mainos_1098

Kalusteet ja varusteet (kylpyhuone, saniteettitilat)
Sisustussuunnittelu

Kylppärini on linnani

artikkelikuva: Kylppärini on linnani

Kylpyhuonetrendeissä painottuvat kotoisa individualismi ja materiaalien mindfulness – mutta esimerkiksi valoa ja värejä mahtuisi mukaan vielä enemmänkin, asiantuntijat arvioivat.

Viestintäpäällikkö Angelica Zwahlen Villeroy & Boch Gustavsbergistä katsoo, että mukavuus ja kodikkuus ovat kylppäritrendeistä vahvimmat tällä hetkellä. "Tämä liittyy individualismin nousuun: ihmiset haluavat viihtyä kylpyhuoneissaan ja se onnistuu parhaiten silloin, kun tila heijastaa heidän omaa persoonallisuuttaan ja tyyliään", Zwahlen toteaa ja lisää, että kylpyhuone on nykyään leimallisesti hyvinvoinnin tila.

"Entistä paremmat materiaalit kuten puu ja kivi ja toisaalta pehmeät maanläheiset värisävyt kertovat uudenlaisesta panostuksesta."

Zwahlenin mukaan valkoisen rinnalle on tullut paljon vaihtoehtoja, jotka korostavat loppukäyttäjän persoonaa. "ISH 2019 Frankfurtissa me esittelimme yhdessä suunnittelija Gesa Hansenin kanssa kehitetyn kylpyhuonekonseptin, joka on rohkea puheenvuoro yksilöllisyyden ja värin puolesta", hän toteaa.

Vapautta & rohkeutta
Kuinka paljon ajatuksella tehtyä kylppäridesignia sitten arvostetaan tänä päivänä? – Zwahlenin mukaan kuluttajat ovat yleisesti ottaen kiinnostuneita designista ja eri tyyleistä, mutta he eivät aina välttämättä kiinnitä juuri kylpyhuoneisiin niin suurta esteettistä huomiota.

"Suunnittelijan täytyy ajatella, että kylpyhuone on yksinkertaisesti yksi talon huoneista – eikä ’pelkästään’ kylppäri – sekä laadun, funktion, hyvinvoinnin että designin näkökulmasta", Zwahlen toteaa.

"Sisustussuunnittelijat ovat selvästi tietoisia uusista trendeistä ja innovaatioista ja samalla kun suuren yleisön mielenkiinto kasvaa, suunnittelijoiden vapaus suunnitella innovatiivisia kylpyhuoneita saattaa hyvinkin lisääntyä."

Ja kun vapautta annetaan, Zwahlen toivoo sen kyytipojaksi rohkeutta. "Sekä kodinomistajat että sisustusarkkitehdit ja suunnittelijat ovat usein aivan liian varovaisia ja konservatiivisia kylpyhuoneiden designin suhteen", hän harmittelee. Kylpyhuonehan voi olla mitä tahansa pienestä arjen piilopaikasta minikylpylään – joten miksi antaisit sen olla tylsä, hän kysyy.

Ei valkoisen voittanutta?
Eri markkinoilla designajattelu painottuu eri tavoilla. Zwahlenin mukaan Pohjoismaat pitävät teknologisten innovaatioiden ja Nordic designin lippua korkealla, mutta kylppäreiden suhteen tämä ei tarkoita pelkästään yksinkertaista, toimivaa linjakkuutta ja luonnonvärejä.

"Me olemme jo saaneet lisää väriä pohjoismaisiin kylppäreihin ja tämä trendi tulee jatkumaan", Zwahlen toteaa. Hän uskoo että "hitaasti mutta varmasti" jopa suomalainen kylpyhuone saattaa hylätä ikivalkoisen värinsä – ainakin hetkeksi.

"Toki tämä tarkoittaa, että pysytellään maanläheisissä sävyissä ja käytetään kirkkaampia värejä etupäässä vain detaljeissa."

Zwahlen myöntää, että vaikka kylpyhuoneet eivät Suomessa ole kovin isoja, niiden painoarvo osana wellbeing-buumia on kuitenkin kiistaton. "Ihmiset haluavat koristella kylpyhuoneitaan ja tehdä niistä paikkoja, missä viihdytään."

Kolme kovaa comebackia
Geberitin pohjoismaiden markkinointijohtaja Karolis Bacevicius katsoo, että ISH 2019 esitteli kolme trendiä, jotka ohjaavat kylpyhuoneiden designia tällä hetkellä.

Ensinnäkin on nähtävissä ‘paluu 70-luvulle’ -linja, mikä näkyy mm. värikkäänä retrodesignina. Toinen trendi on ’paluu luontoon’, mikä näkyy esimerkiksi puun ja veden "luonnonmukaisessa" käytössä. Kolmantena on ’paluu teknologioihin’, joissa olemassa olevista tekniikoista ja materiaaleista otetaan kaikki irti suunnittelijoiden visioiden toteuttamiseksi – ja näin esimerkiksi lavuaarit ovat ohuempia kuin koskaan.

"Kuitenkin jos mennään liikaa teknologia edellä, siinä on omat riskinsä. Pitäisi miettiä sitä, mitä asiakas haluaa, eikä vain sitä mitä teknologia mahdollistaa", Bacevicius pohtii.

Bacevicius neuvookin suunnittelijoita keskittymään helppokäyttöisyyteen ja ajattelemaan huolella vaikkapa lapsiperheen kylppäritarpeita. Tällöin helppo siivottavuus – eli fiksut ja kestävät materiaalivalinnat, selkeät puhdistettavat pinnat – on ilmeinen tekijä. Bacevicius puhuu myös kylpyhuoneiden muuntojoustavuudesta: kun väestö vanhenee, kuinka hyvin kylpyhuoneet palvelevat heidän tarpeitaan?

"Suunnittelijoiden kannattaa keskittyä todellisiin kuluttajatarpeisiin ja valita tuotteita, joissa yhdistyy hyvä design ja toimivuus."

Less is more?
Tilastot osoittavat, että kylpyhuoneiden koko on pienenemään päin, joten suunnittelijoiden on usein saatava enemmän irti pienemmästä tilasta. "Suunnittelijan täytyy onnistua tuomaan mukavuutta ja käytettävyyttä entistä pienempiin kylpyhuoneisiin – eikä tässä onnistuta ilman innovatiivisia ratkaisuja", hän uskoo.

Bacevicius otaksuu, että kylpyhuone ei aina ole mikään prioriteetti suunnittelijalle, vaan se sujahtaa mukaan ennemminkin projektin häntänä. Tällöin saadaan aikaan kenties kelpo "peruskylppäri", mutta se lisäarvo ja WOW-fiilis – joka nykyisillä ratkaisuilla on hyvinkin ulottuvilla – jää saavuttamatta.

Bacevicius toteaakin, että hän arvostaa suuresti suunnittelijoita, jotka osaavat onnistuneesti luovia monenlaisissa ristipaineissa ja silti tuottaa toimivia, esteettisiä kokonaisuuksia. "Myös se, kuinka nopeasti suunnittelijat omaksuvat uusia tuotteita ja ottavat niitä käyttöön eri projekteissa, on erittäin kunnioitettavaa. Kaikkien innovaatioiden tulisi palvella suunnittelijoiden tarpeita, koska vain silloin uudet konseptit myös hyväksytään pian", hän linjaa.

Kylppäriluksus arkipäiväistyy Kylppärien materiaaleissa näkyy teknologia/innovaatiovetoisuus, mikä taas tuo lisää vapauksia suunnittelijoille. Kylppäritoimintojen kärjessä – myös Frankfurtissa – ovat suihkut ja wc-istuimet, arvioi Bacevicius.

"Koko suihkumaailma liikkuu nyt siihen suuntaan, että suihkukokemus halutaan viedä kokonaan uudelle tasolle. WC-istuimissa taas näkyy trendi, jossa luksusmalleista tutut ominaisuudet – kuten yövalo – ovat siirtymässä myös tavallisiin malleihin."

Baceviciuksen mukaan kestävä kehitys näkyi Frankfurtissa esimerkiksi osana ’paluu luontoon’ -trendiä: luonnosta inspiraationsa hakeva design ei voi haaskata vettä tai muita resursseja. "Mitään ekovallankumousta ei messuilla kuitenkaan nähty", hän toteaa.

"Osana kestävää kehitystä on tietenkin se, kuinka tuotteita kehitetään ja valmistetaan – ja millainen hiilijalanjälki koko prosessilla on, mukaan lukien kuljetus. Tässä suhteessa näen positiivista kehitystä – sekä valmistajat että kuluttajat ovat varsin valveutuneita näissä asioissa. Esimerkiksi suomalaiset kuluttajat selvästi suosivat kylpyhuonetuotteita, jotka on valmistettu paikallisesti."


Kuva: Hansgrohe SE

Materiaalikomboja joka kukkarolle
Steffen Erath, innovaatioista vastaava johtaja Hansgrohe SE:llä, toteaa että värit ja materiaalit ovat – aina vaan – vahvoilla kylpyhuoneinnovaatioissa. Hänen mukaansa materiaalipuolella kysymys on mitä suurimmassa määrin eri laadukkaiden materiaalien – kuten lasi, marmori, metalli – innovatiivisesta yhdistelystä.

Esimerkkeinä luovasta esteettisestä ajattelusta Erath mainitsee vuonna 2014 lanseeratun AXOR Starck V:n, jossa hanan juoksuputki on valmistettu lasista sekä hiljattain lanseeratut AXOR MyEdition pesuallashanat, joihin voi valita pintamateriaaliksi esimerkiksi marmorin, puun tai jopa nahkan.

Erathin mukaan kestävän kehityksen tuotteet ovat tulleet jäädäkseen myös kylppäreihin. "Meidän t&k-tiimimme etsivät koko ajan uusia tapoja alentaa veden kulutusta", hän toteaa. Esimerkiksi talon uusi, mikrohienoista pisaroista muodostuva PowderRain kuluttaa vähemmän vettä vaikka tuntuma suihkussa on runsas.

Erath katsoo, että valmistajalle on tänä päivänä hyvin tärkeää varmistaa, että sisustusarkkitehdit ja suunnittelijat tuntevat teknologiat ja tuotteet. Läsnäolo ISH Frankfurtin kaltaisilla kärkimessuilla on yksi asia, mutta yhtälailla designereita kutsutaan vierailulle myös esimerkiksi Hansgrohen päämajaan Saksan Schwarzwaldiin.

Kohti valoa!
Mutta mikäli Erathin pitäisi valita yksi asia, josta valistaa alan suunnittelijoita, se olisi valon merkitys kylpyhuoneissa.

"Valaistuspuolella on nähty monta innovaatiota. Modernien kylpyhuoneiden pohjapiirustukset hyötyisivät suuresti, jos valaistuksensuunnittelu olisi integroitu osaksi muuta suunnittelua heti alusta lähtien", hän uskoo.

Tulevaisuuden trendeistä hän nostaa esiin "Smart Living" -ratkaisut, jotka löytävät tiensä lopulta myös kylppäreihin. Kun eri laitteet oppivat "pelaamaan yhteen", avautuu todellinen mahdollisuuksien kirjo. Myös Hansgrohe on kehittämässä omaa arkea rikastuttavaa ratkaisua, joka esiteltiin konseptina ISH-messuilla. "Uudella RainTunessovelluksella käyttäjä voi esimerkiksi muokata suihkun valaistusta ja taustamusiikkia kuhunkin tilanteeseen sopivaksi."

"Tekemällä yhteistyötä eri partnerien ja verkostojen kanssa voimme luoda uusia älytuotteita, jotka tehostavat käyttäjäkokemusta huomattavasti."

Älykodit vasta pääsemässä vauhtiin Suomessa Erathin mukaan Smart Living -kategorian ykkösmaat tällä hetkellä ovat Kiina, Iso-Britannia ja USA. "Suomessa digitalisaatio on jo syvään juurtunut rakennusalalla – esimerkkinä BIM-suunnittelu – joten voisi ajatella, että myös kodeissa ja loppukäyttäjien parissa on suurta potentiaalia älyratkaisuille", hän arvelee.

Kaikesta huolimatta: innovaatioiden tunkeminen joka paikkaan tuskin kannattaa, ellei kokonaiskuva ja -vaikutus ole harkittu, hän muistuttaa.

"Innovaatioiden kautta me haluamme tehdä oman osamme ihmisten elämänlaadun parantamiseksi. Tästä syystä työmme keskipisteessä on aina ihminen", linjaa Erath.

Teksti: Sami J. Anteroinen


Kuva: Villeroy & Boch


Kuva: Villeroy & Boch


Kuva: Villeroy & Boch


Kuva: Villeroy & Boch


Kuva: Geberit Oy


Kuva: Geberit Oy


Kuva: Geberit Oy


Kuva: Geberit Oy


Kuva: Hansgrohe SE / Klaus Frahm


Kuva: Hansgrohe SE / Klaus Frahm


Kuva: Hansgrohe SE / Klaus Frahm

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 3/2024

prointerior-lehti

AJANKOHTAISTA




Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »