mainos_1062

Sisäpinnat ja tilaosat (akustoinnit, alakatot, sisäverhous, tapetit, väliseinät, tilanjako)

Seinäverhoukset ja akustoinnit

artikkelikuva: Seinäverhoukset ja akustoinnit

Arkkitehtuurin ja rakentamisen trendit ovat vieneet rakentamista suurempien ja avarampien sisätilojen suuntaan julkisissa- ja toimistorakennuksissa sekä myös omakotitalorakentamisessa. Avarat, kevyemmin elementein jaettavat tilat tuovat käyttäjälle muuntojoustavuutta ja kustannussäästöjä. Tämä taas asettaa uudet haasteet akustiselle suunnittelulle, missä äänen absorbointi ja taustamelun vähentäminen ovat keskeisiä äänenhallinnan elementtejä.

VASTAAVAT TILASUUNNITTELUN muutokset tuovat avarien tilojen akustiset haasteet myös peruskorjaamisen puolelle. Julkisissa tiloissa myös sisääntulot, aulat ja portaikot suurine vapaine pintoineen vaativat akustisesti miellyttäviä ja kestäviä ratkaisuja.

Prointerior haastatteli kolmea erityyppistä toimijaa erilaisine tuotteineen ja ratkaisuineen. Kaikkien nyt haastateltujen akustisia pintamateriaaliratkaisuja tarjoavien yritysten toiminnassa korostui halu ratkaista suunnittelijoiden haasteita ekologisesti, akustisesti ja teknisesti parhaalla mahdollisella tavalla, toteuttaen samalla suunnittelijoille tärkeitä visuaalisia ratkaisuja.

kuva
Jokaisessa tilassa on omat akustiikkaan ja suunnitteluun liittyvät haasteensa. Akustisten alakattoratkaisujemme suorituskykyvaatimukset ovat korkeat ja ne ovat avainasemassa, kun rakennuksiin luodaan mukavia sisäympäristöjä.
KUVA: ROCKFON

Teknistä ja kestävän kehityksen huippua – Rockfon

Rockfonin tuotteet ovat olleet suunnannäyttäjiä akustiikkapuolella kivivillapohjaisissa levytuotteissa vuosia. Kestävä kehitys leimaa tuotteiden koko elinkaarta.

Rockfonin tekninen johtaja Kalle Vuorinen avaa kiinnostavaa näkymää kestävän rakentamisen tulevaisuuteen: ”Tulevaisuudessa rakentamisessa katsotaan materiaaleja, joita jo EU ohjaa voimakkaasti. Kohteiden rahoitus tulee ohjaamaan materiaalien käyttöä ja millaisten materiaalien tuotantoa tuetaan.”

kuva
Uusien Rockfon® CleanSpace™ -sarjan tuotteiden kosteutta hylkivät pinnat mahdollistavat puhdistuksen vedellä, desinfiointiaineilla ja jopa UV- ja otsonointipuhdistuksella.
KUVA: ROCKFON

”Esimerkiksi vakuutusyhtiö Varma käyttää jo Cradle to Cradle -sertifioituja rakennusmateriaaleja kohteissaan. Tuotteiden materiaalipasseista tulee entistä merkittävämpiä. Mitä materiaali sisältää, kuinka se voidaan kierrättää, tai ettei tuote sisällä myrkyllisiä aineita. Millainen hiilijalanjälki tuotteella on tuotannossa ja myöhemmin. Jäte aletaan vihdoin nähdä raaka-aineena, ja rakennuttaja on tästä vastuussa”, Vuorinen sanoo.

”Rockfon on pyrkinyt yhdistämään tuotteissaan sekä tuotteiden korkean materiaalien turvallisuustason että mahdollisimman korkean ekologisuuden ja kestävän kehityksen tuotteiden koko elinkaarelle. Tuotteidemme sertifioinnissa on huomioitu perinteisten CE- ja M1-merkintöjen lisäksi esimerkiksi tuotannon sosiaaliset vastuut”, kertoo Vuorinen.

”Kivivillapohjainen tuote on rakentamisen luotettava renki. Materiaali kestää kosteutta eikä siihen tule kosteuden aiheuttamia muutoksia. Tuote on parhaan A1-luokan palamaton materiaali. Kaikki Rockfonin tuotteet sisältävät 20–60% kierrätysmateriaaleja.”

”Rockfonin tuotteet ovat kivivillapohjaisia, ja sekä pintalevymateriaalimme että eristeemme ovat kierrätettävissä. Materiaalit pyritään keräämään takaisin Rockfonin tehtaille ja käyttämään uusien tuotteiden raakaaineina, mikäli ne eivät kierrä uudelleen käyttöön toiseen kohteeseen. Tämä on välimatkoista huolimatta ekologisempaa kuin neitseellisen materiaalin louhiminen. Meillä onkin tulossa eristepuolen pilottikokeilu Helsingissä, missä useammista purkukohteista tuotteemme viedään tehtaille raaka-aineeksi. Voimme laskea tuotteidemme 50 vuoden hiilijalanjäljen”, Vuorinen huomauttaa.

”Valikoimistamme löytyvät levyt ja paneelit kaikkiin käyttökohteisiin. Varsinkin alaslasketuissa tuotteissamme akustinen vaimennus on aina parasta A-luokkaa. Tuotteidemme käyttökohteissa korostuvat tällä hetkellä koulut, sairaalat ja puhdastilat. Helppohoitoinen ja iskunkestävä pinta, muokattavuus, paloturvallisuus, tuotteiden nykyinen laaja 34 vakiovärin kartta, luotettavat ja laajat sertifioinnit tekevät Rockfonin tuotteista helppoja ja monipuolisia käyttää.”

”Pandemia aika on nostanut myös esimerkiksi sairaaloiden puhdastilaluokituksen merkityksen tuotteissamme esiin. Huippuluokan hygienia ja puhdistettavuus toteutuvat loppukeväästä lanseeratuissa akustisissa CleanSpace Pro ja CleanSpace Pure tuotteissamme otsoni- ja uvc-puhdistuksen kautta. Tätä ominaisuutta ei vielä tällä hetkellä ole alakattotuotteissa kenelläkään muulla”, kertoo Vuorinen tyytyväisenä.

kuva
Scandic Landvetter -hotelli Göteborgissa Ruotsissa.
KUVA: PUUCOMP

Puupintojen taitaja Puucomp

Puucomp tarjoaa puupintoja hakien aktiivisesti suunnittelijoiden kanssa oikeaa toteutus- ja rakenneratkaisua kuhunkin kohteeseen. Puucomp tunnetaan jopa globaalisti yhtenä joustavimmista yrityksistä viilupintaisten sisätilaratkaisujen toteuttajana.

Puucompin toimitusjohtaja Kari Hallman avaa yrityksensä toimintaa: ”Tuotteemme on aina ratkaisu johonkin asiaan. Asiakkaamme on yleensä alkuvaiheessa arkkitehti, joka kertoo, että tarvittaisiin tuommoinen pinta näillä esteettisillä ja näillä teknisillä vaatimuksilla. Sitten lähdemme miettimään, miten tämä toteutetaan.”

Puucompin toimitusjohtaja Kari Hallman avaa yrityksensä toimintaa: ”Tuotteemme on aina ratkaisu johonkin asiaan. Asiakkaamme on yleensä alkuvaiheessa arkkitehti, joka kertoo, että tarvittaisiin tuommoinen pinta näillä esteettisillä ja näillä teknisillä vaatimuksilla. Sitten lähdemme miettimään, miten tämä toteutetaan.”

”Yleensä ratkaistavana on ensisijaisesti palovaatimus halutun muodon lisäksi. Sitten keskustelemme pinnan akustisista vaatimuksista. Tuotteemme ei ole vain puuviilu tai massiivipuupintainen pinta, vaan yleensä ratkaisemme asiakkaan kanssa myös kohteen tekniset vaatimukset täyttävät rakenteet pinnan taakse.”

”Viilua olemme liimanneet lähes kaikkien mahdollisten materiaalien päälle. Tänä päivänä viilu voi tarkoittaa tuttua tai harvinaisempaa jalopuuta, tai erityistä, jopa tiettyyn kohteeseen toteutettua erityisilmeistä teknistä viilua. Myös massiivipuuta käytämme säännöllisesti. Puupohjaiset ja kuitukipsilevyt ovat perusmateriaaleja”, Hallman kertoo.

kuva
Kaupunkiympäristötalo Helsingissä
KUVA: PUUCOMP

”Valmistamme kaikki tuotteemme projektikohtaisesti. Yleensä joka kohteessa toteutukseen tulee jotakin yksilöllistä varianssia, vaikka lähtisimme liikkeelle jostakin aiemmin toteutetusta ratkaisusta.”

Pintaverhousten paloluokat ovat selkeitä mutta kohteeseen vaadittavan luokan selvittäminen voi olla joskus haasteellista.

”Laaja kokemuksemme on tuonut jo merkittävää osaamista ratkaisujen löytämiseen. Viilupintaisen sisäverhouslevyn voimme valmistaa A2-s1,d0 paloluokkaan”, Hallman mainitsee.

Akustiset ominaisuudet ovat samalla tavalla tärkeitä, mutta niitä on vaikeampi hallita. ”Ratkaisu löytyy arkkitehdin, designerin, teknisen suunnittelijan, akustikon ja meidän yhteistyönämme. Meillä on suuri määrä visuaalisesti ja teknisesti erilaisia keinoja pintojen akustisten ominaisuuksien parantamiseen”, Hallman jatkaa.

”Saneerauskohteissa joudumme huomioimaan usein muitakin asioita ja Museovirastolla on usein iso sananvalta, mitä materiaaleja käytetään tai mitä pitää ottaa huomioon. Samaan aikaan paloviranomaiset vaativat tämän päivän palovaatimusten täyttämistä. Aina on kuitenkin löydetty palomääräykset täyttävä ja visuaaliselta ilmeeltään haluttu materiaali- ja rakenneyhdistelmä kokonaisuuksien ratkaisuun.”

”Museokohteissa maalien, lakkojen ja petsien merkitys nousee pintojen viimeistelyssä ja meillä on erinomaiset yhteistyökumppanit oikeiden sävytysten löytämiseen. Reseptiikka mahdollistaa tänä päivänä määritellyn petsi- tai maalisävyn löytämisen vielä 20 vuoden päästäkin”, Hallman kertoo.

”Ekologiset arvot ovat meille erittäin tärkeitä ja olemme kehittäneet tuotantoa koko ajan päästöttömämpään suuntaan. Toteuttamamme pinta on usein useamman rakenteen ja materiaalin yhdistelmä. Valvomme koko toteutuksen ekologisuutta ja päästöttömyyttä”, Hallman sanoo.

kuva
Lumir Comfort™ akustiikkapinnoite Tieteiden talon luentosalin katossa.
KUVA: LUMIR SPRAY OY

Luonnollista ruiskutettavaa akustiikkaa puukuidusta – Lumir

Lumir kehittää, valmistaa ja asentaa kotimaisiin biokuituihin perustuvia, hiilinegatiivisia A-luokkaan asti taipuvia akustiikkaratkaisuja alakattoihin ja seiniin. Suunnittelemme asiakkaalle räätälöidyt akustiikkaratkaisut detaljeineen kaikkiin yksityisiin ja julkisiin tiloihin, sekä uudis- että korjauskohteisiin.

”Akustiikkapinnoitteemme pääraaka-aine on suomalainen puupohjainen biokuitu ja Lumir Comfort™ on tällä hetkellä ainoa saumaton hiilinegatiivinen akustiikkaratkaisu. Tuotteella on M1 sisäilmaluokitus ja B-s1, d0 paloluokitus. Vesipohjainen pinnoitemassa koostuu sellun lisäksi ainoastaan palonestoaineista, puun liima-aineista ja käytetyistä väriaineista. Biopohjainen tuote on paloturvallinen, sillä pinnoite hiiltyy palaessa suojaten alla olevaa rakennetta kuten puu konsanaan”, Lumir Spray Oy:n toimitusjohtaja Marko Makkonen valottaa. ”Tuotteellamme on ympäristöseloste, ja se on hiilinegatiivinen purkuvaiheeseen asti. Materiaali itsessään on täysin kierrätettävää, ja se pystytään irrottamaan alustastaan höyry-painepesulla.”

kuva
Lumir Spray™ akustiikkapinnoite värjättynä Helsingin yliopiston päärakennuksen lehtisalin seinässä.
KUVA: LUMIR SPRAY OY

”Meillä on ollut hiljattain kolme eri aikakauden yliopistokohdetta, joissa akustointi haluttiin toteuttaa nykyaikaisin menetelmin ja suojeltujen rakennusten alkuperäistä arkkitehtuuria menettämättä.”

”Jokaisen yliopistokohteen pintastruktuuri valittiin kohteen vaatimusten mukaan. Helsingin yliopiston päärakennuksessa pinnasta piti saada mahdollisimman sileää ja kohteessa käytettiin neljää selkeästi eri väriä. Aalto-yliopisto Töölön kampuksella haettiin 50-luvun raffimpaa pintaa. Vaasan yliopiston merikampuksen Luotsi-rakennuksessa oli muodoiltaan erikoinen taitekatto. Pinnoitteemme taipui kaikkiin näihin kohteisiin ongelmitta”, Makkonen kertoo.

”Akustiikkapinnoite ruiskutetaan 6–8 mm paksuiseksi kerrokseksi. Pinnoite itsessään jo akustoi, eikä kenelläkään kilpailijalla ole täysin saumatonta hiilinegatiivista pinnoiteratkaisua. Akustisten pintojen lopulliset ominaisuudet perustuvat aina käytettyyn taustamateriaaliin: pinnoitteen alla voidaan käyttää mitä vain rakennetta, millä parannetaan kohteen akustista ominaisuutta.”

Pinnoitteen värjäys on hiilinegatiivisuuden ja saumattomuuden ohella Lumirin tärkeimpiä etuja. ”Pystymme värjäämään pinnoitteen mihin vain sävyyn puhtaan valkoisesta mustimpaan mustaan ja jäljittelemään suojelukohteen vanhan seinän tai alakaton väriä. Juuri oikeiden värisävyjen luominen mallipalojen kautta on usein projektin aikaa vievin vaihe”, sanoo Makkonen.

”Itse ruiskutettavan pinnan teossa suojaus on tietenkin vaativa osa työtä. Ruiskutettu pinta kuivuu työmaaoloista riippuen useampia päiviä. Jos pinnoista halutaan oikein sileitä, tehdään ruiskutus pariin kertaan välikuivatuksen ja hionnan kanssa. Aliurakoitsijamme ovat sertifioituja kumppaneita, jotka koulutamme työhön itse. Haluamme että toteutusten laatu pysyy hyvänä.”

Teksti: Mari Jauhiainen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 1/2024

prointerior-lehti
mainos_1036
mainos_1052

AJANKOHTAISTA




Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »