mainos_1062

Yhteistyössä (Sisustusarkkitehdit SIO ry)

Monipaikkaisuus on tullut jäädäkseen

artikkelikuva: Monipaikkaisuus on tullut jäädäkseen

Sisustusarkkitehdit ja muotoilijat ovat avainasemassa, kun työn tekemisen muutoksia pohditaan.

Koulutetuilla suunnittelijoilla on eväitä ja osaamista muutosprosessien läpiviemisessä. Suunnittelijoita askarruttavat tulevaisuuden tarpeet ja olemme jo nähneet kiinnostavia uusia ratkaisuja kotien työpisteiden ja toisaalta työpaikkojen viihtyisyyden ratkaisuihin. Lisääntyneen halun yhdistää etätöiden tekoa vapaa-ajan asunnolta osasi ennakoida helsinkiläinen sisustusarkkitehti SIO Kreetta Airilakin, jolle myönsimme vuoden 2021 Bryggman-rahaston apurahan, 7500 €.

Airila tutkii monipaikkaisuutta ja sen vaikutusta eritoten Lapin matkailulle. Hän teki töitä seitsemän viikkoa perheineen Tunturi-Lapin neljässä kunnassa; Enontekiöllä, Kittilässä, Kolarissa ja Muoniossa. Näissä sijaitsevat mm. hiihtokeskukset Levi, Ylläs ja Pallas. Enontekiö on tunnettu mm. Käsivarren erämaa-alueella sijaitsevasta Kilpisjärvestä.

Lapin matkailulle kuluneet Korona-vuodet ovat olleet suurten muutosten aikaa. Kansainvälisiä matkailijoita ei juurikaan ole ollut kireiden rajoitusten aikana, mutta onneksi kotimaiset matkailijat ovat paikanneet tätä vajetta. Joukossa on ollut paljon ensimmäistä kertaa Lapissa vierailevia ja myös pidemmän ajan alueella olevia etätyöläisiä.

Airila haastatteli projektinsa kenttäjakson aikana etätyöntekijöitä ja teki myös kyselyn, johon hän sai reilun 250 vastausta. Kyselyn tulokset ja omakohtaiset kokemukset erilaisista majoitusmahdollisuuksista kootaan esitykseksi, joka palvelee niin suunnittelijaa kuin Lapin matkailupalveluiden kehittämistä.

Tunturi-Lappiin on jo syntynyt etätyötiloja tarjoavia yrityksiä, ja useat mökkien ja kiinteistöjen omistajat ovat tehneet tiloihin muutoksia parempia etätyötiloja tarjotakseen. Kuitenkin tutkittavaa ja parannettavaa aiheesta löytyy. Kyselyssä selvisi myös, millaisia palveluita moni etätyöntekijä toivoo löytävänsä alueelta ja millaisia haasteita he ovat kohdanneet.

Suomessa on yli 500 000 vapaa-ajan asuntoa ja on arvioitu, että säännöllisesti vapaa-ajan asuntojen käyttäjiä on 2,4–2,9 miljoonaa. Vapaa-ajan asunnot ovat muuttumassa kakkoskodeiksi ja niistä tehdään lisääntyvissä määrin myös etätöitä.

Lapin uusissa kohteissa varustetaso on korkea ja usein myös kaikki mukavuudet. Monet valitsevat kakkosasuinpaikkansa nykyisin harrastukset edellä, esimerkiksi Lapissa hiihtokeskusten ja -maastojen rinnalle on syntynyt maastopyöräilybuumi.

Korona aikana monien omilla mökeillä viettämät ajat ovat pidentyneet ja kunnille onkin tullut paljon kyselyitä siitä, miten muuttaa kesäpaikka ympärivuotiseksi. Monipaikkaisuudesta puhuttaessa myös mahdollisuus kaksoiskuntalaisuuteen nousee esille.

Bryggman apuraha jaetaan vuorovuosittain SIOn alle 35-vuotiaalle jäsenelle ja SAFAn nuorelle jäsenelle. Airila sanoo: ”Olen todella kiitollinen tästä mahdollisuudesta perehtyä näin kiinnostavaan ja ajankohtaiseen aiheeseen. Kiitän myös työnantajaani Workspacea mahdollisuudesta tähän irtiottoon. Bryggman-apuraha ja yhteistyö Tunturi-Lapin neljän kunnan kanssa mahdollistivat paneutumisen aiheeseen ja uusien ideoiden yhteiskehittelyn”.

Teksti: Minna Borg

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 1/2024

prointerior-lehti
mainos_1036
mainos_1052

AJANKOHTAISTA




Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »