mainos_1039

Sisäpinnat ja tilaosat (akustoinnit)

Akustiikan merkitys terveydelle, hyvinvoinnille ja viihtymiselle on tärkeää

artikkelikuva: Akustiikan merkitys terveydelle, hyvinvoinnille ja viihtymiselle on tärkeää

Akustiikan huolellinen suunnittelu takaa viihtymisen ja hyvinvoinnin kotona, työpaikalla sekä muissa tiloissa. Myös toteutuksen laadukkuus on tärkeää ja siinä korostuvat materiaalivalinnat.

Akustiikan huolellinen suunnittelu takaa viihtymisen ja hyvinvoinnin kotona, työpaikalla sekä muissa tiloissa. Myös toteutuksen laadukkuus on tärkeää ja siinä korostuvat materiaalivalinnat.

HYVÄ AKUSTIIKKA tarkoittaa harvoin hiirenhiljaisuutta eristettyynkään tilaan. Ihmisen ympäristölle äänet ja taustahäly ovat sopivassa määrin luontaisia.

Akustiikan suunnittelua tehdään kaikelle rakennetulle ympäristölle. Asuinrakennusten vaatimukset ovat erilaisia kuin julkisten tilojen. Saleissa, auditorioissa ja vastaavissa tiloissa on tärkeää, että esiintyjien ääni kuuluu selkeästi, eikä yleisötilan häly häiritse tilassa oleskelua. Myös liikunta ja pallopelit ovat viihtyisämpiä tilassa, jonka akustiikka on harrastuksille sopiva.

Asumisympäristössä kodin sisäinen äänitaso on oltava miellyttävä. Kovat kaiut eivät sovi koteihin, mutta kokonaan niitä ei pyritä poistamaan. Asuntojen välillä kulkeva ääni (ilmaääneneristys, joka on yksi osa-alue akustiikkaa) on kehittynyt paljon ja eron eri vuosikymmenillä rakennettujen asuintalojen välillä huomaa nopeasti.

Oma lukunsa ovat työpaikat. Tehtaiden ja teollisuuden akustiikka on usein melun vaimentamista pois työskentelyalueilta. Standardien ohjeistuksen mukaan melunlähteiden eristäminen on aina etusijalla ja ihmisten henkilökohtaisten (kuulo-)suojainten käyttö vasta viimeinen vaihtoehto. Teollisuuslaitokset ovat yksilöllisiä kohteita ja hyviä akustiikkaratkaisuja onkin usein räätälöitävä eri paikkoihin.

”Akustiikan suunnittelua tehdään kaikelle rakennetulle ympäristölle.

Toimistotiloihin suunniteltava akustiikka riippuu paljon tilasta ja käyttötarkoituksesta. Toimistoissa tarvitaan tiloja hyvin moninaisille toimille. Toimistoissa pidetään palavereja, kohdataan asiakkaita, tulostetaan, tehdään ajatustyötä, soitellaan ja ollaan tauoilla. Kaikki nämä ja monet muut toiminnot vaativat erilaista akustiikkaa. Oli kyse sitten avokonttorista tai huoneisiin jaetusta tilasta, kaikissa korostuu akustiikan ennakkosuunnittelu ja laadukas toteutus.

”Toimivaa akustiikkaa ei tule arjessa mietittyä”

ROCKWOOL Finland oy:n akustiikkaliiketoiminnan (Rockfon) myyntipäällikkö Jari Kivistö kertoo akustiikan vaatimusten kasvaneen vuosi vuodelta.

”Suositukset ja määräykset jälkikaiunta-ajoista ovat tiukentuneet. Akustiikan asiantuntijan mukaan ottaminen jo suunnitteluvaiheessa säästää tulevia korjauksia, kun kaikki saadaan kerralla kuntoon.”

Jälkikaiunta-aika on akustiikassa yleinen mittari. Käytännössä sitä mitataan kaiutin-mikrofoni-yhdistelmällä. Ensin mainitusta päästetään standardin mukainen ääni, jonka kaiku tallennetaan mikrofonilla ja sen kesto mitataan.

”Pelkässä betonissa ääni elää pitkään”, Kivistö tiivistää.

Osa suunnittelua on äänieristäminen. Eristämistä vaaditaan sisätilojen, eli esimerkiksi asuntojen välillä ja ulkoilmasta sisätiloihin sekä joissain tapauksissa toisinkin päin.

”Asuinrakentamisessa mietitään paljon esimerkiksi liikennemelua. Parvekkeet ja ikkunat tuovat melua asuntoihin, mutta siihen on olemassa ratkaisuja”, Kivistö kertoo ja mainitsee bravuuriesimerkin Helsingin vilkkaimmalta seudulta.

”Toimitimme uniikin akustoivan katon Oodin kolmannen kerroksen kirjataivaaseen. Upea rakennus sijaitsee päärautatieaseman vieressä, minkä takia radan melu ja tärinä piti eristää kirjastotilasta. Akustikon laatimien suunnitelmien mukaan toteutetut rakenteet takaavat käyttäjille lukurauhan.”

Rockfon teki Oodin tiloihin sekä näyttävän että toimivan akustiikkaratkaisun. Kolmannen kerroksen kirjataivaan saumaton ja kumpuileva katto on hieno esimerkki visuaalisesti näyttävästä, mutta samalla akustoivasta ratkaisusta julkiseen tilaan.

Akustiikkaratkaisut ovat osa sisustuskokonaisuutta

Akustointiratkaisuissa pyritään hyödyntämään suuria pintoja, kuten kattoa ja seinäpintoja. Yleisiä tapoja toteutukseen ovat esimerkiksi akustoivan alakaton toteuttaminen tai talotekniikkaa näkyviin jättävät liimattavat akustiikkalevyratkaisut.

”Akustoivalla alakattoratkaisulla saadaan aikaan seesteinen ja tasainen pinta. Sen alle voidaan piilottaa talotekniikkaa. Liimattavat tai mekaanisesti kiinnitettävät akustolevyt sopivat esimerkiksi loft- tai industrial-henkisiin sisustuksiin. Niiden kanssa putket, johdot ja muu tekniikka on helppo jättää sisustuksellisesti viehättävästi esiin”, Kivistö toteaa.

”Akustoivalla alakattoratkaisulla saadaan aikaan seesteinen ja tasainen pinta.

Akustiikkaa on tutkittu paljon ja sille on luotu omat standardinsa. Standardi SFS 5907 Rakennusten akustisesta suunnittelusta ja laatuluokittelusta julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2004 ja siitä asti sen vaikutukset suomalaisten rakennusten ääniympäristöön ovat olleet merkittäviä. Standardi on uudistettu vuonna 2022. Se määrittelee rakennusten akustisen laatuluokituksen sekä ohjeita erilaisten rakennus- ja tilatyyppien akustiikkasuunnitteluun.

Akustiikkaa koskevien määräysten uudistuttua ja äänieristävyyden mittalukujen muututtua, standardi on päivitetty ja samalla on otettu mukaan tila- ja rakennustyyppejä, joita aiempi standardi ei ole tuntenut. Standardia käytetään rakennuskohteissa määrittelemään akustiikalle asetettava tavoitetaso.

Akustiikkaratkaisut saattavat näyttää yksinkertaisilta, mutta niiden takana on paljon huipputeknologiaa ja tutkimustyötä.

”Tuotteet vaikuttavat yksinkertaisilta, mutta taustalla on paljon teknistä osaamista. Niitä testataan todella laajasti ja esimerkiksi hiilijalanjälkeä lasketaan tarkkaan”, Kivistö kertoo.

”Ulkonäkö tulee tietysti olla siisti ja tasainen, mutta pinnan pitää myös vaimentaa akustisesti tehokkaasti. Myös palotestit ovat tärkeät ja esimerkiksi sairaalatiloissa tai elintarvikkeiden parissa toimiessa akustiikkalevyjen puhdistusominaisuuksilla on merkittävä rooli.”

Rockfonin tuotteet ovat kivivillaa.

”Kivivilla on hieno raaka-aine. Se on ympäristöystävällinen ja positiivisessa mielessä ikuinen”, Kivistö kertoo.

Kivivilla valmistetaan uusiutuvasta vulkaanisesta kivestä. Kyseessä on siis puhdas luonnonmateriaali.

”Materiaalina kivivilla kiertää todella tehokkaasti. Voimme ottaa purettavat akustiikkalevyt uudelleen käyttöön kierrättämällä ne suljetussa ” loopissa”. Ne murskataan ja toimitetaan tehtaalla raaka-aineeksi uusien akustiikkalevyjen valmistukseen. Tämä prosessi kestää myös purkujätteen mukana tulevia epäpuhtauksia oikein hyvin.”

Yritys on tehnyt yhteistyötä oppilaitosten kanssa ja kouluttanut esimerkiksi Helsingin maalariammattikoulun opiskelijoita huoneakustiikan saloihin. Myös sisustuksen ja muotoilun opiskelijat perehtyvät laajalti akustiikkaan.

Akustiikka kuuluu myös musiikin opiskelijoiden opintokokonaisuuksiin. Konserttisalien ja keikkapaikkojen onnistunut äänentoisto onkin vahvistimien, mikrofonien ja johdotusten lisäksi aina myös akustiikan taidonnäyte.

Tutkitun tiedon lisääntyessä akustiikan merkitys kasvaa. Akustiikkaratkaisujen vaikutukset hyvinvointiin ja terveyteen on tieteellisesti todistettu. Ihmisen fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi koostuu kokonaisuudesta, jossa ympäröivällä äänimaisemalla on valtava merkitys.

Teksti: Tommi Nieminen
Kuvat: Rockfon

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 1/2024

prointerior-lehti
mainos_1052
mainos_1036

AJANKOHTAISTA




Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »