mainos_1008

Yhteistyössä (Sisustussuunnittelijat SI)

Ajatonta ja kestävää

Teksti: Maiju koskinen

artikkelikuva: Ajatonta ja kestävää

Jokin aikasitten huomasin, että osa ruukkusalaateista myydään nykyään ilman ruukkuja. Asia, joka mainitaan jopa tuotteen nimessä, voidaan jättää pois, koska se ei ole välttämätön.

Jäin pohtimaan tätä, mitä voisimme omassa työssämme jättää pois vähentääksemme materiaalien kulutusta. Onko esimerkiksi tarpeellista peittää kattorakenne alakatolla tai voisiko lattian jättää useammin betonipinnalle? Mitä uutta voisimme keksiä vähentääksemme materiaalien käyttöä? Pintamateriaalien perimmäinen tarkoitus on suojata rakenneosia kulumiselta sekä tehdä pinnasta helposti huollettava ja turvallinen. Usein pintamateriaalien valinnassa painottuvat kuitenkin visuaaliset tekijät.

Suunnittelijalla on suuri vastuu valinnoissaan niiden ulottuessa koko rakennuksen elinkaaren ajalle. Valinnoilla on merkittävä vaikutus elinkaaren alku- ja loppupään lisäksi myös rakennuksen käytönaikaisiin päästöihin erityisesti, kun huomioidaan sisustusten nopeatempoinen vaihtuvuus. Sisätilojen tyyliä ja toimintoja muokataan useita kertoja sekä yksityisissä että julkisissa rakennuksissa niiden elinkaaren aikana käyttäjien tai tarpeiden muuttuessa.

Pohtiessani omaa toimintaani suunnittelijana, myönnän olleeni mukana projekteissa, joissa on tehty tyylillisesti lyhytnäköisiä valintoja, esimerkiksi konseptista, toivotusta tyylistä tai budjetista johtuen. Tällaiset ratkaisut eivät ole enää perusteltuja, kun jokaisen meidän tulisi vaikuttaa omalta osaltamme maapallomme tulevaisuuteen.

Miten voisimme suunnittelijoina vaikuttaa esimerkiksi ravintolatiloihin, joissa konseptit muuttuvat usein muutaman vuoden välein ja sisustus laitetaan muutoksen myötä uusiksi? Ekologiset ja vastuullisesti tuotetut materiaalitkaan eivät ole vastuullisia, jos niitä vaihdetaan tarpeettomasti muutaman vuoden välein. Tästä syystä haluan nostaa myös ajattomuuden näkökulman esille osana kestävää suunnittelua.

Tutkimukseni aiheesta: Ajattomat materiaalit osana kestävää sisustamista

Maiju Koskinen
Sisustusarkkitehti, Sisustussuunnittelija SI
Suunnittelutoimisto Muotoa

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prointerior

Prointerior uutiskirje

UUSIMMAT

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
prointerior 2/2024

prointerior-lehti
mainos_985

AJANKOHTAISTA




Seuraa Prointerior
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prologistiikka »     prometalli »     proresto »     seatec »