mainos_1049

Projektiesittelyt (matkailu ja kulttuurirakennukset, vapaa-ajan ja viihtymisen rakennukset)

Kalterien takana

artikkelikuva: Kalterien takana

Kuva: Kakola Yhtiöt Oy

Kotimainen boutique-hotelli rikkaalla historialla marinoidulla entisellä vankila-alueella? Haluatko viettää yösi eristyssellissä ja herätä vanginvartijan avainten kolkkoon kalinaan tämän tuodessa ”ruhtinaallisen” vettä ja leipää -aamiaisen? – Tervetuloa Kakolaan!

Kohdetiedot: Hotel Kakola
Rakennuttaja, pääsuunnittelija ja pääurakoitsija: Kakola Yhtiöt Oy

Kakola oli aikoinaan Suomen suurin ja vaarallisin vankila – mutta yhden perheen luovan hulluuden ansiosta siitä on leivottu yksi Suomen omalaatuisimmista hotelleista. Hotel Kakolassa on 148 laadukasta huonetta klassisista perusvarustelluista huoneista upeisiin sviitteihin, ravintola, baari, kokous- ja tapahtumatiloja sekä kesäterassi.

kuva
KUVA: KAKOLA YHTIÖT OY

Hotel Kakola Oy:n hallituksen puheenjohtaja, kiinteistöneuvos Olli Ojala tunnustaa suoraan, että vanhan lääninvankilan muuttaminen 10 000 neliötä sisältäväksi hotelliksi on ollut valtava urakka, joka on koetellut uskoa – mutta periksi ei ole annettu missään vaiheessa.

”Tämä on meidän perheemme yhteinen visio, joka haluttiin toteuttaa niin hyvin kuin vain osattiin”, Ojala kertoo.

kuva

Kakola Yhtiöiden voimanponnistus

Parivuotisen hankkeen suunnittelu, sisustus ja itse rakennusprojektin hallinta ovat kaikki olleet perheen firman, Kakola Yhtiöt Oy:n, käsissä. Hotel Kakolan rakentaminen – osana koko Kakolan vankilamäen jättiprojektia – on itse asiassa Kakola Yhtiöiden 40-vuotisen historian suurin yksittäinen projekti.

Ojalan perheen puumerkki näkyy liki kaikessa. ”Kyllä tämä aika itseriittoista toimintaa on ollut”, Ojala myhäilee ja kertoo, että jokainen suunnitelma on Ojalan tai hänen vaimonsa Leenan käsialaa ja perheen aikuiset lapset Johanna ja Joonas ovat sanoneet oman sanansa konsepteihin ja niiden toteutukseen.

”Kudos Design oli meillä arvokkaana apuna esimerkiksi renderöintikuvien teossa”, Ojala lisää.

kuva

Elävää historiaa

Millainen sitten on Ojalan perheen visio, tuo koko projektin johtotähti? – Olli Ojalan mukaan kaikki lähtee Kakolan rikkaasta historiasta, perinnöstä, joka piti pelastaa jälkipolville. Mukana on myös enemmän kuin vain ripaus omaakin historiaa.

Ojala nimittäin vietti 10 vuotta lapsuudestaan vankilan naapurissa, katsellen ja kuvitellen: mitä on muurien toisella puolella? – Pikkupojan mielikuvituksessa alkoi tuolloin itää jotain, joka on viimein puhjennut komeaan kukkaan modernin vankilahotellin muodossa.

kuva

”Team Ojalan” Hotel Kakola edustaa skandinaavista linjakkuutta, jossa maanläheiset värit ja huippuluokan kalusteet tukevat Kakolan suurta kertomusta. Miljöön rosoisuutta ja karua perusluonnetta on saatettu paikoin pehmentää, mutta ”vankilafiilis” on talossa silti kouriintuntuvan todellinen.

Vedellä ja leivällä

Hotelliyö entiseen vankilaselliin rakennetussa huoneessa voikin olla monelle vähän liikaa – sellissä kun on vain kalteroitu vankilaikkuna, kerrossänky, lavuaari ja wc-pönttö.

kuva

”Olemme muuttaneet neljä eristysselliä tällaisiksi superhuoneiksi. Sellit ovat suosittuja ja joka yö niissä yöpyy joku”, Ojala tietää.

”Normaaleja” uusia hotellihuoneita on tehty vanhoja sellejä purkamalla ja uutta rakentamalla. ”Suurimmassa osassa on parveke tai ranskalainen parveke.”

Talon ullakkokerroksesta löytyvät muhkeat sviitit, jotka edustavat kenties juuri sitä makeaa elämää, jota vankilan alkuperäiset ”vieraat” tavoittelivat niin lukuisin luvattomin keinoin. Ojalan mukaan kuitenkin jo ihan perushuone tuo asiakkaalle sen himoitun ”Kakola-elämyksen”.

”Meillä on täällä edustettuna viisi erilaista vankilatyyppiä samassa paikassa – ja se on ainutlaatuinen kokonaisuus.”

kuva

Pelastusoperaation juuret

Kakolan uutta tulemista on osattu odottaa. 2000-luvun alussa Turkuun päätettiin rakentaa uusi vankila ja Kakola löi lapun luukulle 2007. Tilat olivat tyhjillään aina vuoteen 2015, jolloin nykyinen Kakola Yhtiöt osti ensin Kakolan rakennukset ja seuraavana vuonna lääninvankilan tilat.

”Valtio piti rakennukset onneksi peruslämmöillä, jolloin ne pystyi vielä ostamaan, vaikka ne olivatkin tyhjinä vuosikaudet”, Ojala toteaa ja myöntää, että aika viime hetkellä vankila pelastettiin.

”Ilkivalta ja vastaava toiminta oli lisääntymään päin aina siinä määrin, että enää en uskaltaisi ostaa.” Ostohetkellä eniten huoltoa vaativat katot.

kuva

Museoviraston kanssa hyvä keskusteluyhteys

Epäselväksi ei jää, että hotellihankkeen hintalappu on muhkea. Pelkästään jätemaan kuljettaminen pois Kakolanmäeltä ja sen korvaaminen uudella maa-aineksella on maksanut miljoonia.

”Kaikki vanha maa lähti, mukana oli esimerkiksi hiilenporoja ja lautajätettä”, Ojala kertoo. Tehtyjä purkutöitä hän kuvailee ”massiivisiksi” ja kertoo, että suojellun rakennuksen uudistaminen vaati vakaata harkintaa joka askeleella.

kuva

”Kova kädenvääntö oli esimerkiksi siitä, että saako suurentaa ikkunaaukkoja. Kaikki eivät meidän suunnitelmistamme tykänneet, mutta onneksi hanke pääsi suoraan museoviraston alaisuuteen – meillä oli hyvä neuvotteluyhteys heihin ja toiminta oli järkevällä pohjalla”, Ojala kiittelee. Ikkuna-aukkojen suurentamisen lisäksi toinen tuntuva muutos oli väliseinien poistaminen.

”Myös kaikki puiset välipohjat poistettiin.”

kuva

Korona heitti kapuloita rattaisiin

Tämäkin projekti on saanut taistella oman Covidtaistelunsa. Ojala kertoo, että Hotel Kakola päätettiin avata koronatilanteesta huolimatta 22.9.2020.

kuva

”Silloin leikittiin avajaisia, vaikka tilanne oli mikä oli”, hän kuittaa. Sittemmin on menty ylä- ja alamäkeä aina sen mukaan, miltä tartuntatilanne näyttää. Ihmisten kiinnostus hotellia kohtaan on kuitenkin kova, se on tullut selväksi.

”Kysyntää on ollut jatkuvasti ja paljon. Sekä paikallisesti että valtakunnallisesti”, Ojala vahvistaa.

kuva

Turun Kakolanmäki on rakentunut vaiheittain: vuosien varrella Kakolan vanha keskusvankila on muutettu asunnoiksi, ja alueella ovat startanneet mm. ravintola Kakolanruusu, Kakolan myymälä, leipomo Bageri Å ja panimo Kakola Brewing. Vielä on tulossa ainakin spa ja hyvinvointikeskus.

kuva

Ojalan arvion mukaan Kakolanmäki ”valmiina pakettina” tulee työllistämään noin 150–200 henkilöä.

Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuvat: Wellu Hämäläinen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 4/2023

prointerior-lehti

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »