mainos_1008

Runko ja rakennustuotteet (katto ja vesikate)

CO2-päästöt vähenevät 97% PVC-vesikatteita kierrätettäessä

RENOLIT ALKORPLANIN käytännön kokemukset Suomesta

artikkelikuva: CO2-päästöt vähenevät 97% PVC-vesikatteita kierrätettäessä

RENOLIT ALKORPLAN kattotuotteiden ja Suomen Teollisuuskatot Oy:n johdolla monikansallinen tiimi vaihtoi Tampereen messukeskuksen katosta 11.000 neliömetriä PVC-vesikatetta ja toimitti vanhan vesikatteen kierrätyslaitokseen Saksaan. Jätteenä polttamiseen verrattuna taloudelliset säästöt olivat 33 % ja säästöt CO2-päästöissä 97%.

Katon vanhan synteettisen vesikatteen kierrätys tuottaa ympäristöhyötyjä ja taloudellisia hyötyjä. Myös silloin, kun kierrätyslaitos ei sijaitse aivan katon läheisyydessä. Tämä oppi saatiin Tampereelta, missä messukeskuksen katosta leikattiin 11.000 neliömetriä vanhaa PVC-vesikatetta, kuljetettiin Saksaan ja kierrätettiin muuhun uusiokäyttöön.

Projektiin osallistuivat RENOLIT ALKORPLAN -kattotuotteiden lisäksi kattourakoitsija Suomen Teollisuuskatot Oy, joka on markkina-alueella arvostettu PVC-asiantuntija ja tunnustettu kyvystään hallita mutkikkaita projekteja. Lisäksi projektissa oli mukana Ekopartnerit Turku Oy, joka on jätehuoltoon, kierrätykseen ja erikoiskuljetuksiin erikoistunut yritys.

kuva

Operaatio toteutettiin ESWA:n ja RoofCollect-projektin kautta. Jälkimmäinen on vesikatevalmistajien – RENOLIT mukaan luettuna – perustama synteettisten PVC-vesikatteiden eurooppalainen kierrätyshanke.

Tämä tamperelainen monitoimikeskus on rakennettu vuonna 1985, ja yksi sen rakennuksista tarvitsi uuden katon. Vesikatteen vaihto oli vaativa urakka, koska rakennus oli laajarunkoinen puukaarihalli, jonka reunat ovat erittäin jyrkkiä. Työ oli tehtävä vaiheittain poistaen vesikatteesta pieniä alueita kerrallaan korvaten ne välittömästi RENOLIT ALKORPLAN F -vesikatteella.

kuva

Vanhaa vesikatetta ei kuitenkaan viety kaatopaikalle eikä poltettu, kuten Suomessa on tapana, vaan leikkauksen ja pakkauksen jälkeen ne kuljetettiin kierrätyslaitokseen Saksaan noin kahdentuhannen kilometrin päähän.

Tarkemmat selvitykset ovat osoittaneet, että tämä oli paras ratkaisu sekä ympäristön kannalta, että taloudellisesti. RENOLIT ALKORPLAN -kattotuotteiden kestävän kehityksen johtaja Jennifer Che on osoittanut laskelmin, että PVC:n kierrätettäväksi kuljettamisen ilmastovaikutus on paljon pienempi, kuin polttamisen (säästöt CO2-päästöissä 97 %).

kuva

CO2-päästöissä ovat yli 57.000 kg, mikä vastaa yhden matkustajan päästöjä 57:llä Pariisin ja New Yorkin välisellä lennolla tai kahden ihmisen elinikäisiä päästöjä. Tämän CO2-määrän sitomiseksi olisi istutettava noin 160 puuta.

Tomi Norrby on Suomen Teollisuuskatot Oy:n omistaja. Hänen laskelmiensa mukaan kierrätysoperaatio oli myös taloudellisesti kannattava. Kierrätyksen kokonaiskustannukset olivat pienemmät, kuin kaatopaikalle viemisen (-1 %) ja polttamisen (-33 %!).

Renolit video

Tomi Norrby kertoo: "Ensimmäiset PVC-katot ovat nyt 35–40 vuoden ikäisiä. Ne on vaihdettava, ja näiden kattojen kierrätys toivottavasti lisääntyy vuosien mittaan. Tulemme ehdottomasti jatkamaan kierrätystä. Vanhojen kattojen poltossa tai kaatopaikalle viemisessä ei ole järkeä. Kierrätettynä katot saavat uuden elämän uusina tuotteina.

ESWA:n ja RoofCollectin toimitusjohtaja Bernard Merkx vahvistaa: "Tampereen projekti on hyvä esimerkki, jossa kattourakoitsija on päättänyt erottautua. Katto olisi voinut mennä poltettavaksi, mutta se päätettiin viedä mekaaniseen kierrätykseen. Kaikki, mitä teemme nyt, voidaan jälleen kierrättää kahden- tai kolmenkymmenen vuoden sisällä. Näin pidämme materiaalit jatkuvassa kierrossa. Se on avainsanomamme. RENOLIT ALKORPLAN -kattotuotteiden johtama monikansallinen tiimi on näyttänyt maailmalle, että PVC:n kierrätys on aina paras ratkaisu ympäristölle ja myös lompakolle.

Lisätietoja: www.renolit.com/roofing

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 2/2024

prointerior-lehti
mainos_985

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »