mainos_1077

Sisäpinnat ja tilaosat (lattiat ja päällysteet, matot, tekstiilit)

Vähähiiliset tekstiililaatat ovat ekologinen valinta

artikkelikuva: Vähähiiliset tekstiililaatat ovat ekologinen valinta

Hiilijalanjäljen laskeminen on pian osa rakennusalan arkea. Julkisten tilojen ja toimitilojen sisustuksessa vähähiiliset ja hiilinegatiiviset tekstiililaatat auttavat vähähiilisyystavoitteiden saavuttamisessa.

Suomi pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Rakennussektori tuottaa noin kolmanneksen päästöistä, joten rakennusalalla tehtävillä toimenpiteillä on huomattava merkitys tavoitteiden täyttämisessä.

Tällä hetkellä valmisteltavassa rakentamislaissa tavoitteina ovat mm. ilmastonmuutoksen hillitseminen ja kiertotalouden edistäminen. Uusi rakentamislaki ohjaa vähähiilisyyteen, eli rakennuksen elinkaaren aikana syntyvät ilmastohaitat ja -hyödyt tulee jatkossa huomioida. Hiilijalanjäljen laskenta tulee pakolliseksi.

”Haluamme auttaa suunnittelijoita vertailemaan pintamateriaalien hiilijalanjälkeä, jotta vähähiilisyystavoitteisiin voidaan pyrkiä. Yhä useampien pintamateriaalien EPD-ympäristöselosteet ovat saatavilla nettisivuillamme. Tuotteen valmistuksen hiilijalanjäljestä kertoo EPD-ympäristöselosteessa kohta GWP A1-A3. Mitä pienempi lukema, sen parempi”, sanoo Laattapisteen tekstiililaattojen tuotepäällikkö Iiris Keinänen.

Laattapisteen tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä. Laattapiste huomioi ekologisuuden tuotevalikoimassaan ja tarjoaa vähähiilisiä vaihtoehtoja rakennusalalle.

kuva

Kestävää kehitystä 90-luvulta saakka

Julkisten tilojen ja toimitilojen käyttötarkoitus asettaa pintamateriaaleille useita vaatimuksia akustisista ominaisuuksista kestävyyteen ja puhdistettavuuteen. Tekstiililaatat tuovat tilaan viihtyisyyttä ja luovat miellyttävän ääniympäristön.

Laattapisteen yhteistyökumppani Interface on panostanut vähähiilisten tekstiililaattojen kehittämiseen 1990-luvulta saakka. Interfacen akustoivilla ja helppohoitoisilla tekstiililaatoilla on erittäin pieni valmistuksen hiilijalanjälki.

CTA

”Interface on ensimmäisenä valmistajana tuonut markkinoille myös hiilinegatiivisia tekstiililaattoja, eli tuotteen valmistuksessa sitoutuu hiiltä enemmän kuin aiheutuu hiilipäästöjä. Tällöin valmistuksen hiilijalanjälki on EPD:ssä miinusmerkkisenä lukuna”, Keinänen sanoo.

Lue myös: ensimmäinen hiilinegatiivinen tekstiililaatta (prointerior.fi)

Interface on lisäksi ottanut vastuun tuotteidensa koko elinkaaren päästöistä hyvittämällä hiilijalanjäljen Carbon Neutral Floors -ohjelmalla.

kuva

Kierrätettyjä sekä biopohjaisia materiaaleja

Interfacen tekstiililaattojen valmistamisen hiilijalanjälki on pienentynyt 76 prosentilla vuodesta 1996 tähän päivään. Hollannissa sijaitsevalla tehtaalla käytetään uusiutuvaa energiaa, ja tekstiililaattojen raaka-aineista keskimäärin 88 prosenttia on kierrätysmateriaaleja sekä biopohjaisia materiaaleja.

”Interfacen kierrätysmateriaalia sisältävät ja sekä täysin kierrätettävät tekstiililaatat ovat materiaaliteknologialtaan erittäin kehittyneitä. Pitkäjänteisen kehitystyön ansiosta tekstiililaatat ovat vähähiilisyydestä huolimatta kustannuksiltaan kilpailukykyisiä. Tuotteet auditoidaan kolmannen osapuolen toimesta. Hiilitavoitteiden etenemistä voi seurata Interfacen vuosittain julkaisemista raporteista”, Keinänen kertoo.

Interfacen kehittämä biokomposiittipohja toimii hiilivarastona. Käyttöikänsä lopuksi tekstiililaatat voidaan kierrättää Hollannissa sijaitsevalla kierrätyslaitoksella ja valmistaa materiaaleista uusia tekstiililaattoja.

kuva

Luonnonläheiset sävyt ja kuvioinnit suosittuja

Interfacen akustoivat tekstiililaatat kestävät kovaa kulutusta ja vaimentavat askelääniä merkittävästi. Irtoasennettavat tekstiililaatat varmistavat tilan muuntojoustavuuden. Liimaton asennustapa on myös ympäristöystävällinen valinta.

”Ekologisuus näkyy myös sisustuksen visuaalisessa ilmeessä. Biofiilisessa suunnittelussa luontoa tuodaan sisätiloihin. Pintamateriaaleissa biofilia näkyy luonnonsävyjen ja -kuvioiden suosimisena”, kuvailee Keinänen.

Lisätietoja: www.laattapiste.fi

Teksti: Merja Maukonen

CTA

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 2/2024

prointerior-lehti
mainos_985

AJANKOHTAISTA
Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »