mainos_1043

Runko ja rakennustuotteet (auringonsuojaus)
Sisäpinnat ja tilaosat (auringonsuojaus)

Dynaaminen aurinkosuojaus parantaa viihtyisyyttä ja energiatehokkuutta

artikkelikuva: Dynaaminen aurinkosuojaus parantaa viihtyisyyttä ja energiatehokkuutta

Kuva: Pasi Salminen

Aurinkosuojaus varmistaa sisätilojen viihtyisyyden ja hillitsee kiinteistöjen energiankulutusta luoden kustannussäästöjä ja pienentäen hiilijalanjälkeä. Aurinkosuojaukseen on tarjolla rakennuksen sisä- ja ulkopuolisia ratkaisuja, joilla voidaan säädellä myös luonnonvalon määrää sisätiloissa.

Noin puolet auringon säteilyenergiasta siirtyy ikkunoiden kautta sisälle lämmittäen sisätiloja. Tehokas aurinkosuojaus estää rakennusta kuumenemasta liikaa, jolloin koneellisen ilmastoinnin tarve pienenee.

”Hyvin suunnitellusta ja toteutetusta aurinkosuojauksesta on hyötyä vuoden ympäri. Aurinkosuojaus toimii energiaa kuluttamattomana jäähdytysratkaisuna sekä aurinkoenergiaa hyödyntävänä valaistuksen ja lämmityksen tukiratkaisuna”, sanoo Suomen Aurinkosuojaus ry:n puheenjohtaja Petri Rokkanen.

Vuonna 1980 perustettu Suomen Aurinkosuojaus ry toimii suomalaisten aurinkosuoja-alan yritysten etujärjestönä. Jäseninä yhdistyksessä on aurinkosuojatuotteiden valmistamiseen, maahantuontiin, asennukseen ja myyntiin erikoistuneita yrityksiä.

kuva

Oikein toteutettu aurinkosuojaus tuo säästöjä

”Energiatehokas rakentaminen on tärkeässä roolissa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Energian hintojen nousun myötä aurinkosuojauksen kaltaiset energiaa kuluttamattomat ratkaisut nousevat merkittäviksi myös taloudellisesti”, Rokkanen sanoo.

Aurinkosuojauksella voi vähentää jäähdytykseen kuluvan energian määrää jopa 89 prosentilla, mikä parantaa kiinteistön energiatehokkuutta merkittävästi. Talvikaudella auringon lämpösäteilyä voidaan hyödyntää passiivisena lämmönlähteenä. Dynaaminen aurinkosuojaus voi tuoda jopa 9 prosentin säästön myös lämmityskuluihin.

”Hyvin suunnitellun ja toteutetun aurinkosuojaukset tuomat säästöt kiinteistön elinkaarikustannuksissa ovat merkittävät. Samalla sisätilojen viihtyisyys ja käyttömukavuus paranevat”, Rokkanen sanoo.

kuva

Automatisoitu aurinkosuojaus suojaa rakennusta kuumenemiselta

Ilmastonmuutospaneelin arvion mukaan ilmastointia vaativien päivien määrä tulee lisääntymään 30 prosentilla vuoteen 2050 mennessä. Euroopan aurinkosuojateollisuuden kattojärjestön ES-SO:n mukaan tutkimukset osoittavat aurinkosuojauksen olevan keskeinen ratkaisu, jolla rakennuksia voidaan suojata liialliselta lämpenemiseltä.

”Koneellinen ilmastointi vaatii energiaa ja tuottaa päästöjä. Energiankulutusta voidaan hillitä automatisoidulla dynaamisella aurinkosuojauksella. Automatisoinnin avulla aurinkosuojaus toimii optimaalisella tavalla ympäri vuoden”, avaa Rokkanen tutkimustuloksia.

Dynaaminen aurinkosuojaus muuttuu automaattisesti olosuhteiden mukaisesti. Tällä hetkellä alle 50 prosentissa Euroopan Unionin rakennuskannasta käytetään aurinkosuojausta.

”Tutkimustulosten mukaan siirtymällä käyttämään älykkäitä dynaamisia aurinkosuojausratkaisuja voitaisiin vähentää koneellisen jäähdytyksen vaatimaa energiaa 60 prosentilla vuoteen 2050 mennessä, mikä vähentäisi hiilidioksidipäästöjä 100 miljoonalla tonnilla ja toisi 285 miljardin euron säästöt”, kertoo Rokkanen.

kuva
Kuva: Thea van den Heuvel/DAPh

Luonnonvalon hallinnalla hyvinvointia

Luonnonvalo koetaan miellyttävänä ja se vaikuttaa myönteisesti vireyteen. Luonnonvalon tehokkaalla hyödyntämisellä valaistuksessa voidaan säästää lähes 40 prosenttia valaistukseen kuluvasta energiasta.

”Auringon valaistusvoimakkuus ylittää valaistustarpeen jopa satakertaisesti, joten luonnonvaloa kannattaa hyödyntää valaistuksessa. Liian voimakas valaistus etenkin näyttöpäätetyöskentelyssä on häiritsevää, joten sisään tulevan valon määrää kannattaa hallita aurinkosuojauksella”, sanoo Rokkanen.

Dynaaminen aurinkosuojaus optimoi sisätiloihin tulevan luonnonvalon määrän ilman sisätilojen kuumenemista tai häikäisyä ja luo sisätiloihin miellyttävät valaistusolosuhteet, joita tilan käyttäjä voi myös itse säätää erilaisten tarpeiden mukaisesti.

kuva

Aurinkosuojaus osana suunnittelua alusta asti

Paras lopputulos saavutetaan, kun aurinkosuojausratkaisut huomioidaan rakennuksen suunnittelussa alusta saakka. Suomen Aurinkosuojaus ry:n jäsenliikkeet tarjoavat suunnittelijoiden ja arkkitehtien käyttöön alan asiantuntemustaan.

”Suunnittelijat ovat nykyisin erittäin kiinnostuneita erilaisista aurinkosuojausratkaisuista. Jäsenliikkeemme esittelevät mielellään erilaisten aurinkosuojausratkaisujen ominaisuuksia ja soveltuvuutta erilaisiin kohteisiin ja käyttötarpeisiin”, Rokkanen sanoo.

Ulkopuolinen aurinkosuojaus on osa rakennuksen julkisivua ja sisäpuolinen puolestaan osa sisustusta, joten toiminnallisuuden lisäksi sopiva ulkonäkö on tärkeää. Nykyisin aurinkosuojaustuotteissa on runsaasti valinnan varaa, ja materiaaleja kehitetään jatkuvasti.

Kaihdinvaihtoehtoja erilaisiin tarpeisiin

Aurinkosuojauksessa voidaan käyttää rakennuksen sisä- tai ulkopuolisia ratkaisuja tai niiden yhdistelmää riippuen kohteesta. Sisäpuolisia ratkaisuja ovat erilaiset kaihtimet ja pimennysverhot, joita voi hyödyntää lämpenemisen ja häikäisyn estossa, sisätilojen valaistuksen säätelyssä sekä näkösuojana.

”Eri materiaaleista valmistettuja kaihdinvaihtoehtoja on säle- ja rullakaihtimista vekki- ja lamellikaihtimiin. Myös värivaihtoehtoja on nykyisin runsaasti. Esimerkiksi screenkankaasta voidaan toteuttaa erilaisia kaihdinratkaisuja, jotka eivät peitä näkymää ulos, mutta estävät tehokkaasti häikäisyn ja lämpösäteilyn pääsyn sisälle”, sanoo Rokkanen.

Vekkikaihtimet ovat suosittuja ikkunoiden lisäksi parvekelaseissa. Kankaisilla vekkikaihtimilla voidaan luoda kauniita sisustuksellisia ratkaisuja. Vekkikaihtimia on saatavilla läpikuultavasta täysin pimentävään.

”Pystylamellikaihtimet sopivat erittäin hyvin korkeiden ikkunapintojen aurinkosuojaukseen. Lamellikaihtimien suosio sisustuksessa on nousussa”, Rokkanen sanoo.

Lamellikaihtimissa voidaan hyödyntää etupuolella screenkangasta ja taustapuolella hopeoitua lämpöheijastavaa pintaa, jolloin kokonaisuus on tyylikäs ja teknisesti toimiva.

Screenkaihtimia voidaan käyttää myös rakennuksen ulkopuolella. Muita dynaamisia ulkopuolisia aurinkosuojausratkaisuja ovat markiisit.

”Dynaaminen automatisoitu järjestelmä on energiatehokkuuden ja taloudellisten säästöjen näkökulmasta ehdottomasti paras ratkaisu. Automatisoitu järjestelmä optimoi aurinkolämmön hyödyntämisen talvella ja pitää lämmön tehokkaasti ulkona kesällä”, summaa Rokkanen.

Lisätietoja: aurinkosuojaus.fi

Teksti: Merja Maukonen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 1/2024

prointerior-lehti
mainos_1036
mainos_1052

AJANKOHTAISTA




Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »