mainos_1086

Projektiesittelyt (kohteessa mukana)

Mall of Tripla - erinomainen asiakaskokemus suunnittelun lähtökohtana

artikkelikuva: Mall of Tripla - erinomainen asiakaskokemus suunnittelun lähtökohtana

Mall of Triplan sisäilmeen suunnitteluprosessi poikkesi perinteisistä kiinteistökehityshankkeista, joissa alkuvaiheen suunnitteluratkaisuja ohjaavat pääosin tekniset ja taloudelliset lähtökohdat. Mall of Triplassa tärkeimmäksi tavoitteeksi nostettiin jo alkuvaiheessa erinomainen asiakaskokemus. Suunnittelun kautta pyrittiin löytämään ratkaisut mm. siihen, miten asiakkaat osaavat liikkua luontevasti, kuinka tilojen mittakaavasta saadaan miellyttävä ja miten keskus voi olla samaan aikaan sekä selkeä että yllättävä.

Toinen merkittävä asia oli se, että hankkeen eri osa-alueet, kuten arkkitehtuuri, sisustussuunnittelu ja kaupallinen suunnittelu, sekä niiden tekijät, kytkettiin yhteen YIT:n kaupallisen tiimin ohjaamalla konseptisuunnitteluprosessilla. Yhteistyömalli haastoi eri toimistot perustelemaan suunnitteluratkaisunsa konseptityöryhmälle sekä tekemään aitoa sisältöön liittyvää yhteistyötä pelkän teknisen yhteensovittamisen sijasta. Suunnittelun lähtökohdaksi luotiin yhteinen näkemys, eli konsepti, jonka toteutumisesta kaikki toimijat osaltaan huolehtivat.

Amerikan työ alkoi ravintolakonseptin kehittämisestä. Konseptissa otettiin kantaa mm. ravintoloiden lukumäärään, sijoittumiseen sekä ravintolatarjonnan jakautumiseen. Myös ravintolatoimintojen teknisten lähtökohtien määrittely yhdessä muiden suunnittelijoiden kanssa oli osa ravintolakokonaisuuden konseptointia.

Ravintolakonseptin valmistuttua alkoi Mall of Triplan Design Manualin suunnittelu. Työ piti sisällään keskuksen yleisten tilojen, kuten kauppakeskuskäytävien, yhteisten ravintola-alueiden ja aukioiden sisäilmeratkaisut. Löydettävyyden, selkeyden ja visuaalisen kiinnostavuuden takia päädyttiin ratkaisuun, jossa kauppakeskuksen eri kerroksille luotiin toisistaan poikkeavat tunnelmat. Aseman ja tapahtuma-aukion muodostama alue, Little Manhattan, on keskuksen suurin ja näyttävin tilasarja. Tiloja yhdistää yhtenäinen luonnonkivilattia sekä korkeiden aukiotilojen vaaleat seinäpinnat. Tapahtuma-aukion korkeat seinäpinnat ovat perforoitua metallilevyä, jonka takana on värisommitelma. Elokuvateatteri erottuu tummempana kuutiona, jonka seinään viherkasvit tuovat ihmisen mittakaavan. Asemaaukio on vaalea kokonaisuus, jonka keskellä on näyttävät kaksikerroksiset kahvilatilat. Niiden sienimäinen muoto on peräisin ulkoaukion katoksista. Aseman ylimmän kerroksen seinät on päällystetty vaalealla puulla. Materiaalivalinta tuo jälleen pehmeyttä ja pienempää mittakaavaa ja tukee hyvin kerroksessa olevien hyvinvointipalveluiden tunnelmaa.

The Mall of Tripla

Keskuksen kolmannesta kerroksesta, Downtownista, löytyy laadukkaita brändiliikkeitä sekä hyviä ravintoloita. Kerroksen yleisilme on tapahtuma- aukiota tummempi. Valaistus on perinteistä kauppakeskusta himmeämpi ja siksi tunnelma on rauhallinen ja liikkeiden valaistut julkisivut nousevat hyvin esille. Toisen ja kolmannen kerroksen alakatot ovat yhtenäistä metallirimarakennetta, joita halkovat kaarevat graafiset kotelot. Näihin koteloihin on sijoitettu valaistus sekä muu talotekniikka. Kolmannessa kerroksessa metallirima on sävyltään messinkinen ja toisessa kerroksessa, Nordic Avenuella, valkoinen. Yhtenäinen rakenne mutta toisistaan poikkeava sävymaailma luovat mielenkiintoisen kokonaisuuden, jossa on samaan aikaan omaleimaisuutta ja yhtenäisyyttä. Välipohja-aukkojen kautta avautuu mielenkiintoisia näkymiä kerrosten välillä.

Alimman kerroksen, Food Marketin, käytävä- ja aula-alueiden yleissävy on tummahko ja valaistustaso matala. Näin myös päivittäistavarakaupan tunnelma liittyy jatkumona muun kauppakeskuksen kokonaisuuteen ja keskikäytävällä olevissa kahviloissa on viihtyisä asioida.

Kokonaisuutena Mall of Tripla on huolellisesti mietitty ja konseptoitu. Asiakaskokemuksen nostaminen suunnittelun lähtökohdaksi on osoittautunut onnistuneeksi ratkaisuksi. Kävijöitä on ollut paljon ja palaute on ollut positiivista. Jo nyt voi sanoa, että Mall of Tripla on kansainvälisesti merkittävä kauppakeskus.

Teksti: Sami Maukonen / Suunnittelutoimisto Amerikka
Kuvat: YIT

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 3/2024

prointerior-lehti
mainos_1088

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »