starttaa Antiloopin joustotilakonsepti POOL, joka tarjoaa joustavia tilaratkaisuja muutoksen tahtiin. Nissinen kertoo, että POOLin ideana on olla asiakkailleen ”aina sopiva” ja palvella erikokoisia tilatarpeita – olipa kyse sitten pientoimistotilasta, neuvottelutilasta, podcast-studiosta tai tapahtumatilasta.

kuva
Fagerhult toimitti kohteeseen 4,5 kilometriä ripustettavaa Notor -valoviivaa.

”Siltasaari 10:ssä toimii myös POOL Business Lounge, johon ihmiset ja yritykset voivat tulla työskentelemään aina sen mukaan, millainen työpäivän tarve ja tilanne on. Olemme kehittäneet POOLin konseptia vastaamaan nykypäivän tietotyön haasteisiin ja se on jo otettu hyvin vastaan muualla, joten odotukset ovat korkealla myös Hakaniemen suhteen”, Nissinen tietää.

”Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat merkittävässä roolissa Siltasaari 10:ssä.

Antiloopille on tärkeää, että kiinteistö on aina tiiviissä vuorovaikutuksessa lähiympäristönsä kanssa – siksi yrityksen kehityskohteena ei koskaan ole pelkkä kiinteistö, vaan koko lähialue työntekijöineen ja asukkaineen. Tämä on erityisen totta Hakaniemessä:

”Uskomme, että vaikutus koko naapuristoon on välitön ja erittäin piristävä ja positiivinen”, Nissinen linjaa.

kuva
Fagerhultin Organic Response -valaistuksenohjauksella ja LED-valaisimilla saavutetaan jopa 80% energiansäästö vanhaan verrattuna.

Tulevaisuuden pelipaikalla

Kaiken muun hyvän lisäksi Siltasaari 10 on erinomaisesti saavutettavissa niin metrolla, raitiovaunulla, bussilla, autolla, polkupyörällä kuin kävellenkin. Helsingin kaupunki panostaa merkittävästi Hakaniemen kehittämiseen, ja tulevaisuudessa alueella asuu ja liikkuu moninkertainen määrä ihmisiä nykyiseen verrattuna.

Kruunuvuoren siltojen raitiotieyhteyden valmistuessa Hakaniemestä tulee kantakaupungin liikenteen keskeisimpiä solmukohta, jota myös Pisara-radan mahdollinen rakentaminen entisestään tukee.

kuva

kuva

Uudistunut Siltasaari 10

  • peruskorjaus- ja uudisrakennushankkeen arvo on noin 78 miljoonaa euroa, josta projektinjohtourakkasopimuksen arvo on 51,4 miljoonaa euroa
  • rakentaminen alkoi lokakuussa 2019 ja valmistui marraskuussa 2021
  • hanke käynnistyi Siltasaarenkatu 6 -kiinteistön purkutöillä. Rakennus purettiin kolmannesta kerroksesta ylöspäin talven 2019–2020 aikana ja rakennettiin uudelleen, uusilla kerroskorkeuksilla. Rakennuksen julkisivu uusittiin kokonaisuudessaan
  • entisöinnin yhteydessä uuteen loistoon kunnostettiin Elannon tavaratalona tunnettu Siltasaarenkatu 8–10
  • vuonna 1913 valmistunut Elannon tavaratalorakennus on suojeltu julkisivun ja kadun puoleisen vesikaton osalta, ja peruskorjaus toteutettiin rakennuksen alkuperää kunnioittaen

Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuvat: Sami Saastamoinen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

mainos_972
mainos_958

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »