mainos_1008

Yhteistyössä (Julkisivuyhdistys JSY ry)

Nuoria arkkitehtisuunnittelijoita palkittiin

Julkisivurakenteiden suunnitteluun panostettava jatkossa entistä enemmän

Teksti: Riina Takala-Karppanen

artikkelikuva: Nuoria arkkitehtisuunnittelijoita palkittiin

Kilpailun voitti ehdotus KATOILLA. Perusteluissa mainitaan mm. että ehdotuksen ulkoarkkitehtuuri on näyttävää ja yksityiskohtaisen huoliteltua. Ehdotus muuttaa olemassa olevien rakennusten arkkitehtuuria voimakkaasti muusta ympäristöstä poikkeavaksi, mutta syntyvä arkkitehtuuri on itsessään yhdenmukaista ja onnistunutta.

Julkisivuyhdistyksen viidestoista Kerrostalon korjauksen ideakilpailu 2022 on ratkennut. Tampereen yliopiston arkkitehtuurin yksikön opiskelijoiden tehtävänä oli tuottaa arkkitehtonisesti korkeatasoinen korjaussuunnitelma Helsingin Meri-Rastilassa sijaitsevan Asunto Oy Rastilankallion asuinkerrostalon korjaamiseksi. Palkintojen saajat julkistettiin Julkisivuyhdistyksen järjestämässä "Julkisivut tänään ja huomenna" -seminaarissa 14.4.2023.

Kerrostalon korjauksen ideakilpailussa 2022 jaettiin 1. palkinto (2 000 €) nimimerkille KATOILLA, tekijöinä Sofia Euro, Sami Maaizate, Mikko-Ville Sirola.

2. palkinnon (1 500 €) sai nimimerkki KALLIONIITTY, tekijöinä Elina Kettunen, Saara Pernu, Jemina Tabor, Jenni Halme.

Palkintolautakunta päätti jakaa kolme kunniamainintaa nimimerkeille:

- BOKSIT, tekijöinä Milla Bergqvist, Joakim Pihlajaniemi, Laura Lehtinen.
- KALLEUS, tekijöinä Meeri Koivistoinen, Katja Huitti, Vilma Saukkonen, Olivia Myntti.
- VANAMO, tekijöinä Elma Mettälä, Katja Pekkinen, Perttu Raudasoja, Altti Saarisalo, Sanni Teräväinen.

Julkisivuyhdistys r.y.
As Oy Rastilankallio Helsingistä. Kuva Vahanen Rakennusfysiikka Oy:n tekemästä kuntotutkimuksesta.

Tarpeen tuntea eri julkisivumateriaalit

”On tarpeen tuntea eri julkisivumateriaalien mahdollisuudet, kestävyys ja huollettavuus. Esimerkiksi tuulettuvissa julkisivuissa pintamateriaalien ja muiden rakenneosien kirjo on laaja. Julkisivuyhdistyksen laatimaan by 64 Tuulettuvat julkisivut -julkaisuun on kerätty tuulettuvia julkisivurakenteita koskevat hyvän rakentamistavan mukaiset suunnittelu- ja toteutusohjeet rakennushankkeen eri vaiheisiin sekä uudis- että korjausrakentamista silmällä pitäen. Myös by 75 Muurattujen ja rapattujen julkisivujen kuntotutkimus-julkaisu antaa ohjeita ylläpitoon ja korjaamiseen”, arkkitehti SAFA Maritta Koivisto totesi Rakennustuoteteollisuuden edustajana kilpailun tuomaristossa.

Myös arkkitehti, SAFA Henna Helander puhui seminaarissa erilaisten materiaalien ominaisuuksista arkkitehtuurin kannalta. Hän piti tärkeänä, että arkkitehdeillä on laaja näkökanta erilaisiin materiaaleihin, jotta rakentamisessa voidaan toteuttaa sitä, mitä halutaan. ”Kun ihmiset saavat itse päättää, minkälaisia rakennuksia rakennetaan, silloin meillä on paljon vaihtelevampaa ympäristöä. Väitän, että ympäristömme monimuotoistuu ja meillä tulee olemaan ympäristössämme enemmän epätäydellisyyksiä. Meidän täytyisi ottaa ilo irti esimerkiksi kasvillisuudesta ja kaikista muistakin uusista mahdollisuuksista”, Helander totesi.

Tutkijatohtori Toni Pakkala Tampereen yliopistosta tarkasteli seminaarissa julkisivumateriaalien säänkestoa ja säilyvyyttä muuttuvassa ilmastossa. Esitykseen liittyen Julkisivuyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Stina Hyyrynen A-Insinöörit Suunnittelu Oy:stä muistutti siitä, miten ilmastonmuutos tulee rasittamaan erityisesti julkisivurakenteita, ja siksi julkisivut ovat entistä tärkeämmässä osassa rakennuksen kosteusteknistä toimivuutta.

”Julkisivumateriaalien ja -järjestelmien valinnalla tulee olemaan iso rooli. Myös julkisivurakenteiden suunnitteluun pitää panostaa entistä enemmän niin uudis- kuin korjausrakentamisessa. Korjausrakentamisen painopiste siirtyy uudempaan rakennuskantaan, mikä on monimuotoisempaa rakenteiden ja osin materiaalien kannalta. Tämä asettaa entistä suurempia haasteita korjaussuunnittelijoille – arkkitehdeille ja rakennesuunnittelijoille”, Hyyrynen viestitti.

Julkisivuyhdistyksen edistämät ja Betoniyhdistyksen julkaisemat ohjeet by 64 Tuulettuvat julkisivut ja by 57 Eriste- ja levyrappaus sekä by 75 Muurattujen ja rapattujen julkisivujen kuntotutkimus toimivat hyvinä tietolähteinä. Sen lisäksi JUKO-ohjeistokansion päivittäminen on käynnistynyt. Julkisivujen korjaamisen aineisto on suunnattu kiinteistönomistajille ja suunnittelijoille ja päivitetty JUKO julkaistaan syksyllä vapaasti käytettäväksi yhdistyksen kotisivulla.

Lisätietoja Kerrostalon korjauksen ideakilpailusta ja seminaarista osoitteesta: www.julkisivuyhdistys.fi/uutishuone

Teksti: Riina Takala-Karppanen, sihteeri

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 2/2024

prointerior-lehti
mainos_985

AJANKOHTAISTA




Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »